HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ
AB ve IMO’nun emisyonların azaltılması çabasına armatörlerden destek geldi. Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA) Genel Sekreteri Patrick Verhoeven, IMO’nun çalışmaları olmaksızın gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarının ters etki yapacağını açıkladı.
Avrupa Konseyi’nin uluslararası deniz taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının düzenlenmesi hususunda IMO’yu görevlendirme kararı, IMO’nun bunu sağlama yeteneğine ilişkin bir güven oylaması olmuştu. Konu hakkında yorum yapan Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA) Genel Sekreteri Patrick Verhoeven, IMO’nun halihazırda teşvik edilmesi gereken büyük çabalar sarf ettiğini ve önemli sonuçlar elde ettiğini, çalışmalarının dünya çapında fırsat eşitliğini garanti altına aldığını, bunlar olmaksızın gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarının ters etki yaratacağını ifade etti.
MARPOL Ek VI’da yapılan değişiklikler ve Enerji Verimliliği Dizayn Endeksi’nin (EEDI) kabul edilmesi ile uluslararası deniz taşımacılığı zorunlu ve bağlayıcı küresel tedbirlerle düzenlenen tek endüstriyel sektör haline geldi. Avrupa Birliği, deniz taşımacılığından kaynaklanan karbon emisyonlarının izlenmesi, bildirilmesi ve doğrulanmasına ilişkin MRV Kuralı’nın (Kural (AB) 2015 / 757) kabul edilmesini takiben, IMO düzeyindeki uluslararası süreçlere gerçek anlamda katkı sağlamıştı. 2018 yılında yürürlüğe girecek olan Kural’ın, denizciliğin dünya çapındaki karbon emisyonu miktarındaki gerçek payının tespit edilmesini sağlayarak küresel bir IMO çözümüne yönelen bir stratejinin ilk adımını oluşturması hedefleniyor. IMO ayrıca, AB’nin MRV Kuralı’na benzer şekilde her bir gemi için küresel karbon bildirimi sisteminin geliştirilmesine yönelik önemli ilerleme kaydetti.
DENİZ TAŞIMACILIĞI KARBON EMİSYONLARININ %2.2'SİNİ ÜRETİYOR
2014 yılında yayınlanan IMO Sera Gazı incelemesine göre, dünya ticaret taşımacılığının yaklaşık %90’ını gerçekleştiren uluslararası deniz taşımacılığı, dünya çapındaki toplam karbon emisyonlarının yaklaşık %2.2’ini üretiyor. Bu oran 2007 yılında %2.8 iken, 2007 ve 2012 yılları arasında denizcilikten kaynaklanan karbon emisyonları %10’un üzerinde azaldı. Bahse konu düşüşün deniz ticaretindeki artışa rağmen başarılmış olması, denizciliğin karbon nötr bir büyümeyi gerçekleştirmekte olduğunu gösteriyor. Denizcilik endüstrisinin gösterdiği bu çabalar, IMO’nun zorunlu EEDI gereklilikleri ile birleştiğinde, armatörlerin dünya deniz ticareti filosunun gelecek yıllarda çok daha randımanlı olacağını düşünmesini sağlıyor. ECSA bu sebeple, Uluslararası Deniz Ticaret Odası’nın (ICS) 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının %50 oranında azaltılacağına dair kararlığını sonuna kadar destekliyor.
Deniz Haber Ajansı