• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 11 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 9 °C

Denizaltıda Türk tasarımcı imzası

Denizaltıda Türk tasarımcı imzası
Türkiye, 2 milyon avro karşılığında Almanya’dan sipariş ettiği 6 denizaltının tasarımını beğenmeyince Türk tasarımcılar devreye girdi. Denizaltıların tasarımı Türklerin katkılarıyla yapıldı. Denizaltıların boyu uzatıldı.

Türkiye'nin savunma sanayiindeki millileşme adımları ilk meyvelerini vermeye başladı. Türkiye'nin Almanya'dan 2 milyon avro'ya sipariş ettiği 6 adet yeni tip denizaltının tasarımında Türklerin imzası var. Edinilen bilgiye göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK), Almanya'dan gelen denizaltı tasarımlarını beğenmedi. Almanların tasarımını değiştiren DKK, denizaltıları kendi ihtiyaçlarına göre değiştirdi ve modernize edilmesini sağladı.

2020'DE TESLİM EDİLECEK

DKK'ya bağlı bir AR-GE merkezi olarak çalışmalarını yürüten Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM), denizaltıların tasarımında aktif rol aldı. Denizaltının boyu uzatıldı, alt sistemlerinde ise daha sıcak denizlerde kullanılmasına yönelik düzeltmelere gidildi. Böylelikle kağıt üzerinde Alman tasarımı yazsa da Türkiye'nin alacağı denizaltıların tasarımı Türk-Alman ortaklığıyla belirlenmiş oldu. DKK'nın, denizaltının tasarımında istediği değişiklikler ve kredi süreci, projenin süresini de uzattı. Sözleşmesi 2009 yılında imzalanan ve 2011 yılında yürürlüğe giren proje kapsamında ilk denizaltının inşasına Eylül 2015'te başlandı. Denizaltıların DKK'ya teslimatının 2020 yılından itibaren başlaması öngörülüyor.

UÇAK GEMİSİNDE DE AYNI

DKK'nın savaş gemilerinde ihtiyaca göre tasarım müdahalesi, kamuoyunda "uçak gemisi" olarak bilinen Havuzlu Çıkarma Gemisi'nde de (LPD) yaşandı. Tasarımını "Navantia" adlı İspanyol tersanesinin yaptığı projede de ARMERKOM tasarımcıları devreye girdi. DKK'nın ihtiyaçları ve gelecek öngörüleri doğrultusunda geminin tasarımı konusunda uzun süren görüşmeler yürütüldü. Gemi için öngörülen tasarımlar, Türk tasarımcıların da katkısıyla oluşturulurken, DKK'nın bunlar arasından seçtiği tasarımın yapılmasına başlandı.

İSİM HASSASİYETİ

Havuzlu Çıkarma Gemisi, kamuoyunda "uçak gemisi" olarak biliniyor. Ancak Türkiye'nin bu konudaki örnek bir hassasiyeti dikkat çekti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri, "Gemimiz helikopter gemisidir. İnsani yardım amaçlıdır. Yani 'yurtta sulh cihanda sulh' ilkesinden hareketle bu isim konulmuştur. Uçak gemisi saldırgan bir platformdur ancak bizim gemimiz barışçı amaçla üretilmektedir ve biz bu gemiye Helikopter Gemisi demeyi tercih ediyoruz" ifadelerini kullandılar.

Helikopter gemisi geliyor

Havuzlu çıkarma gemisi, 220 metre boyuyla Türkiye'de şu ana kadar inşa edilmiş en büyük savaş gemisi olacak. Helikopter gemisi, tamamlandığında, dünyadaki mevcut uçak gemilerinden artı özelliklere sahip olacak. Uçak gemilerinde olmayan bir özellik olarak helikopter gemisi, tankları kıyıya taşıyabilecek. Gemi, bu haliyle dünyadaki uçak gemilerinden daha büyük ve kapsamlı bir gemi olarak uluslararası arenada dikkat çekiyor. 2021 yılında DKK'nın envanterine girmesi beklenen geminin proje bedeli yaklaşık 900 milyon avro olacak.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
denizci
18 Ocak 2016 Pazartesi 13:09
13:09
2 milyar AVRO olmasın?
212.175.207.216
orhan ak
18 Ocak 2016 Pazartesi 12:41
12:41
Siz bu kafayla daha çok 2020 leri beklersiniz. İmza 2009 da atıldı , yıl 2016 üç ay önce temsili kaynağı atıldı. bu arada israil mısır tayvan yunanistan bu denizaltılardan 2şer 3er teslim aldı. Etrafın ateş çemberi herkes çılgınlar gibi silahlanıyor. Savunma ülkesi olduğun sürece saygı göremezsin , bunun örneklerini dünyayı etkisi altına alan süper güçlerden anlayabiliyoruz. Ayrıca bir ülkenin saldırı veya savunma projesi yıllardır süregelen terörizme göre şekillendirilemez. Örnek bir süper gücü kendine rakip görürsün ( çin , amerika , fransa , rusya vs) ona karşı saldırı veya savunma projelerini değerlendirirsin. Sonra bak bakalım ülkende terörizm kalıyormu . Teknolojiyi sevmeyen ve geleceği göremeyen tuhaf bir ülkeyiz.
85.107.209.31
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim