Yalova'nın Çınarcık İlçesi'nde yapımına geçen yıl başlanan Çınarcık Deniz Dolgu Projesi'ni alan yüklenici firmanın, dolgu malzemesi yerine, gemilerle İstanbul'dan getirdiği kentsel dönüşüm hafriyatını kullandığı ve gece denizin ortasına toprak döktüğü iddiaları, mercek altına alındı. Yalova Valiliği bundan sonra getirilecek malzemelerin İstanbul ve Çınarcık'ta gerekli kontroller yapıldıktan sonra boşaltılmasına karar verdi. Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün dolgu sahasına hafriyat dökülmesine verdiği izni iptal etitğini belirterek, "Yazının bu şekilde kaleme alınmasını da inceletiyorum. Gerekirse, soruşturma başlatabilirim" dedi. Projeyi yürüten firma ise iddiaları yalanlarken, 'usulsüzlük' yapıldığı iddiasıyla sık sık işin durdurulmasından yakındı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2007 yılında onaylanan ve geçen yıl Düzce Denizcilik Hafriyat Taşımacılık Ticaret Limited Şirketi tarafından yapımına başlanan Çınarcık Deniz Dolgu Projesi, firmanın dolgu alanına ve denize gece gemilerle İstanbul'dan getirilen hafriyat toprağını döktüğü iddiasıyla incelemeye alındı. İlçedeki, Hasan Baba Tarihi ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Orhan Öztürk'ün şikayeti üzerine hareket geçen yetkililer, firmanın Maltepe İskelesi'nden Çınarcık'a getirdiği malzemeleri de mercek altına aldı.
Yalova Valisi Selim Cebiroğlu firmanın dolgu alanına gece döküm yapmasına izin vermezken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 4'üncü Bölge Müdürlüğü dolgu alanına getirilecek malzemenin hem İstanbul Maltepe iskelesinde, hem de Çınarcık'ta döküm yapılmadan kontrolörler tarafından denetlenmesine karar verdi.
TARTIŞILAN İZİN
Bu gelişmeler ardından Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün verdiği izin de tartışma konusu oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı'na gönderilen Yalova Vali Yardımcısı Atilla Selami Abban imzalı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yazısında, "Çınarcık İlçesi'nde Kıyı Tahkimatı ve Deniz Dolgusu işi için kullanılması koşulu ile bahsi geçen hafriyat toprağının deniz yolu ile getirilmesi İl Müdürlüğümüzce uygun görülmüştür" ifadeleri yer aldı. Bu yazıyla verilen izin tepkilere neden oldu.
VALİ MÜDAHALE ETTİ
Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, dolgu malzemesi yerine hafriyatın döküldüğnü öğrenince müdahale etti. Vali Cebiroğlu, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün o yazısı amacına uygun değil. Benden önce yazılmış. Bu hafta farkına varınca müdahale ettim" dedi.
Gelecek malzemenin hafriyat değil, dolgu malzemesi olması gerektiğini belirten Vali Cebiroğlu, "Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Daire Başkanlığı, İstanbul Liman Başkanlığı, İstanbul Marmara Bölgesi ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Çınarcık Belediye Başkanlığın'nında bulunduğu ilgili tüm birimlere bildirdim. Ayrıca, yazının bu şekilde kaleme alınmasını da inceletiyorum. Gerekirse, soruşturma başlatabilirim" diye konuştu.
Dolgu projesinin yapılmasında hukuki yönden hiç bir sorun olmadığını belirten Vali Cebiroğlu, şunlyarı söyledi:
"Fakat bu projeyi alan firmanın, İstanbul Anadolu Yakasında kentsel dönüşüm neticesindeki inşaat artıklarını dolgu bölgesine getirip döktüğüne dair duyumlar aldık ama tespit yapamadık. Bunun üzerine yeni tedbirler aldık. Firma gece dolgu alanına döküm yapıyordu. Bundan sonra kesinlikle gece döküm işlemi yapılmayacak. Gelecek tüm gemilerin kontrolü yapılacak. Herhangi bir çevre felaketine sebep olacak durum da olmayacak."
BAŞKAN KURT: FİRMA PROJEYİ BEDELSİZ YAPACAK
Çınarcık Belediye Başkanı CHP'li Avni Kurt, Deniz Dolgu Projesi'nin, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2007 yılında onaylandığını söyledi. Firmanın hiç bir bedel talep etmeden gerçekleştireceği projenin yapımına kendilerinden önceki dönemde başlandığını ve startını ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın verdiğini söyleyen Başkan Kurt, şunları söyledi:
"Yaklaşık 10 milyon liralık projenin bedelsiz yapılacağını duyunca biz de şaşırdık. Kimse kimseye böyle bir ödeme yada bağış yapmaz. İnceleme yaptığımızda projenin resmi olduğunu gördük. İlçede anket yaptırdık. Çınarcıklıların yüzde 80'i rahat nefes almak ve gezmek için projeye destek veriyor. Firma sahipleri iyi niyetli. Benim için önemli olan doğru malzemenin, doğru yerde kullanılması. Ben bu projeye inan bir insanım."
"DOLGU MALZEMESİ DEĞİL, ÇÖP DÖKÜLÜYOR"
Çınarcık Hasan Baba Tarihi ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Orhan Öztürk ise projenin firma tarafından uygulanmadığını ve denize rastgele inşaat hafriyatı atıldığını öne sürdü. Denize dolgu malzemesi değil, İstanbul'da kentsel dönüşümde yıkılan binaların malzemeleri ve toprak döküldüğünü ileri süren Orhan Öztürk de şunları söyledi:
"Gemilerden kepçelerle denize hafriyat döktüler. Biz bunları görüntüledik. Suç duyurusunda bulunduk. Burada dolgu projesi gerçekleştirilmiyor, çevre felaketi yaşanıyor. Biz projeye değil, çevre kirliliğine karşıyız. Denize gece döküm yapılıyor. Kanuna uygun bir iş yapıyorlarsa neden gece çalışıyorlar. Bu iş 8-10 milyon liralık bir projeymiş. Firma sahipleri bu kadar yardımseverse başka yerlerde yatırım yapsınlar."
FİRMA SAHİBİ: YETKİLİLER BİR ÖZÜR BİLE DİLEMİYOR
Projeyi gerçekleştiren Düzce Denizlik Hafriyat Taşımacılık Ticaret Limited Şirketi sahiplerinden İsa Üçüncüoğlu ise, tüm belgelerini hazırladıkları projede hiç bir usulsüzlük olmadığını söyledi. Üçüncüoğlu, "Ancak, usulsüz diyerek her defasında çalışmalarımız durdurulmaya çalışılıyor. Her durdurulduğunda 45 gün bekletiliyoruz. Kim kimi neden durdurduğunu bilmiyor" dedi. Üçüncüoğlu, şöyle devam etti:
"Malzemenin doğru olduğuna dair Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çınarcık Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 'olur' aldık. Ancak her seferinde durdurulduğumuz için maddi manevi zarara giriyoruz. Çalışmadığımız halde Maltepe İDO İskelesi'ne kira ödüyoruz. Yetkililer, yaptıkları incelemeler sonrasında bizden bir özür bile dilemiyorlar. 'Sizin çalışmanızı durdurduk. Sizi zan altında bıraktık. Sizi karaladık. Sizin onurunuzla oynadık' demiyorlar. Biz, yeni kurulan bir şirket olduğumuz için, iş bitirme belgesi almalıyız. Biz bu projeyi hibe yaparsak, alacağımız iş bitirme belgesi ile diğer büyük ihalelere girebiliriz. Üçüncü köprü, kanal ihalelerine teklif verebileceğiz. Biz de bir hata yok. Bizi rahat bıraksalardı, şimdiye kadar bu proje bitmişti. Biz, gerekli kontroller yapıldıktan sonra işimize devam edeceğiz."
Deniz Haber Ajansı