Çanakkale 18 Mart Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Şükran Yalçın Özdilek başkanlığında düzenlenen Deniz Kaplumbağaları Çalıştayı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Akdeniz Su ürünleri Enstitüsü desteğiyle gerçekleştirildi.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'ndeki çalıştaya 13 üniversite, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım Orman Bakanlığı, WWF Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 kurumdan toplam 40 bilim insanı katıldı.
Çalıştayda, 'hedef dışı avcılık', 'kıyıya vuran ölü kaplumbağalar', 'karalı izotop analizi', 'uydu cihazı ile izleme', 'markalama, yakalama', 'denizel biyoçeşitlilik', 'deniz koruma alanları', 'denizel habitatların korunmasına yönelik ulusal habitat' ve 'Denizel habitatların korunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel mevzuat' konulu bildiriler sunuldu. Çalıştayda, bildiri değerlendirme sonuçlarına dair katılımcılar arasında anket düzenlendi.
'YAŞAM ÖYKÜSÜNÜ ORTAYA KOYACAĞIZ'
Çalıştayla ilgili olarak Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Çalıştay'ın Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek şunları söyledi:
"Deniz kaplumbağaları caretta caretta ve chelonia mydas, dünyada nesli tükenmekte olan ve koruma altındaki önemli bir tür. Bu kaplumbağalar, Doğru Akdeniz Havzası'nı üreme alanı olarak kullanmaktadır. Yuvalama, yumurta bırakma, karasal üreme habitatları, kıyı sularda büyüme, gelişme, kışlama, yazlama, besin arama gibi yaşam öykülerini ortaya koyacağız. Tartışacağız. Bu türün devamı için denizel habitatların incelenmesi, izlenmesi çok önemli. Çünkü bu hayvanlar yaşamlarının yüzde 99'unu suda geçirmektedir. Bu çalıştayda ayrıca Akdeniz'deki deniz kaplumbağası habitatlarının izlenmesi ve raporlanması konusunda ortak bir çalışma grubuyla yol haritası oluşturulması hedefleniyor."
DENİZ HABER AJANSI