Çinli temsilci, Japonya'nın maliyet endişeleri nedeniyle uluslararası topluluğun endişe ve itirazlarını görmezden gelerek Pasifik Okyanusu'nu bir "kanalizasyon" olarak kullanmaya devam edeceğini belirtti.
Oturumda, "Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) raporu ne olursa olsun, Japonya'nın önümüzdeki 30 yıl boyunca Fukuşima'dan milyonlarca ton radyoaktif atık suyu Pasifik Okyanusu'na bırakacağı değiştirmeyecektir." hatırlatması Çinli temsilci tarafından yapıldı.
Çinli temsilci, Japonya'yı ilgili planı durdurarak, atık suyu bilimsel yöntemlerle güvenli ve şeffaf bir şekilde bertaraf etmeye ve UAEA ile koordineli olarak komşu ülkeler dahil tüm ilgili tarafların katılımıyla uzun vadeli bir uluslararası denetim sistemi kurmaya çağırdı.
Japon vatandaşları ve Güney Koreli muhalefet partisi milletvekilleri, Tokyo'da Tokyo Elektrik şirketinin Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nden radyoaktif atık suyun okyanusa bırakmasına karşı bir protesto düzenleyerek endişelerini dile getirdi. (Çin Uluslararası Radyosu)
DENİZ HABER AJANSI