Kıbrıs Barış Harekatı’nın 41. Yıldönümü nedeniyle dalgıç Cem Karabay, 72 saat sualtında yaşayarak Guinness Dünya Rekoru’nu KKTC’ye kazandırdı. Mısırlı dalgıç Walaa Hafez’e ait 51 saat 24 dakika olan rekoru kıran Karabay’ın 7 metre derinlikte maruz kaldığı basınç ve tuzlu su nedeniyle yüzünde ve ellerinde şişlikler oluştu. Genel sağlık kontrolünden geçirilen Karabay’ın kan değerlerinin ve kalp ritminin normal olması dikkat çekti.
Akvaryumda 2011 yılında 135 saat yaşayarak Guinness rekortmeni olan Cem Karabay, bu kez denizin altında en uzun süre yaşayan insan rekorunun sahibi oldu.
Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 41. Yılı nedeniyle Girne’deki ‘Yavuz Çıkarma Plajı’nda 17 Temmuz’da denize giren Karabay, 72 saat boyunca 7 metrede kaldı. Mısırlı dalgıç WalaaHafez’e ait 51 saat 24 dakika olan rekoru 72 saate taşıyarak Guinness’in yeni rekortmeni olan Karabay, günlük ihtiyaçlarının hepsini suyun altında giderdi. Devlet eski Bakanı Kürşat Tüzmen ile sualtında sembolik tavla oynayan, bisiklete binen ve spor yapan Karabay dün 08.50’de KKTC ve Türk bayrakları ile sudan çıktı. Rekoru Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne armağan ettiğini belirten Karabay rekor plaketini Guinness Hakemi Şeyda Subaşı’dan aldı.
‘Son gece üşüdüm’
Dünya rekortmeni, Merit Otelleri, Dizayn Grup, KKTC Sivil Savunma Ekibi ve Alsancak Belediyesi’ne desteklerinden ötürü teşekkür ederek, “En çok uyumakta zorlandım ama Türk’ün gücünü dünyaya gösterdim, Ne mutlu Türküm diyene. Daha uzun süre kalabilirdim sadece son gece biraz üşüdüm” dedi. Karabay’ın sürekli sualtında fotoğraflarını çeken Bedri Sincar ise “Deniz suyunun ve basıncın etkilerini hissetmesine rağmen bize bile fark ettirmemeye çalıştı” değerlendirmesini yaptı. Karabay’ı sualtında Bedri Sincar, Alp Baranok, Turgay Ali Şallı ve Özgür Gedikoğlu görüntüledi.
‘Basınç odasına gerek kalmadı’
Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde genel kontrolden geçirilen Karabay’ın sadece yüzünün ve ellerinin şiştiği gözlenirken kan değerlerinin ve kalp ritminin normal olması dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden sualtı hekimi Prof. Dr. Şamil Aktaş, “Rekortmenimizin vücut fonksiyonları son derece normal. Son gün tuzlu suyun etkisi kendini gösterdi. Dudaklarında ve yüzündeki şişkinlik oluştu zamanla düzelecektir. Son gece üşümesini de sıcak su torbaları ile giderdik. Basınç odasına girmesine bile gerek kalmadı. Tedbir amaçlı oksijen soluması ve serum verilmesi yeterli oldu” dedi.
Deniz Haber Ajansı