Singapur'a ait kurtarma gemisi Swift Rescue'nun yardımıyla Endonezya Deniz Kuvvetleri, 25 Nisan'da Nanggala'nın enkazını 60 mil açıkta ve 800 metre derinlikte tespit etmişti.
Sonar araştırmasının ardından yapılan bir ROV (Uzaktan Kumandalı Sualtı Aracı) dalışı, denizaltının gövdesinin üç parçaya bölündüğünü belirlemiş; bölgenin derinliği göz önüne alındığında Endonezya Donanması, hasarın aşırı basınç altında ezilmeyle ilişkilendirildiğini öne sürmüş, çok geçmeden 53 mürettebat üyesinin tamamının öldüğü anlaşılmıştı.
Avustralya Ulusal Üniversitesi Donanma ve Denizcilik profesörü James Goldrick, "Yaklaşık 1.300 ton metali 800 metreden çıkarmak kolay bir iş değil. Sadece bir kaç sayılı kurtarma kuruluşu böyle bir görevi yerine getirebilir. Dahası, felaketin nedeninin keşfedilmesinin de hiçbir garantisi yok" dedi.
ÇİN KURTARMA GEMİLERİ YOLA ÇIKTI
Endonezyalı yetkililer, enkaz kurtarma çabalarına yardımcı olması için diğer ülkelerden yardım talep etti ve Çin bu çağrıyı yanıtladı. Endonezya Donanması tarafından 3 adet Çin kurtarma ve enkaz çıkarma gemisinin Lombok Boğazı'ndaki enkaz sahasına doğru yola çıktığı doğrulandı.
Çin Donanması tarafından yapılan açıklamada, ''Denizaltısının battığı bölgenin askeri açıdan değerlendirilmek üzere coğrafyasını inceleme, denizaltı kurtarma konusunda donanmamızın uluslararası işbirliğini genişletme ve bu konudaki kabiliyetlerini deneme fırsatına sahip olacağız'' denildi.
DENİZ HABER AJANSI