Dünyanın 9’uncu büyük üreticisi, sekizinci büyük ihracatçısı olan Türkiye mobilya sektörü, Ticaret Bakanlığı’nın "Mobilya Sektörü İhracatı ve Girdi Tedariki" konulu online toplantısında ikinci kez bir araya geldi.
İstanbul, Ege, Akdeniz ve Orta Anadolu mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatçı birlikleri ile 36 bin mobilya üreticisini temsilen sivil toplum kuruluşları, firma temsilcilerini bir araya getiren toplantıda dış ticaret fazlası veren sektörlerinin önündeki sorunlar anlatıldı.
Sektörde devam eden MDF ve kontrplak sorunu yine toplantının önemli gündem maddesi olarak öne çıktı. Yanı sıra deniz ticaretinde yaşanan navlun sorunu ele alındı ve Türkiye'nin lojistik güvenliğini sağlayarak özellikle Akdeniz çanağında konteyner taşımacılığında etkin konuma gelmesi gerektiği ifade edildi.
Mobilya sektör temsilcileri, konteyner sorununun ABD'ye olan ihracatı etkilediğinden de bahsetti. İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye ihracat potansiyelini 10 milyar olarak tarif etti ve söz konusu çözümlerin hızla hayata geçmesinin sektörü daha da güçlendireceğini söyledi.
Toplantı kapsamında açıklamada bulunan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, mobilya sektörün ülke ekonomisi için lokomotif görevi gördüğünü ve istihdama da önemli ölçüde katkı sağladığı açıkladı. Bakanlık ile sektörün dirsek teması ile çalıştığını belirten Ağar, sektörün taleplerini dinleyerek üstüne düşen tüm sorumluklarını yerine getireceklerini söyledi.
NİTELİKLİ MDF TÜRKİYE'DE ÜRETİLMELİ...
Toplantıda İstanbul, Ege, Akdeniz ve Orta Anadolu mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatçı birlikleri, Türkiye'nin MDF üretiminde Çin'den sonra dünya ikicisi olduğunu aktararak buradaki üretiminin yüzde 20'sinin ihracata gitmesi nedeniyle içeride hammadde sorunu yaşandığını söylediler.
MDF üretiminde dünya ikincisi olunduğu halde kapasite kullanımının yüzde 80 olduğu bilgisini de bakanlıkla paylaşan sektör temsilcileri, MDF yerine suntalam kullanımına geçilmesi önerisinde bulundu.
Mobilya sektörünün MDF tedarikinde yaşadığı sorunun çözümü için getirilen bir diğer öneri ise MDF ve kontrplak ihracatına kısıtlama getirilmesini oldu. Özel nitelikli MDF'nin (CARB belgesi olan, yanmaya karşı dayanıklı vb.) Türkiye'de üretim miktarının artırılması gerekliliği de öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
TÜRKİYE'DEKİ PETROKİMYA TESİSİ YATIRIMLARI YAPILMALI
Kimya sektörünün önemli bir müşterisi durumunda bulunan mobilya sektörünün buradaki hammadde sıkıntısından doğru yaşadığı sorunlar da toplantıda ele alındı. Üre, melamin ve metanol gibi kimyasal hammaddelerin tedarik zinciri kırıldığı için maliyetlerinin arttığı ve bu durumun kendilerini etkilediğini ifade eden sektör temsilcileri, hammadde fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesini istediler. Petrokimya ürünlerinin yüzde 12'sinin Türkiye'den, yüzde 88'inin ise AB ve Çin'den karşılandığına işaret eden Türkiye mobilya sektörü temsilcileri, petrokimya tesislerine yatırım yapılması talebinde de bulundu.
NİSAN- MAYIS AYLARINDAKİ MOBİLYA SATIŞLARININ ARTIŞI MDF'YE OLAN TALEBİ DAHA DA ARTTIRACAK
İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, toplantının kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye mobilya sektörünün ihracat potansiyelinin 10 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Güleç, "Mobilya sektörünün hammadde tedarikçisi paydaşları ile büyüyen bir sektör olduğunu her daim dile getiriyoruz. Tabii sektörümüz katma değerli tasarım anlayışına geçtiği için MDF kullanımı arttı. Aynı zamanda da nisan-mayıs aylarında sektörün canlanması MDF'ye olan talebi daha da arttıracak. Ancak biz MDF sorununu MDF üreticileri ve mobilya dernekleri bir araya gelerek çözebileceğimizi biliyoruz. Türkiye mobilya sektörünün 10 milyar dolar ihracat potansiyeli mevcut. Bu hedefe ancak ve ancak beraber olursa ulaşabilir" dedi.
DENİZ HABER AJANSI