İstanbul ve İzmit Körfezi'nde gemi yakıt ikmal (bunker) hizmeti veren CYE Petrol, 2017 yılı satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 25 büyüme ile kapattı.
POLIPORT Kimya San. ve Tic. A.Ş. verilerine göre CYE Petrol 2016 yılında 424 bin MT bunker ürünü, 2017'de ise 533 bin MT bunker ürünü depoladı.
CYE Petrol CEO'su Ali Deniz Eraydın, bu büyümeyi beklediklerini dile getirerek, 2012 -2013 yıllarında bir dizi yatırım ve yatırımları destekleme kararları aldıklarını belirtti. Ali Deniz Eraydın, rakiplerinin eski gemi yakıt ikmal tankerleri (bunker barçları), mevcut depolar, yıllanmış teknolojiler ve eski yöntemlerle devam etmeleriyle daha karlı olacağını ileri sürmelerine rağmen, başta CYE Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Eraydın olmak üzere bu görüşlere katılmayarak yatırımdan yana tavır aldıklarını söyledi.
2014'te Türkiye’nin ilk CMFM’li yeni nesil bunker barçları inşa ettirildi
Kocatepe Tersanesi'nde inşa edilen, her biri bin 800 DWT olan, yeni nesil bunker barçları M/T BEYKOZ-E ve M/T KALAMIŞ-E, İstanbul ve İzmit Körfezi'nde bunker ikmallerine başladıklarını dile getiren li Deniz Eraydın, "2017'de Singapur Limanı'nda zorunlu hale getirilen “Coriolis Mass Flow Meter” (CMFM) kullanımına, yasal zorunluluk olmamasına rağmen, CYE Petrol 2014'te başladı. Bu yenilik sadece CYE Petrol'e değil, başta İstanbul olmak üzere Türk limanlarına da olumlu bir imaj kazandırdı. Türk Loydu ile görüşerek, bunker barç filoları hakkında yapılması gereken modifikasyonları ele aldıklarını söyleyen Eraydın; "İkmal tankerlerimizin bir kısmını hurdaya gönderdik, kullanmaya devam edeceklerimizi daha güvenli hale getirerek tamamına CMFM monte ettik. Aynı yıl içerisinde yatırımlara ve gelişime karşı çıkmakta ısrar ederek uyumsuzluk gösteren çalışanlarımızla yollarımızı ayırdık. Daha eğitimli ve becerikli bir personel yapısına kavuştuk. Bu gelişme verimli çalışma konusunda şirketimizde sıçramaya sebep oldu. Mevcut filomuzu küçülürken, daha az bunker barcı ile daha yüksek tonaj yapar hale geldik." şeklinde konuştu.
Ali Deniz Eraydın, POLIPORT'un yatırımları ile CYE Petrol depolama kapasitesini artırdığı ve Türkiye’nin en modern barç yükleme ve ürün takip alt yapısını kullandığını belirterek; "POLIPORT tesislerinde, CYE Petrol'ün bunker barç yüklemeleri terminalin ve barçların “coriolis mass flow meter” donanımları kullanılarak INTERTEK gözetiminde yapıldığını" söyledi.
'Yatırımların karşılığını 2017'de almaya başladık'
CYE Petrol CEO'su Eraydın; personel, bunker barçları, terminal ve ikmal teknolojilerine yapılan yatırımların karşılığını 2017'de almaya başladıklarını dile getirdi. Eraydın, ürün ve ikmal kalitelerini yukarıya çekmek için yapılan çalışmaların, uluslararası denizcilik camiası tarafından taktir gördüğünü sözlerine ekledi.
CYE Petrol olumlu imaj kazandırıyor
CYE Petrol olarak yapılan yatırımların, başta İstanbul olmak üzere Türk limanlarına olumlu imaj kazandırdığını ifade eden Eraydın şöyle konuştu; "Örnek vermek gerekirse; Türk limanlarında, bunker ikmallerinde ilk ve tek CMFM kullanan şirket CYE Petrol'dür. Yurt dışında çoğu armatör bunu CYE Petrol'ün CMFM kullanması olarak algılamaz. Yabancı armatörlerin çoğu “İstanbul’da CMFM kullanılarak bunker ikmali yapılıyor” olarak algılar. Bu Türk bunker sektörünü olumlu etkileyen bir unsurdur. CYE Petrol olarak bu yaklaşımdan rahatsız olmayız. Bizden başkası kullanmıyor diye duyuru yapmayız. Aksine memnun oluruz. Burada esas olan Türk Limanlarına kazandırdığımız olumlu imajdır" dedi.
Türk bunker piyasası ile beraber büyümenin en sağlıklı gelişme olduğu görüşünde olduklarını ifade eden Eraydın, başta İMEAK DTO ve GYİD (Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği) olmak üzere STK'ların sektörel çalışmalarına ellerinden gelen katkıyı vermeye gayret ettiklerini belirtti.
'Daralan piyasa da Türk Bunkercileri olarak payımızı artırdık'
Ali Deniz Eraydın, "2013'te Türk Boğazlarından 47 bin civarında gemi geçti. Türk bunkercileri olarak bu gemilerin 14 binine bunker ikmali yaptı. 2014'te 46 bin geminin 17 binine, 2015'te 43 bin geminin 20 binine 2016'da 42 bin 500 geminin 22 binine bunker ikmali yapıldı. Daralan piyasa da Türk Bunkercileri olarak payımızı artırdı." diyerek hedefledikleri rakamın; 50 bin geminin geçtiği yılda 40 bin gemiye bunker ikmali olduğunu aktardı. Eraydın, bu hedefe 2024 yılında ulaşabileceklerini söyledi.
Geçtiğimiz dört yılda CYE Petrol satışlarını yüzde 280 artırdı
CYE Petrol CEO'su Ali Deniz Eraydın, 2013 yılından bugüne kadar CYE Petrol olarak satışlarını neredeyse üç misline çıkarttıklarını belirterek; 2013'te 190 bin, 2014'te 230 bin MT, 2015'te 320 bin MT, 2016'da 424 bin MT, 2017'de 533 bin MT ikmal yaptıklarını kaydetti.
Haber: Buse ÜRGİR / Deniz Haber Ajansı