Almanya’nın Hannover şehrindeki Geisel Tıp Fakültesi tarafından 500 kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, cıva içeren dip balıkları tüketenlerde tüketmeyenlere göre ALS riski iki kat fazla çıktı.
Beyin, beyin sapı ve omurilikte hücre harabiyetine bağlı olarak kaslarda zayıflık ve erimeye yol açan ALS hastalığı birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Uzmanlara göre ALS’nin ortaya çıkmasındaki en önemli neden genetik yatkınlık. Ancak Almanya’nın Hannover şehrindeki Geisel Tıp Fakültesi tarafından 500 kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, cıva içeren dip balıkları tüketenlerde, tüketmeyenlere göre ALS riski iki kat daha fazla. Ortaya çıkan sonucu değerlendiren uzmanlar ise cıvanın yüzey balıklarında daha düşük oranda görüldüğüne dikkat çekerken, dip balıklarının tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguladılar.
Hastane Derindere Nöroloji Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, “Genetiğin dışında, tarım ilaçları, ağır metaller, toksinler, viral enfeksiyon ALS’nin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Almanya’daki araştırmaya göre cıva içeren dip balıklarını tüketenlerin, tüketmeyenlere göre ALS görülme riski iki kat fazla” derken, Anadolu sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Hale Gökmen de, “Bazı çalışmalar cıvanın ALS’nin oluşumunda etkisi olabileceğini kanıtladı. En son yapılan araştırmada 518 kişi ile görüşülürken, bu kişilerin 294’üne ALS hastalığı tanısı konuldu. Araştırmacılar ayrıca katılanların ayak tırnaklarından cıva seviyelerini ölçerek cıva miktarı yüksek balık tüketmenin ALS riskini ikiye katladığını tespit etti. Kılıç ve köpekbalığında yüksek miktarda cıva olabileceği düşünülürken, somon ve sardalyanın cıva seviyeleri daha düşük çıktı” ifadelerini kullandı.
‘Sınır değer önemli’
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Özden de, cıva ihtiva eden su ürünleri arasında en riskli olanın midye olduğunu belirterek “Balıklardaki cıva oranının mevcut sınır değerleri aşıp aşmadığı çok önemli. Sanayi bölgeleri, kirli sular ve deşarj bölgelerindeki balıkların tüketilmesi insan sağlığı açısından ciddi sorunlar yaratabilir. Ancak Marmara Denizi veya Karadeniz için risk vardır diyemeyiz. Yanlış yerde avlanan midyelerde cıva, kurşun, kadmiyum gibi toksik metallerin yüksek konsantrasyonlarda bulunması söz konusu. Kılıç ve ton balığı da uzun ömürlü balıklar ve besin zincirinin en üst katmanlarında yer alması bakımından riskli grupta yer alan su ürünleridir.” dedi.
DENİZ HABER AJANSI