Balıkesir’in Ayvalık İlçesi Namık Kemal Mahallesi’ne bağlı Cunda (Alibey) Adası’nda, üçüncü derece sit alanı üzerinde bulunan, bölgedeki tek balıkçı barınağının, Sahil Güvenlik Komutanlığı için idari bina yapılmak üzere inşaata açılması tartışma yarattı.
Kent estetiğiyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren ilçedeki sivil toplum örgütleri ve yöre halkı projeye tepki gösteriyor.
ARTMASI İSTENİYORDU
Ayvalık’ı 21 Mayıs’ta vuran şiddetli fırtına sonrası, 50 milyon liradan fazla olduğu hesaplanan devasa bir zarar ortaya çıkmıştı. Yapılan açıklamalarda ise afetlere karşı önlem olarak balıkçı barınaklarının arttırılması gerektiği vurgulanmıştı.
Geçen hafta ilçeyi ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun Ayvalık sahiline yapılacak iki tekne yanaşma yerinin (barınak veya çekek yeri) sözüyle sevinen ilçe sakinleri, birkaç gün sonra Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan bölgedeki tek balıkçı barınağının yıkılmasının önünü açacak karar çıktığı haberini aldı.
‘GÜZELLİKLER BOZULMASIN’
İlçenin silüetini bozacağı ve trafiğini olumsuz yönde etkileyeceği gerekçesiyle de tepki gösterilen gelişmenin ardından Bağımsız Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Kent Konseyi ve bölgedeki sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir toplantı yapıldı.
Belediye Başkanı Ergin, “Asker ve orduyla bir sıkıntımız yok. Ayvalık’ın bir balıkçı barınağı var, onu da kaybetmek üzereyiz. Bu konu, Cunda’nın trafiğini etkileyecek, silüetini de bozacak. Doğal güzellikler bozulmasın” ifadelerini kullanırken, toplantının katılımcılarından İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileri, idari bina için yeni alan önerisi sunmak üzere rapor hazırlayacaklarını açıkladı.
Yaklaşık 3 yıl önce de, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı nazım planının herhangi bir bilgilendirme yapılmadan yürütüldüğü gerekçesiyle, ilçe sakinleri bir dizi eylem düzenlemişti. Eylemlerde, aşırı yapılaşma tehdidine karşı tepkiler dile getirilmişti.
DİĞERLERİ DE TEHLİKEDE
Ayvalık’ta birinci, ikinci ve üçüncü derece sit alanlarına yönelik sit derecesini düşüren değişiklikler sebebiyle bölgede Cunda dışında; Yellice, Pınar, Hasır, Tavuk, Güvercin, Çiçek ve Çıplak Ada ve Pateriça’nın da tehdit altında olduğu savunuluyor.
DENİZ HABER AJANSI