Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Çin'in, Güney Çin Denizi'nde egemenliğine giren Nanşa adalarındaki varlığı ve faaliyetlerinin, ülkenin yasal, makul ve doğal hakkı olduğunu belirterek arazideki hazırlık çalışmalarının tamamlanmasıyla tesis inşasına başlanacağını ifade etti.
Sözcü Lu, Çin'in bu faaliyetiyle uluslararası yükümlülük ve sorumluluklarını daha iyi yerine getirmeye çalıştığını vurgulayarak askeri savunma ihtiyacının ötesinde deniz arama-kurtarma, bilimsel araştırma, afet önleme ve azaltma, meteorolojik gözlem, çevre koruma ve balıkçılık gibi alanlarda çalışmalar yapılacağını söyledi.
Bakanlık açıklamasında da bölgedeki çalışmalarla herhangi bir ülkenin hedef alınmadığının, hiçbir ülkenin seyahat özgürlüğünün olumsuz etkilenmeyeceğinin altı çizildi. Çin'in komşularıyla dostluk ve ortaklık amacı güden bir dış politika izlediği ve savunma politikasının da olağan olduğu belirtildi.
Çin'in bölgedeki egemenliği, hak ve çıkarları konusunda kesinlikle taviz vermeyeceği, tartışmalı konuların çözümü için ilgili ülkelerle uluslararası yasalar ve tarihi gerçekler çerçevesinde görüşmeye devam edeceği kaydedildi.
Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ediyor. ASEAN ülkeleri, Pekin yönetimini, toprak iddialarını güçlendirmek ve askeri kullanım için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçluyor.
ASEAN ve Çin, 2002'de Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı konularda tarafların tutumlarını belirleyecek deklarasyon imzalamış ancak angajman kurallarında mutabakata varamamıştı.
Çin'in, Güney Çin Denizi'nde komşularıyla yaşadığı sorunların yanı sıra Doğu Çin Denizi'nde Japonya ile kıta sahanlığı ihtilafları ve egemenlik tartışmaları bulunuyor.
Deniz Haber Ajansı