Kazakistan devleti, Karadeniz'deki savaş gücünün yeniden yapılandırılması kapsamında Türk, Alman ve İspanyol şirketlerle iyiniyet mektubu imzaladı.
Türkiye'den ise Dearsan Tersanesi, Kazak donanmasına korvet inşa edecek.Türk donanmasına da Tuzla sınıfı devriye gemilerini inşa eden Dearsan Tersanesi bu sınıftaki korvetleri Kazak donanmasına özgün bir dizaynla Nur sınıfı adıyla Kazakistan'a teslim edecek.
Dearsan Tersanesi tarafından inşa edilecek gemide dikine havalanan İHA, 76 mm top, mayın dökme yeteneği bulunacak ve gemi kendini güdümlü füzelere karşı savunabilecek. Gemi dört adet yönlendirilebilir su jeti ile 30+ knot sürate çıkacak ve 2 bin mil menzili olacak. Geminin 55 personeli 15 gün süreyle limana yanaşmadan yaşamını sürdürebilecek.
Geminin buz kırma özelliği ve NMC koruması olacak. Gemi gelişmiş komuta kontrol yazılımına sahip olacak. Elektromanyetik karıştırıcı, asimetrik tehditlere karşı ASELSAN’ın 12,7 öö STAMP topu bulunacak. Dearsan paket olarak eğitim, bakım planlama, entegre lojistik destek hizmetleri verecek. Dearsan teknoloji transferi gerçekleştirirken Kazakistan’da bir tersane kuracak ve Kazakistan’ın iş payı her gemide artacak. Bu çerçevede Kazakistan’da üretilen her parça ülkeden alınacak, Kazakistan Aselsan Engineering ( KAE) ürünleri kullanılacak. Gemiye Kazakistan tarafı şimdiden “Nur Sınıfı” adını verdi.
Dearsan yetkililerinin yaptıkları açıklamaya göre korvetlerin üretimi Kazakistan'da gerçekleşecek ve mümkün olduğunca Kazakistan'da üretilen malzemeler kullanılacak.
Dearsan benzer türde korvetleri Türkmenistan donanması için de inşa etmişti. Aynı hedefe odaklı olarak Kazak donanması Alman Abeking Rasmussen firmasıyla da korvet ürerimi konusunda anlaşma sağladı. Anlaşma aynı zamanda Alman firmasının Kazakistan'da bir üretim tesisi kurması konusunu da kapsıyor.
İspanyol SEAS firması da Kazakistan hükümetiyle deniz mayınları üretimi konusunda anlaşma imzalamış durumda.
Deniz Haber Ajansı