Çin, 2018'in sonlarında kıyılarında yabancı gemilerin geri dönüşümünün yasaklandığını açıklamıştı. Denizcilik camiasında gemi geri dönüşüm faaliyetlerinin tekrar başlaması için artan bir baskı var ve gelen detaylara göre Çin, 2 yıldır süregelen kararını kaldırmanın eşiğine geldi.
Yasağın kalkması gemi sahiplerine çevre konusunda tartışmalı Güney Asya tersanelerinden daha çevre dostu gemi geri dönüşüm alternatiflerinin oluşmasını sağlayacak.
Yasak, özellikle Alang olmak üzere Çinli şirketlere ait birçok geminin geri dönüşüm için Hindistan kıyılarındaki tersanelere inmesine neden oldu.
Yasağın yürürlüğe girdiği sırada Çin, gemi söküm endüstrisinde dünyanın en büyük dördüncü gemi ülkesiydi ve Çin tersanelerinin çoğu dünyanın çevreye en az zarar veren tersaneleri arasındaydı.
Yasaktan sonraki 2 senelik süreçte kapatılan tesisler, pazar payının çoğunu Hint ve Bangladeş gemi söküm tesislerine kaptırdı.
Çin Ulusal Gemi Geri Dönüşüm Derneği (CNSA) direktörü Xie Dehua, "Yasağın Çin'deki gemi söküm tesislerinin operasyonları üzerinde çok büyük bir etkisi oldu. Tersanelerin birçoğu ayakta kalmak için başka sektörlere dönüştürüldü'' ifadelerini kullandı.
Çin tersanelerinin çoğunun Hong Kong Konvansiyonu ve insan sağlığına ve çevreye zarar verme riski bulunan tüm tehlikeli maddelerin (ilgili IMO ve EU kurallarında tanımlanan asbest, PCB, TBT vb. zararlı maddeler) bir gemideki yerini, türünü ve miktarını belirten doküman olan Tehlikeli Maddeler Envanteri (IHM) gerekliliklerine uygun olduğu ve bazılarının artık AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği (SRR) kapsamında sertifikasyon için başvurabilicek düzeyde olduğu biliniyor.
Uluslararası Gemi Geri Dönüşüm Derneği'nin (ISRA) Genel Sekreteri Bernard Veldhoven, "IMO gemi geri dönüşüm yönetmeliklerini tartışmaya başladığından beri, Çin'deki bir dizi gemi geri dönüşüm tesisi tesislerine muazzam bir iyileştirme ve yatırım yaptı" dedi.
DENİZ HABER AJANSI