Pekin, Avustralya hükümetinin Wuhan'da ortaya çıkan COVID-19'a yönelik yaptırımlarına misilleme niteliğinde bir yanıt olarak Avustralya'dan Çin'e gelen kömürü ithalatını engellemeye başlamıştı.
Braemar ACM'nin yayınladığı son verilere göre, bu hafta itibarıyla Avustralya kömürü ile Çin açıklarında 11 capesize tipi ve 37 panamax tipi kuruyük gemisi olmak üzere 48 geminin bekleyişi devam ediyor. Bu gemilerden bazılarının geçen yılın Nisan ayından bu yana boşaltılmayı beklediği biliniyor.
Gemi operatörleri, denizcilik dernekleri ve denizci sendikaları, hükümetleri Çin'in kıyı şeridinde pek çok denizcinin mahsur kalmasına neden olan çıkmazı çözmeye çağırıyorlar.
SİYASET BİR KENARA BIRAKILMALI
Splash247 isimli haber sitesine göre, The Mission to Seafarers'ın savunuculuk ve bölgesel angajman direktörü Ben Bailey, yaptığı açıklamada "Denizciler siyasi bir anlaşmazlığın ortasında kaldılar... Siyasetin bir kenara bırakılması ve bu krizlerin insani tarafının tanınması hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
DÖKME YÜK GEMİSİ TALEBİ ÜZERİNDE OLUMLU BİR ETKİ
Braemar ACM'den araştırmacılar, kömür yasağının dökme yük gemisi talebi üzerinde olumlu bir etki yarattığına dikkat çekerek ''Bir yanda Japonya ve Hindistan'a gönderilen Avustralya kömürü var. Öte yandan Çin, 2015'ten bu yana ilk kez Güney Afrika kömürünü ithal ederek kaynaklarını daha da çeşitlendirdi'' dedi.
HAFİFLESE DE DEVAM EDİYOR
Denizcilik kuruluşu BIMCO, bu hafta yaptığı açıklamada "Çin ile Avustralya arasındaki ticari çıkmaz hafiflese de devam ediyor. Ancak buna rağmen gemi sahiplerinin ve operatörlerin ne kadar beklemeleri gerektiğine ve iki ülkenin yakın gelecekteki ticari ilişkilerinin nereye evirileceğine dair hiçbir bir sinyal verilmiyor'' ifadelerine yer verdi.
DENİZ HABER AJANSI