• BIST 9109.34
  • Altın 2918.765
  • Dolar 34.24
  • Euro 37.5411
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 17 °C

“Denizci Millet, Denizci Ülke” yarışmasının sonuçları açıklandı

“Denizci Millet, Denizci Ülke” yarışmasının sonuçları açıklandı
İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı Denizci Millet Denizci Ülke Proje Yarışması"nda dereceye girenler belli oldu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) tarafından, Türk denizcilik sektörünün yenilikçi milli fikirler, projeler, sistemler ve teknoloji ile bir araya getirilmesi ve denizciliğin daha ileri noktalara çıkarılarak dünya ticaretinde daha yüksek seviyelere erişmesinin sağlanması amacı ile başlatılan “Denizci Millet, Denizci Ülke” yarışmasını sonuçları belli oldu.

İlk üç dereceye girenler ödüllerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Tersane İstanbul’da düzenlenen 3’üncü Denizcilik Zirvesinde ödülleri verildi.

E-guleti hayata geçirmek istiyoruz

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Gemi İnşaatı Programı Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Akman ve Dr. Bülent İbrahim Turan’ın imza attığı “E-Gulet: Enerji Verimli, Çevreci ve İnovatif Bodrum Guleti” projesi yarışmanın birincisi oldu.

Birinci olmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Akman, “Denizcilikte karbonsuzlaşma ve enerji verimliliği son dönemde gündemdeki konulardır. Proje ekibi olarak biz, Türk denizcilik kültürünün simgelerinden biri olan Bodrum Guletini bu bakış açısıyla yeniden ele aldık ve emsallerine göre daha düşük yakıt tüketimine, karbon ve azot oksit salınımına haiz hale getirdik. İlerleyen dönemde, birincilik ödülüne layık görülen bu konsept tasarımın hayata geçirilmesini de temenni ediyoruz. Öte yandan, birinci olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz, IMEAK Deniz Ticaret Odası’na, organizasyon ekibine ve değerli jüri üyelerine teşekkürlerimizi sunarız” dedi.

“Bodrum guletini yeniden tasarlayarak sunduk”

4-348.jpg

Öğretim Görevlisi Dr. Bülent İbrahim Turan ise, “Birincilik ödülü kazanan projemiz, arka planında birçok Ar-Ge çalışmasını barındırıyor. Bodrum Guletleri üzerine proje ekibimizce birçok uluslararası yayın ve proje gerçekleştiriyoruz. Bugüne dek yaptığımız akademik çalışmaların da katkısıyla, ülkemiz deniz turizminin vazgeçilmez unsurları arasında yer alan ve ünü tüm dünyaya yayılmış olan Bodrum Guleti günümüzdeki enerji verimliliği, sürdürülebilirlik ve konfor beklentilerini aynı anda karşılayabilecek şekilde yeniden tasarlayarak sunduk. Tasarım sürecinde aynı zamanda bu tekne formunun karakteristik özelliklerinin de korunmasına hassasiyet gösterdik. Elde edilen yeni nesil tasarımın gelecekte farklı tekne tipleri için de örnek teşkil ederek ülkemizin denizcilik alanında uluslararası pazardaki rekabet gücünü artıracağını düşünüyoruz. IMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından düzenlenen bu önemli yarışmada birinciliğe layık görülmek bizim için çok büyük gurur ve motivasyon kaynağı” diye konuştu.

İMEAK DTO’dan yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı :

Dijitalleşme ve yeşil denizcilik

“Türk Denizciliğini milli projelerimizle daha da ileriye götürebilmek için ortaya konulabilecek inovatif ve uygulanabilir projeler hazırlanmasını teşvik etmek için denizcilik sektöründe dijitalleşme ve otomasyon, deniz ekosisteminin sürdürülebilirliği ve iklim değişikliği, gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına ilişkin yeni düzenlemeler, gemi ve yat sanayinin gelişimi, deniz biyoçeşitliliğinin korunması, çevre dostu yeşil tersaneler ve limanlar vizyonuna katkı sağlamak maksadıyla, deniz ulaştırması, deniz ticareti, gemi ve yat inşa sanayi, deniz turizmi, deniz kaynakları, limanlar, deniz çevresi, denizcilik eğitimi ve istihdam konuları ile birlikte, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) 2023 Sera Gazı Stratejisi kapsamında denizcilik sektörünün yeşil dönüşümüne ve dijitalleşmesine yönelik yenilikçi teknolojiler konularında proje başvuruları kabul edildi”

23 proje katıldı

“Yarışmamıza yapılmış olan farklı konu ve uzmanlık alanlarında 23 adet proje başvurusu ön değerlendirme aşamasında denizcilik fakültelerimizden dokuz öğretim üyesi ve final aşamasında ise yedi öğretim üyesi tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde 6 proje katılımcımız final sunumlarını yapmak üzere davet edilmiştir. 29 Mayıs 2024 tarihinde Başkanlığı Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca tarafından yapılan final jürisi huzurunda gerçekleştirilen sunumları müteakip yapılan değerlendirmeler neticesinde ilk üç derecede yer alan projeler belirlenmiştir”

E-Gulet’in özellikleri

“Proje kapsamında, “E-Gulet” olarak nitelendirilen enerji verimli, ekolojik ve yenilikçi, 24 m tam boya sahip bir Bodrum guletinin konsept tasarımı gerçekleştirilerek, mevcut Bodrum guletlerine kıyasla toplam direncin yaklaşık yüzde 15 oranında azaltılması, güneş paneli ve su altı türbini ile entegre hibrit sevk sistemi kullanımıyla CO2 emisyonlarının en az yüzde 25 oranında azaltılması, seçici katalitik indirgeme (SCR) sistemi entegre yeni nesil ana makine ile NOX emisyonlarında en az yüzde 70 oranında azaltım, Güney Ege bölgesinde yat inşaatı ve işletmeciliği sektörlerinde yatlarda enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik alanında farkındalığın artırılması ve ihracat potansiyelinin, rekabet gücünün ve yelkenli yat ihracatında pazar payının artırılması hedeflenmektedir”

Covertainer Taşımacılık Sistemi ikinci oldu

3-573.jpg

“Yarışmamızda İkinciliği, tank yıkamalarını ve boş yapılan seferleri ortadan kaldırabilmek için elastik ve gemi tankı ebatında (250m3) yük çantaları ile taşımacılığı hedefleyen “Covertainer Taşımacılık Sistemi” projesi ile Habib Güner Kara ve takımı kazandı.

Proje ile gemilerde yük taşıma maliyetlerini yüzde 40 oranında düşüren, sahil tanklarında ayarlanabilir perdelerle 4’e bölme imkanı veren sistemiyle dört farklı yükün muhafaza edilebilmesini sağlayan ve limanın elleçlediği yıllık yük miktarını iki katına çıkaran, yükün teslim hızını artırarak üretici ve tüketicinin gecikme kayıplarını azaltan, karbon salınımını ton başına yüzde 50 azaltarak, yıkamasız taşımacılık sağlayarak ve uzak ülkelerden ballast suyu getirmeyerek çevresel riskleri minimize eden, gemi üretim maliyetlerini ve beraberinde geminin bakım tutum maliyetlerini düşüren yeni nesil bir taşımacılık sistemi tasarlanmıştır”

COLREG Kurallarına Uygun Hareket Edebilen Otonom Su Üstü Aracı Geliştirilmesi Projesi

2-818.jpg

“Yarışmamızda Üçüncülüğü ise, tam otonom şekilde, COLREG’in seyir ve manevra ile ilgili tüm kurallarına uygun hareket edebilen bir su üstü aracı tasarlanmasını amaçlayan “COLREG Kurallarına Uygun Hareket Edebilen Otonom Su Üstü Aracı Geliştirilmesi” isimli projesi ile Hasan Uğurlu kazandı.

Projede, tam otonom şekilde, belirlenen iki nokta arasında tekne boyutunun elverdiği her türlü deniz ve hava şartında seyir yapabilecek, COLREG’in seyir ve manevra ile ilgili tüm kurallarına uygun hareket edebilen, karaya oturma önleme sistemine sahip, çevredeki hedeflerin anlık risk analizini yaparak çatışmasız yolu garanti edecek, lokal rota planlaması yapabilen, bir operatör yardımı olmadan görüntü işleme ile radarı AIS ile birlikte hedef tespit cihazı olarak kullanabilen bir su üstü aracı geliştirilmesi hedeflenmektedir”

Ödüller…

1-944.jpg

“Yarışmada birinci olan Mehmet Akman ve takımına 100.000 TL’lik ödülü, başarı belgesi ve yarışma anısına plaketi, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar tarafından, yarışmamızda ikinci olan Habib Güner Kara ve takımına 75.000 TL’lik ödülü, başarı belgesi ve yarışma anısına plaketi yönetim kurulu başkanımız Tamer Kıran tarafından, yarışmada üçüncü olan Hasan Uğurlu’ya 50.000 TL’lik ödülü, başarı belgesi ile yarışma anısına plaketi ise meclis başkanımız Başaran Bayrak tarafından takdim edildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim