• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 18 °C

Çin şimdi de gözünü Limasol limanı'na dikti

Çin şimdi de gözünü Limasol limanı'na dikti
Çin, Avrupa’ya rahat ulaşmak için gözüne Akdeniz’i kestirdi. Daha önce Yunanistan’da ve Türkiye’de limanlar alan Çin, şimdi de Limasol’a talip oldu.Çin, dünya piyasalarındaki agresif büyümesini Akdeniz’de de sürdürüyor.

Geçtiğimiz yıl Yunanistan’ın Pira Limanı’nı ve Türkiye’den Kumport’u satın alarak dikkatleri üzerine çeken Pekin Yönetimi şimdi de gözüne Kıbrıs’ı kestirdi.Çin, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin en büyüğü olan Limasol Limanı’nı satın almaya hazırlanıyor.

Aralık ayında Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi, bölgedeki limanlarla ilgilendiklerini açıklamıştı. Kıbrıs Rum Kesimi ile denizcilikte ortaklıklar kurmak istediklerini dile getiren Wang Yi, Kıbrıs’ı bölgenin denizcilik üssü yapmayı arzuladıklarını vurguladı. Wang Yi’nin ziyaretinin ardından geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Çinli yetkililer, Pire ve Kumport limanlarını satın alan  Cosco şirketinin, Limasol Limanı’nı da satın alacağını söyledi. Rum Kesimi’nin yönetimi de en geç mart sonuna kadar liman özelleştirmelerini bitirmek istediklerini belirtti.

AKDENİZ’DE STRATEJİK LİMAN

Süveyş Kanalı’na çok yakın olan Limasol Limanı, Avrupa’ya açılma noktasında Çin için stratejik öneme sahip. Limasol Limanı’nda ülkedeki konteyner trafiğinin hemen hemen tamamı, kargonun yarısı ve yolcu trafiğinin yüzde 75’i gerçekleştiriliyor. Pire ve Kumport ile birlikte Limasol Limanı’nı da da Cosco’nun alması durumunda Çin, Akdeniz ticaretinde en önemli oyunculardan biri olacak.Uzak pazarlara ulaşmada halen bazı sıkıntılar yaşayan Çin, Akdeniz limanlarındaki hakimiyeti ile Avrupa pazarlarına daha rahat ulaşmayı hedefliyor.

ASKERİ GEMİLER KULLANACAK

Çin’in Limasol Limanı’na ilgisinin ticari boyutu dışında, siyasi boyutu da bulunuyor. Suriye’de yaşanan iç savaşta Esad yönetimini açık bir şekilde destekleyen Çin, Akdeniz’deki askeri varlığını da artırmak istiyor. Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides, Wang Yi’yi ziyaretinde Çin’in savaş gemilerinin limanlarına yanaşmasından memnuniyet duyacaklarını vurgulamıştı.

Çin’in dünyada kendi lojistik ağlarını oluşturmaya çalıştığına dikkat çeken Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Türkiye’nin lojistik yolları sürekli kapanıyor. Hazar ve Ortadoğu bölgelerine taşımalarda ciddi ulaşım sıkıntıları yaşıyoruz. Lojistik politikasında bir an önce bağımsız bir bakış oluşturup ciddi hazırlıklar yapmalıyız” dedi.

Türkiye’yi olumsuz etkileyecek

Çin’in Doğu Akdeniz ülkeleri ile yoğun ticaret yaptıklarını söyleyen Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, bu yatırımların stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. Aymen, “Çin, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’e rahat ulaşmak ve lojistik destek vermek için bunu yapıyor.

Aynı zamanda Çin sanayi yatırımları da yapıyor bu bölgelerde. Tüm bu hamleler, Çin’in önümüzdeki 20 yıllık planlaması. Çin, hemn ihracatta hem de ithalatta çok kuvvetli bir ülke. Bütün dış ticaretini bu bölgeden yönlendirecek. Çin’in bu bölgede kuvvetlenmesi tarım dışı sektörlerde bizi olumsuz etkileyecektir. Ama bunun önüne geçilemez. Serbest ticaret koşullarında Çin’e dur demek mümkün değil” dedi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim