Öte yandan mühendisler, denizin altına yaklaşık 103 kilometre uzunluğunda bir tünel inşasını da öngörüyorlar.
Bu müthiş proje gerçekten de Çin’in Sibirya, Alaska, Kanada ve nihayet Birleşik Devletler ile ulaşım ve ilişkisinin kolaylaşmasını sağlayacak. Söz konusu projenin gerçekleşmesi için Çinli yöneticilerin yaklaşık 200 milyar dolarlık bir tutarı seferber etmeleri gerekecek. Şu anki öngörülere bakılırsa bu eserin işlerliğe konulması için 2027 yılı beklenecek.
Ayrıca bu projenin kamuoyuna açıklanması da, saatte 620 kilometre hızla gidebilen bir “Maglev”in -yani raylar üzerinde manyetik kumandayla hava yastığı üstünde uçan trenin- Çinli bilim insanları tarafından geliştirilmesine ilişkin projenin duyurulmasını izleyen birkaç ay içinde yapılmış oldu.
Bu girişimle ilgili haberlere bakılırsa birincil objektif Çin kentleri arasında ulaşımı olabilecek en kısa sürede gerçekleştirmek. Aslında böyle bir trenin oluşturulma fikri, Çin şirketi CRRC tarafından 2015 yılında ortaya atılmıştı.
Ocak ayında ise Sichuan eyaletindeki Chengdu’dan bir Çinli bilimci ekibi böyle bir prototipin sunumunu gerçekleştirmişti.
"Maglev" diye anılan tren, rayların üzerindeki manyetik kumandalı bir hava yatağı üzerinde gidiyor.
DENİZ HABER AJANSI