9 Nisan 2020 Perşembe günü saat 09.30’daki açılış oturumu ile başlayacak olan Denizcilik ve Deniz Güvenliği Forumu, iki gün sürecek. Denizcileşme ve Deniz Güvenliği kavramları çerçevesinde, “Atlantik’ten Hint Okyanusu’na Geleceğin İnşası” ana teması ile gerçekleştirilecek Forum; Mavi Vatan’da bölgesel, öncü fikirler ve aydınlatıcı çözümler sağlama iddiasında bulunuyor.
Forum, bütünleştirici bir yaklaşım ve geniş bir tarih vizyonu ile; değişen “deniz ve denizcilik” parametrelerini sağlıklı yönetme konusunda Türkiye’de ve iş birliği yapılacak ülkelerde “deniz ve denizcilik gücü” alanında kamusal bilinç oluşturulması, ilgili çalışmaların küresel gelişmelerin gerektirdiği yeni boyutlara taşınması, Türkiye ve diğer ülkeler arasında denizcilik temalı etkileşim ağları oluşturulmasını amaçlıyor.
DENİZCİLEŞME VE DENİZ JEOPOLİTİĞİ ÜZERİNE KONUŞULACAK
Mavi Vatan’daki hak ve menfaatlerin anlatılması ve durumsal farkındalık oluşturulması Forum’un ana gayelerinden biri olacak. Deniz Jeopolitiğinin gereklerini temin edecek ve potansiyelini ekonomik refaha çevirecek düzeyde, denizcilik gücü yeteneklerinin inşası konusunda mevcut gücün ve yeteneğin yeterliliği tartışılacak ve düzenlenen ilk Forum’da olduğu gibi sonuç bildirisi yayımlanacak.
“MAVİ DİPLOMASİ” ELE ALINACAK
2. Denizcilik ve Deniz Güvenliği Forumu 2020; denizcilik alanlarını topyekûn kapsayacak şekilde deniz jeopolitiği yönelişlerinin sağlam temellere oturtulması, bölgesel gelişmelerin gerektirdiği yeni boyutlara taşınması, Türkiye ve komşuları arasında deniz temelli sosyal ve siyasi köprülerin inşa edilmesine “Mavi Diplomasi” kullanılarak akademik katkı sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek.
İKİ GÜNDE YEDİ OTURUM
Çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen, uzman, araştırmacı, devlet adamı, asker, diplomat, iş insanı, bürokrat, gazeteci ve siyasetçinin de iştirak edeceği; lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrencilerle bağımsız katılımcıların da yer alacağı Denizcilik ve Deniz Güvenliği Forumu 2020, yedi oturumdan oluşacak ve iki gün sürecek.
Forum; denizcilik alanlarının tamamını kapsayacak şekilde (donanmalar, deniz ticaret filoları, limanlar, tersaneler [gemi inşa sanayii ve gemilerde geçerli mühendislik dallarının tamamı], balıkçılık faaliyetleri, deniz dibi madenciliği [metalürji, jeoloji, oşinografi, hidrografi ve sismoloji dâhil], deniz turizmi, deniz hukuku, deniz eğitim-öğretim kurumları ve faaliyetleri, deniz çevreciliği, destekleyici sektörler [arama-kurtarma, acentecilik, kılavuzluk hizmetleri, seyir-iletişim kolaylığı, gemi trafik hizmetleri, deniz meteorolojisi vb.], denizcilik tarihi, denizcilik edebiyatı, kültürel ve sportif temalı faaliyetler [su sporları, müzecilik vb.] ve ulusal/uluslararası, askerî/sivil denizcilik kuruluşları ile yapılacak ortaklıklar dâhil) gerçekleştirilecek.
İLK FORUM 2019’DA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ VE BİLDİRİLER YAYIMLANMIŞTI
Bir önceki Forum “Yeni Deniz Güvenliği Ekosistemi ve Doğu Akdeniz” ana teması altında Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) & Millî Savunma ve Güvenlik Enstitüsü (MSGE) ile Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) tarafından 11-12 Nisan 2019 tarihinde Girne Amerikan Üniversitesi’nde yapıcı ve samimi bir ortam içinde gerçekleştirilmişti. İlk Forum’da sunulan tebliğler arasından Bilim Kurulu’nca seçilmiş bildiriler Yeni Deniz Güvenliği Ekosistemi ve Doğu Akdeniz ismiyle e-kitap olarak 2019 yılında yayımlanmıştı. Kitabın editörlüğünü Deniz Güler, Ahmet Yıldız ve İzgi Savaş üstlenmişti.
DENİZ HABER AJANSI