Sektörün sorunlarının masaya yatırıldığı ve sorunlara çözüm önerilerinin gündeme getirildiği, başkanlığını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli’nin yaptığı İMEAK Deniz Ticaret Odası 31 Numaralı Liman İçi ve Liman Dışı Hatlı Tarifeli Sefer Yapan Yolcu Gemileri Meslek Komitesi olağan toplantısına Maliye Bakanlığı İstanbul Defterdar Yardımcısı Mustafa Özdemir, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi M. Faruk Okuyucu, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, Dentur Avrasya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Şişman, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Can, İstanbul Defterdarı Fahrettin Özdemirci, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç’un yanı sıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Boğaz turu eşliğinde gerçekleştirilen ve Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli’nin oturum başkanlığı yaptığı Komite toplantısının açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Liman İçi ve Liman Dışı Hatlı Tarifeli Sefer Yapan Yolcu Gemileri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Uğur Sina Şen sektörün yaşadığı sıkıntıların gündeme getirilip bu sorunlara ilgili idarelerden de konuklar ile çözüm arayacaklarını ifade etti.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Cemalettin Şevli, 2003 yılında 100 milyon yolcu taşındığını, Marmaray ile ne kadar yolcu taşımada azalma olsa da 2014 verilerine göre 164 milyon yolcuğunun deniz yolu ile seyahat ettiğini söylerken bunun bir başarı olduğunun altını çizdi.
Şevli:“Bu başarı sizlerindir, tebrik ediyorum. Hat izni verilen firma sayısı 37 adetken, 215 gemi bu hatlarda görev yapmaktadır. Türkiye genelinde 96 hat faal durumdadır. Bakanlığımız bu hatların sağlıklı çalışması ekonomiye kazandırılması, bu hatta görev yapan firmalarımıza, sektörümüze destek vermesi için yaptığı düzenleme ile ÖTV desteği 2003 yılından beri devam etmektedir. 2015’te 113 bin ton yakıt desteği verilmiştir. Bu konuda Maliye Bakanlığımıza işbirliklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Deniz yoluyla yapılan düzenli sefer yapan firmaların denetiminden bahseden Şevli aksaklıkların giderildiğini belirtirken bakanlığın yeni hizmetlerini paylaştı. “Bakanlığımız sizlere daha iyi hizmet verebilmek için bir yazılım geliştirmektedir. Haziran 2016 sonu itibariyle uygulamaya geçecek bir programla düzenli sefer işlemleri başvurudan itibaren uygunluk raporlarını da dahil etmek üzere bilgisayar üzerinden anlık olarak elektronik sistem üzerinden yapılacaktır. Başvuru esnasında istene belgelerden idaremizce üretilenler veri tabanından çekilecek. Dolayısıyla mükerrer belge ibrazına gerek kalmayacaktır. Ayrıca istatistiki de verileri de kapsayacaktır” diyerek sistemin doğru kullanılması için gerekli eğitimlerin ve bilgilendirmelerin yapılacağını söyledi.
Şevli, geçen yıl yapılan toplantıda yapılan tespitleri ve bunların sonucundaki çalışmaların özetini aktardı. Komite Başkan Yardımcısı Uğur Sina Şen sektör hakkında katılımcılara bilgi verdi. Sektörün yıllardır birikmiş sorunları olduğunu, bu sorunlara en kısa zamanda çözüm bulunması gerektiğini vurgulan Şen, deniz yolu ile taşımacılıkla ilgili yaşanan sorunları ve bunlara dair uygulanabilecek çözümleri aktardı.
Açılış konuşması ve sektör hakkında bilgi verilmesinin ardından toplantının oturum başkanlığını yapan Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, sektörün sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmeler için katılımcılara söz verdi.
Deniz Haber Ajansı