3. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu, 26-27 Şubat 2016 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve DEÜ İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ev sahipliğinde İzmir’de yapılıyor. 3.Deniz Turizmi’nin amacı; her geçen gün önemi artan ve çeşitli araştırmalara konu olan, Türkiye’nin doğal kaynaklarının birer ürüne dönüştüğü “deniz turizmi”nin geçmişini, bugününü ve geleceğini mercek altına almak, artıları ve eksileri ile tartışarak, olası sorunların çözümüne dair alternatif önerileri hep birlikte değerlendirebilmek, mevcut fırsatları en iyi şekilde değerlendirmenin yollarını yine hep birlikte aranacak. Bu çerçevede bugün gerçekleşecek olan sempozyumun konusu “Girişimcilik ve Yeni Fikirler” üzerine oluşturuldu.
Artık bir gelenek haline gelen Deniz Turizmi Sempozyumu'nda sektörün önde gelen söz sahipleri ile araştırmalarını deniz turizmi ekseninde gerçekleştiren akademisyenler buluştu.
3. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu’nun açılış konuşmasını yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, böyle bir sempozyumda bulunmaktan duyduğunu memnuniyeti dile getirdi. Şevli konuşmasına dünyanın değişmez gündeminin refah, mutluluk, sosyal adalet ve güvenlik olduğunu, tüm dünya devletlerinin de öncelikli olarak vatandaşlarına sunmaya çalıştıkları bu taleplerin ana ekseninde, ekonomik refah ve buna bağlı olarak da güvenli bir gelecek endişesi bulunduğunu belirterek başladı.
“İşte bu nedenle ülke olarak kamunun düzenleyici ve denetleyici özelliğini özel sektörümüzün işletmeci ve yatırımcı bakışı ile birleştirerek, tam bir işbirliği içinde geleceğe yönelik planlamaların uygulayıcısı ve takipçisiyiz” diyen Şevli “Gidemediğin yer senin olmadığı gibi insana faydası dokunmayan ve sonuca ulaşmayan işlerinde bir anlamı olmadığı aşikârdır. Sonuç odaklı olmayan ve insanımıza hizmet etmeyen bir anlayışın ne mutlu ki bu ülkenin kaderi olmaktan çıktığını artık görüyoruz” diye konuştu.
“YATIRIMLARLA ÇIĞIR AÇTIK”
Konuşmasında yapılan büyük alt yapı yatırımlarının ülkemizde büyük bir çığır açtığını söyleyen Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz tarihi, kültürü ve her anlamda çok farklı doğal yapısı ile yeryüzünün incisi bir coğrafyaya sahiptir. Elde edilmesi zor olan bir inci gibi değerli bu vatanın her bir değerini hem korumak hem de ekonomiye kazandırmak konusunda her geçen gün büyük bir özveri ile çalışıyoruz. deniz turizmi konusunun, ülkemizin refah, mutluluk ve ekonomik gelişmişlik ile de doğrudan ilişkili olduğu açık bir husustur.”
Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili, maviliklerle buluşan kültürel ve tabiat varlıkları, tarihi zenginlikleri, modern kentleriyle sahil uzunluğu 8484 km olan ve 4 mevsimin layıkıyla yaşandığı bir cennet ülke olduğuna dikkat çeken Poyraz “ Türkiye deyince artık akıllara sadece deniz kum ve güneşin geldiği dönemlerden, windsörf, kite sörf, dalış, mavi yolculuk gibi alternatif turizm faaliyetlerinde bir bütün olarak yaşandığı bir döneme geldik.
Deniz turizmi; Kruvaziyer turizmi ve feribot işletmeleri, marinalar ve yat limanı işletmeleri, mavi tur işletmeciliği, günübirlik gezi ve tenezzüh tekneleri işletmeciliği, su sporları ve dalış turizm işletmeciliği gibi daha birçok alana sahip konuları içermektedir.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın ana politikalarından biri de, ülkemizin coğrafi ve doğal imkânlarının potansiyellerini ortaya çıkararak tarihsel bağları ve turist dostu kültürü birleştirmektir. Yine bakanlığımız bünyesinde yer alan diğer uzman birimlerimiz ile altyapı yatırımları, planlama, inşaat ve diğer yatırım konularında deniz turizmine gerekli katkıyı sağlamaktayız” diye konuştu.
TURİZM İÇİN HER TÜRLÜ YATIRIMA HAZIRIZ
Türkiye’de turizmin gelişmesi için her türlü yatırıma açık olduklarını belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, yat limanlarının turizm merkezlerine bağlanmasının hedeflendiğini ve limanlardan tarihi ve turistlik bölgelere ulaşım imkânları da yolcular için daha kolay hale getirildiğini, Türkiye’de hızla gelişen marinaların uluslararası standartlara uygun hizmet vermesi için kalitenin yükseltilmesine, altyapı hizmetlerinin geliştirilmesine, idarî ve yönetimden kaynaklanan sorunların çözümlenmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi. Şevli ayrıca turizmde çalışan personelin eğitimi konusundaki faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik her türlüğü desteği vermeye hazır olduklarını da belirtti.
Cemalettin Şevli konuşmasında son günlerde sürekli iptal haberleriyle gündeme gelen kruvaziyer turizminin de son yıllarda Türkiye turizmi açısından büyük bir ivme kazandığının ve ne denli önemli olduğunun altını çizdi . Şevli açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Deniz turizmi deyince ekonomik büyüklük ve uluslararası etkinlik anlamında büyük bir potansiyele sahip, kruvaziyer turizminden kısaca bahsetmek istiyorum. Son 10 yılda dünyada kruvaziyer gemiler ile seyahat eden turist sayısı 13,1 milyondan 22 milyona yükselmiş ve yüzde 68 artış göstermiştir. Aynı dönemde diğer turizm çeşitlerinde yüzde 49 artış yaşanmış ve 2014 yılında 1,14 milyar turist sayısına ulaşmıştır. Dünya kruvaziyer turizmi yolcu sayısı itibariyle 1980 yılından beri yıllık ortalama yüzde 7,6’lık büyüme göstermiş ve dünya turizminin yıllık ortalama yüzde 3,8 büyümesinden fazla gerçekleşmiştir. Bir başka ifade ile kruvaziyer turizmi dünya turizminin yüzde 3’lük bölümünü oluşturmaktadır.
Ülkemizde ise limanlarımızı ziyaret eden kruvaziyer yolcu sayısı 2003 yılında 580 bin kişi iken, 2015 yılında 1 milyon 889 bin kişiye ulaştığını ve yıllık ortalama yüzde 18 artış gösterdiğini görüyoruz.
2013 yılında 2 milyon 240 bin olarak gerçekleşen kruvaziyer yolcu sayısının 2014 yılında 1 milyon 865 bin, 2015 yılında 1 milyon 889 bin olarak gerçekleşmiştir. Avrupa limanlarında ise kruvaziyer yolcu sayısı 2003 yılında 2,71 milyon iken 2013 sonunda 6,4 milyona ulaşmış ve yıllık ortalama yüzde 13 artış göstermiştir.
DENİZCİLİK VE DENİZ TURİZMİ AYRI DEĞERLENDİRİLEMEZ
Limanlarımızı ziyaret eden kruvaziyer gemi sayısı 2003 yılında 887 adet iken, 2014 de 1.385, 2015 yılında (2013’e göre) yüzde 64’lük artışla 1.455 adede ulaşmıştır” dedi.
Denizciliğimizin deniz turizminden ayrı tutulamayacağını ve farklı değerlendirilmesinin doğru olmayacağını sözlerine ekleyen Cemalettin Şevli bundan dolayı Türkiye’de amatör tekne sahiplerinin durumu ve sayısının artmasının sektöre olumlu katkı sağladığını söyledi. 2003 yılında özel tekne sayısının tahmini olarak 30 bin civarındayken bugün bu rakamın 60 bine yaklaştığını açıklayan Poyraz, 2003 yılında amatör denizci sayısının 110 bin civarında olduğunu son yıllarda amatör denizci sayımızın 190 binlere ulaştığını belirtti.
Türkiye’deki marinalar hakkında da bilgi veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli konuşmasına şöyle devam etti:
“2003 yılında turizm işletme belgeli marina sayımız 16 iken 23’e çıkmış ve bugün itibariyle tekne bağlama imkânına sahip 85 adet iskele ve marinamız mevcuttur. 2003 yılında 11 bin civarında olan yat bağlama kapasitemiz, 2015 yılında yaklaşık 29 bin seviyesine ulaşmış olup 2023 hedefimiz ise 50 bin adet sayısına ulaşmaktır.
Bütün bu rakamlar aslında bir gerçeği ifade etmektedir ki oda ülkemizin her alanda olduğu gibi denizcilik ve deniz turizmi alanında da ciddi mesafeler aldığıdır. Fakat alt yapı çalışmalarımız başta olmak üzere asla göz ardı etmediğimiz bir husus var ki her yanı cennetten bir köşe olan ülkemizin doğasını ve yaşam alanlarını gözümüz gibi korumak ve kollamaktır. Deniz turizmi sektörü özellikle çevrenin korunmasını diğer sektörlerden çok daha fazla gözetmesi gerekir. Hiç kimse doğası tahrip edilmiş ve denizleri kirlenmiş bir ülkeyi tercih etmez dolayısı ile turizmin varlığı çevrenin de bir o kadar korunması ile mümkündür. Bu sebeple turizm alanlarımızda kapasite artışı planlanırken çevrenin korunması için de tedbirlerin alınması ihtiyaçtan ziyade bir zorunluluktur.
Ayrıca, ticari limanlarımız için başlattığımız Yeşil liman (GREEN PORT) uygulaması, deniz turizminin en önemli unsuru olan marinalarımız için de Eco-Marine adı altında yürüttüğümüz bir başka proje kapsamında hayata geçirmeyi planlamaktayız” dedi.
Şevli konuşmasının sonunda sempozyumda alınan kararları eyleme dönüştürmek ve deniz turizminin gelişmesi için birlikte gayret göstermek adına her türlü desteği vereceklerini söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin düzenlediği 3. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu'nun açılışına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Deniz Turizmi Daire Başkan Vekili Emel Çelik katıldı. Sempozyumda Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Okuyucu'ya plaket verildi.
Deniz Haber Ajansı