Küresel ekonomideki büyüme ivmesi küresel ticareti, bu da en başta bütün taşıma sektörlerini hareketlendiriyor. Aşırı gemi arzının yarattığı sıkıntıların geçmesi, gemi arz - talep dengesinin oluşmaya başlamasının etkisiyle gemicilik sektörünün hemen bütün alanlarında canlanma izleniyor.
Armatörler Birliği Başkan Vekili TOBB Denizcilik Meclis Başkanı Erol Yücel, "Piyasaların yükselme trendine girdiği bir döneme geldik" dedi. Bir yıl öncesinde gemi fiyatları, navlunlar, siparişler, sektörün ihracatı diplerdeydi. Şimdi birçok göstergede işlerin düzelmekte olduğu, bu çıkış trendinin önümüzdeki yıl da devam edeceğinin işaretleri geliyor.
Navlunlar artıyor
Yılbaşından bu yana navlunlarda yüzde 40 artış oldu. Geçen sene başında handymaxlarda 2 bin 500 dolar olan günlük getiri 9000'e çıktı. 10 bin dolara gidiyor. Baltık Kuru Yük Endeksi (BDI) tekrar 1000 sınırına yaklaştı. Mevsimselliğinde etkisi ile aralıkta 1500 seviyeleri bekleniyor.
İstanbul Navlun Endeksi'nin (İstfix) son raporunda şu açıklama yapıldı: "Karadeniz ve Azak Denizi nehir tipi koster piyasası nihayet hızla yukarı fırladı. Yeni yüklerin ortaya çıkması ve kiracıların henüz yükselişinin başında olduğuna inandıkları navlun eğrisinin düşük tarafından bağlantı yapma telaşı ileri tarihli navlunları da yükseltti. Geçen hafta 22 dolar/ton civarında olan 3.000 ton tipik buğday yükleri bu hafta 25-26 dolar/ton'dan bağlandı. Konvansiyonel koster piyasası armatörlerin istediği hızlarda olmasa da belli bir hızla iyileşmeye devam etti. Karadeniz'deki tahıl çıkışlarının artması bölgeden çıkışlarda navlunlara gitgide daha fazla tesir edebilir."
2. el gemi fiyatları yükseliyor
Gemi fiyatlarında yüzde 30-40 artış bekleniyor. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB) Başkanı Başaran, "2. el gemilerdeki fiyat artışı orta vadede yeni inşaya talebi artıracak. Çünkü 2. el fiyatları yeni inşaya yaklaşınca armatör yeni almayı daha avantajlı görüyor" dedi. Önde gelen brokerlardan Pelikan Denizcilik ortağı Meltem Süloğlu, "Eylülden sonra daha da yükselecek" şeklinde konuştu.
Kuruyük pazarının yükselmesi yeni inşa siparişleri etkiledi. 2019 sonuna kadar teslim edilmesi gereken Capesize gemi sayısı 120 iken bu rakam Kamsarmax tonajında 135'i geçiyor.
Gemi ihracatı hızlandı
Gemi ve yat ihracatındaki hızlı yükseliş sürüyor. Mayısta yüzde 230 artışla ihracatını en fazla artıran sanayi sektörü olan gemi inşacılar, haziran ayında da bu bayrağı kaptırmadı, ihracatını yüzde 178 artırdı. Haziranda sektörün toplam ihracattan aldığı pay da tarihinde ilk kez yüzde 1'i geçti. Temmuzda yükseliş trendi sürdü, sektör ihracatı yüzde 300 arttı. 7 aylık toplam ihracat ise yüzde 88.6 artışla 734 milyon dolar oldu.
Bayrak, armatörlerin gemi satmaya başlamasının ihracat rakamlarına yansıdığını hatırlatarak, "Yeni siparişlerde çok radikal bir artış yok aslında. Yine de rakamlar sevindirici. Geçen yıl 1 milyar dolar barajını geçememiştik bu yıl 1 milyar doları aşacağımızı öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.
Hurda fiyatları artışta
Hurda piyasası son 5 yılın en iyi 'muson' zamanını yaşıyor. Normalde yağışlardan dolayı rakamların düşük olması beklenir ancak bu sene Hindistan ve Pakistan'da fiyatlar 370-390 dolara gidiyor. Aliağa'da rakamlar 260 dolar ton seviyesine yükseldi.
DENİZ HABER AJANSI