• BIST 9977.94
  • Altın 3091.272
  • Dolar 35.4118
  • Euro 36.3931
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 5 °C

Demirleme sahalarında balık tutulabilecek

Demirleme sahalarında balık tutulabilecek
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), "Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"de dikkat çeken noktaları yayınladı.

“Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 17 Kasım 2024 tarih ve 32725 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) önemli değişiklikleri şu şekilde sıraladı :

* Demirleme sahalarında balık tutulabilecek

* Yeni inşa ve bakım / onarımdaki gemiler liman çıkış belgesi almayacaklar.

* Yolcu gemileri, kılavuz kaptanın talebi halinde asgari 30 tonluk bir adet refakat römorkörü alabilecek.

* Yanaşmış LNG gemileri, operasyon boyunca en az 60 ton çekiş gücüne sahip römorkör alacak ve kılavuz kaptan bulunduracak.

1 – Yönetmeliğin Liman Çıkış Belgesini düzenleyen Madde-11’de Deniz Turizmi Araçlarına ilişkin yapılan düzenleme ile; Deniz Turizmi Yönetmeliği’nin 41 ve 42. Maddelerinde belirtilen Seyir İzin Belgesi işlemleri kapsamında, söz konusu madde-11’de Deniz Turizmi Araçlarına yönelik yapılan uygulamaya ilişkin olarak, Yolcu Gemileri ve Kruvaziyer Gemiler hariç, tüm Deniz Turizmi Araçları (Özel/Ticari Yat, Gezi Amaçlı Tekneler (Günübirlik Gezi Teknesi ve Gezinti Teknesi), Sürat Teknesi, Dalabilir Deniz Aracı dahil tüm Deniz Turizmi Araç niteliğine haiz deniz araçları) Limanlar arası seferlerinde Seyir İzin Belgesi alacaktır.

2 – Yönetmeliğin Liman Çıkış Belgesini düzenleyen Madde-11’de Yolcu Gemilerine ilişkin yapılan düzenleme ile; İlave bir fıkra ile 4922 Sayılı “Denizde Can ve Mal Koruma Kanunu” Madde- 21’e paralel düzenleme yapılarak, yolcu gemilerinde, gemideki mevcut yolcu sayısının, Türk bayraklı gemilerde denize elverişlilik belgesi, yabancı bayraklı gemilerde yolcu gemisi emniyet belgesine veya ilgili belgesine uygunluğu kontrol edileceği, kapasitesinden fazla yolcu alan geminin seferine izin verilmeyecektir.

3 – Türk Boğazları dahil olmak üzere Marmara denizinde; hat izni ile sefer yapan gemiler, tarama yetki belgesine sahip dökü ve tarama gemileri ile yağ, yakıt ve su tankerleri ile kumanya taşıyan ikmal gemileri, Küçük deniz araçları, Bitişik limanlarda sefer yapan gemiler ve Balıkçı gemileri, için 60 gün süreli olarak Liman Çıkış Belgesi düzenlenecektir.

4 – Yeni inşa gemilerden, donatımın tamamlanması ya da seyir tecrübesi amacı ile liman idari sınırını aşarak sefer yapacak gemilerden ve ayrıca bakım-onarım amaçlı başka bir limana sefer yapacak gemilerden Liman Çıkış Belgesi alma zorunluluğu kaldırılmıştır.

5 – Gemilerin ve deniz araçlarının gros tonajına göre alması gereken römorkör sayısı ve römorkör güçlerinin yer aldığı ek-5 tablo güncellenmiş ve söz konusu Tablonun uygulaması Yönetmelik yayımı tarihinden bir yıl sonra (17.11.2025) yürürlüğe gireceği belirtilmiştir.

6 – Yönetmeliğin “Kılavuz kaptan ve römorkör alınmasına ilişkin esaslara” ilişkin 14. Maddesinde yapılan değişiklik ile;

– Römorkör alma zorunluluğu bulunmayan yolcu gemilerinde kılavuz kaptanın talebi halinde asgari 30 tonluk 1 adet refakat römorkörü alabileceği,

– Liman tesislerine veya Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesine (FSRU) yanaşmış LNG gemileri için emniyet tedbiri olarak gemi operasyonu süresince, en az 60 ton çekme gücüne sahip römorkör alınması ve kılavuz kaptan bulundurma zorunluluğu,

– Hidrokarbon kaynağı arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılan dinamik konumlandırma özelliğini haiz gemilere sadece bu faaliyetler esnasında kılavuz kaptan ve römorkör muafiyeti sağlanabileceği, hususlarına dair hükümler eklenmiştir.

7 – Yönetmeliğin Yasaklı Faaliyetlere ilişkin 21 inci maddesinin birinci fıkrasına “Ancak İdarece gerekli görülmesi halinde demirleme sahalarının yoğunluğu, meteorolojik şartlar ve seyir, can, mal ve çevre emniyeti gibi hususlar göz önünde bulundurularak belirli demirleme sahalarında dönemsel olarak su ürünleri avcılığı yapılmasına izin verilebilir.” hükmü eklenmiştir.

8 – Fethiye, Görele ve Sile Liman Başkanlıklarına ait demirleme sahaları, kılavuz kaptan alma bırakma yerleri ve liman haritalarına ilişkin Yönetmeliğin eklerinde yer alan bölümlerde değişiklikler yapılmıştır.

Yönetmeliği okumak için tıklayınız

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim