Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, denizcilik sektöründe Yalova’nın payını her geçen gün artırdığına belirterek, “Sektörde yan sanayi ile birlikte toplamda 80 bin kişi dolayında istihdam bekliyoruz. Dolaylı istihdam rakamlarını da göz önüne alırsak bu sayının 100 binleri bulacağını söyleyebilirim” dedi.
Tuzla bölgesinde yan sanayi ve yeni inşa faaliyetlerinin dar bir alanda sıkıştığını ifade eden Oral, “Dolayısıyla biz yan sanayi ile ilgili faaliyetleri geniş tutmaya çalışıyoruz. Yan sanayide faaliyet gösterecek üreticilere halen 12 firmanın aktif olduğu tersanelerin arkasında bir koridor vereceğiz bununla ilgili aşamalarımız devam ediyor. Ayrıca Çavuşçiftliği Köyü’nde bir bölümü yan sanayiye ayırıyoruz. Bölgede 120 dükkan yapıldı ancak aktif olarak faaliyete geçmedi. İnşası devam eden ve yapılacak yerler var. Yan sanayi için gereken alan ve altyapıya sahibiz” diye konuştu.
Yalova’da Osmangazi Köprüsü’nün açılmasıyla birlikte Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GİOSB) projesi için çalışmalara hız verdiklerini kaydeden Oral, ”OSB projelerinde kullanılmak üzere Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 75 milyon lira ödenek ayrıldı. Yaklaşık bin 400 dönüm üzerine kurulacak olan GİOSB’de ödenek ayrılan merkezler içerisinde yer alıyor. GİOSB’de 15 bin kişinin istihdam edilmesi ve Türkiye’nin ileri gelen 200’e yakın sanayi kuruluşunun da faaliyete geçmesi planlanıyor. 2.5 milyar liralık yatırımla kurulacak GİOSB, Türk gemi sanayisinin uluslararası deniz endüstri platformunda etkin bir şekilde söz sahibi olmasını sağlayacak. Ayrıca gemi yan sanayide dışa bağımlılığın azalmasında da etkin bir rol üstlenecek” şeklinde konuştu.
Kivi reçelinin patentini aldık
Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, süs bitkileri alanında Türkiye’nin söz sahibi kentleri arasında yer alan Yalova’nın meyvecilikte de geliştiğini belirterek, “Kivi Altınova için önemli bir gelir kapısı oldu. Bölgemizde geçen yıl kivi üretimi 20 bin ton dolayında gerçekleştirildi. Bu yıl ise yüzde 10’luk bir artış ile 22 bin ton dolayında bir üretim gerçekleştirildi” diye konuştu. Kivi üretiminde markalaşmak için bir dizi proje yürüttüklerini aktaran Oral, “Kivi reçeli üretimi ile ilgili çalışmalarımız var bunun patentini de aldık” şeklinde konuştu. Kivinin bölge için de önemli bir gelir kapısı olduğunun ifade eden Oral, bölgede üretim yapan çiftçilerin katma değeri yüksek ürünlere yöneldiğini kaydetti. Trabzon hurması ve antioksidan içeriği ile ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesini de tarım ekonomisine kazandırdıklarını ifade eden Oral, “Daha uzun süre dayanabilen hurma çeşitleri ile ilgili denemelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu. Osmangazi Köprüsü nedeniyle arsa fiyatlarının değerlenmesi nedeniyle bölgede kivi yetiştiriciliği yapan birçok çiftçinin Bursa Orhangazi’den yer aldığını aktaran Oral, “Bursa’da tarımdan elde edilen gelirde kivinin kazancı artacak. Köprü yapımı sürecinde kivi üretiminin olduğu alanlar kamulaştırıldı. Bundan dolayı kivi yetiştiriciliği yapan birçok çiftçi Orhangazi’de yer alarak kivi üretimi ile ilgili sürdürülebilirliği sağlamış oldu” dedi.
'Tersanelerde atık yönetimi için çalışmalar yapıyoruz'
Gemicilik yan sanayisinin sertifikasyon sorunu ile ilgili taleplerini Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’ye ilettiklerini kaydeden Oral, “Bu konu ile ilgili bakanlıklarımızın bir çalışma yapacağını düşünüyorum. Özellikle yerli malı konusundan bu alandaki üretimlerin çok sınırlı olması Türkiye’nin yan sanayide dışa bağımlı olmasını sağlıyor” diye konuştu. Tersanelerde atık yönetimi ile ilgili çalışmalar da yapıldığını dile getiren Oral, “Bu çalışmaları hem belediye olarak biz yapıyoruz hem de çevre müdürlüğü yapıyor. Arkadaşlarımız bu çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli yürütüyor. Yapılan çalışmaların daha iyi olabilmesi adına öneri ve görüşlere açığız” dedi.
DENİZ HABER AJANSI