Pentagon'un kara listesinde yer almak belirli bir ceza getirmiyor ancak bu durum, ABD firmalarının Washington'un askeri varlıklar olarak gördüğü bu şirketlerle iş yapmasını engelliyor.
COSCO yaptığı açıklamada, Pentagon tarafından hedef alınan yan kuruluşların Çin askeri şirketleri olmadığını, Pekin merkezli nakliye devinin şu anda "gerçekleri açıklığa kavuşturmak" için ilgili ABD taraflarıyla iletişim halinde olduğunu söyledi.
COSCO, bağlı şirketlerin listeye dahil edilmesinin, herhangi bir yaptırım veya ihracat kontrol listesine dahil edildikleri anlamına gelmediğini ve bunun grubun ticari ve küresel operasyonlarını etkilemeyeceğini vurguladı.
Konteyner endüstrisinin en tanınmış yorumcularından Lars Jensen ise LinkedIn'de paylaştığı bir yazıda, Pentagon'un Çin askeri listesine dahil olmanın, ABD ordusunun COSCO ile kargo gönderememesi dışında herhangi bir cezai yaptırımı olmadığı için, tek başına büyük bir aksama yaratmayacağını ileri sürdü.
Yatırım bankası Jefferies'in nakliye analistleri dün müşterilerine gönderdikleri notta, "COSCO ve listede yer alan diğer firmalara yönelik herhangi bir yaptırım duyurulmadı ancak piyasa oyuncularının ABD politikalarına aykırı davranma korkusuyla 'kendi kendine yaptırım' uygulama potansiyeli bulunuyor" dedi.
Pentagon'un kara listesinde ayrıca ülkenin en büyük gemi yapımcısı China State Shipbuilding Corp (CSSC) ve Çin'in en büyük açık deniz keşif şirketi China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) yer alıyor. Pentagon tarafından askeri kuruluşlar olarak kabul edilen diğer nakliyeyle ilgili firmalar arasında dünyanın en büyük konteyner üreticisi China International Marine Containers (CIMC), dünyanın dört bir yanındaki limanların büyük bir inşaatçısı olan China Communications Construction Group ve Çin'in en büyük gemi sahiplerinden biri olan Sinotrans & CSC Holdings yer alıyor.
COSCO'nun Washington tarafından hedef alınması en son 2019 yılında gerçekleşmişti. O zaman şirketin tankerleri İran petrolü taşıdığı gerekçesiyle birkaç ay yaptırıma tabi tutulmuş ve bu hamle sonucunda VLCC ücretleri günlük 200.000 dolara fırlamıştı.
DENİZ HABER AJANSI