Çin 2012 yılı sonbaharında Japonya tarafından millileştirilen Senkaku adalarına sekiz gemi gönderdi. Çin daha önce de Senkaku’ya gemi gönderirken, ancak tartışmalı adaların millileştirilmesinden bu yana bu şekilde büyük bir grup ilk defa görüldü.
Mineral yatakları bulunan Senkaku ıssız adaları üzerindeki Japonya ile Çin arasındaki toprak anlaşmazlıkları 2012 yılının sonbaharında gerginleşmişti. Japonya haklarını güvence altına alabilmek için özel sahiplerinden beş adanın üçünü satın alırken, adaların millileştirilmesi Çin’de Japonya karşıtı kitlesel protesto eylemlerine neden olmuş, birçok Japon şirketi Çin’deki işletmelerde ürünlerinin üretimini durdurmak zorunda kalmışlardı.
Japonya: İhlale cevap vereceğiz
Öte yandan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Pekin ile Tokyo arasında gerginliğe yol açan adaların yakına Çin'e ait 8 geminin yaklaşması üzerine rest çekti. Abe, ihlale karşı "güçle" cevap verebileceklerini söyledi.
Doğu Çin Denizi'nde tansiyon tekrar gerildi. Pekin yönetimine ait 8 geminin, Japonya'nın kara suları olarak bölgeye girmesi Tokyo'nun sert tepkisini çekti. Mecliste vekillerin sorularını yanıtlayan Abe, "Karasularımızı ya da topraklarımızı ihlal edenlere karşı net adımlar atarız. Bu ihlal Çin'den gelirse güçle karşılık veririz." diye konuştu. Japonya Sahil Güvenlik Birimleri, Pekin yönetimine ait gemilerin Japon karasularına girdiğini doğrularken hükümet sözcüsü de bu sayıda Çin gemisinin ilk defa geldiğini kaydetti. Sözcü, "Çin gemilerinin, Japonya karasularına girmesi çok üzücü ve kabul edilemez." dedi. Ayrıca Japon yönetimi, Çin Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırarak ihlali protesto etti.
Tokyo'nun Senkaku, Pekin'in ise Diaoyu diye isimlendirdiği adalar nedeniyle iki başkent arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Japonya'nın kontrolündeki adaları kamulaştırması Pekin'in tepkisiyle karşılaştı. Japonya'nın bu adımı üzerine Çin, ada yakınlarına gemilerini göndermeye başladı. Japonya ise sahil güvenlik birimleriyle bu gemilere karşı koymaya çalışıyor. Ayrıca Çin uçakları da ada yakınlarında uçuş gerçekleştiriyor.
ABD ise Japonya ile imzalanan güvenlik anlaşmasının adaları da kapsadığını belirtiyor. Amerika, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kontrolüne aldığı adaları 1972'de Tokyo'ya iade etmişti. Adaların doğal kaynaklar ve balıkçılık açısından zengin bir bölgede olduğunu düşünülüyor.
JAPON MİLLİYETÇİLER ADA YOLUNDA
Bu arada, 80 kadar Japon vatandaşını taşıyan gemiler, Senkaku Adası'na yaklaştı. Gemidekilerin adaya çıkarma yapma ihtimaline karşı Japonya Sahil Güvenlik Birimleri'nin milliyetçileri yakından takip ettiği kaydedildi. Aynı grubun üyeleri, geçtiğimiz yılda benzer bir şekilde adaya yaklaşmıştı. Milliyetçiler, adaya çıkmayacaklarını belirtmesine rağmen buna uymayarak adaya çıkıp Japon bayrağı asmaya çalışmıştı. Grubun lideri Satoru Mizushima, "Bu adım, ada üzerindeki egemenliğimizi göstermek için. Senato seçimleri öncesi adaya çıkarma yapıp diplomatik durumu kötüleştirmek istemiyoruz" diye konuştu.