• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 10 °C
  • Muğla 6 °C
  • Çanakkale 6 °C

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda 90. Yıl coşkusu

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda 90. Yıl coşkusu
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, başta İstanbul, İzmir, Çanakkale, Mersin, Antalya olmak üzere kıyı bölgelerimizde, Tatvan ve KKC’de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90. Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kabotaj  Bayramı kutlamalarının yapıldığı il ve ilçelerde kutlamalara halkın ilgisi yoğun oldu.  kutlamaları İstanbul Valiliği tarafından Beşiktaş Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Can ve beraberindekiler, meydandaki Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi'ni ziyaret etti.

Şeref defterini imzalayan Vali Yardımcısı Can, burada yaptığı konuşmada, "Kalbi ve akli aydınlığı olan Türk denizcisinin, her geçen gün daha da güçlenerek Türk bayrağını dünya denizlerinde şerefle dalgalandırmaya devam etmektedir." dedi.

İstanbul Vali Yardımcısı Can, şunları kaydetti: "Feragat ve fedakarlığın en büyük unvanı ve rütbelerin en yücesi olan şehadet mertebesine ulaşan ve denizlerin engin maviliklerini kendilerine mezar edinen kahraman deniz şehitlerimiz, bizlere her koşulda azim ve irade ile mücadeleyi gerektiğinde bu uğurda ölümü bile göze alma ruhunu, heyecanını ve azmini miras bırakmıştır. Aziz şehitlerimizin ruhları fırtınalarda, coşkun denizlerde, gecenin karanlığında ve denizlerin derinliklerinde Türk denizciliğine rehber olmaya devam etmektedir. Denizlere hakim olan, cihana hakim olur sözüyle denizciliğin dünya çapındaki önemini yüzyıllar önce ortaya koyan Barbaros Hayrettin Paşa ve tüm denizcilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz."

İTÜ Denizcilik Fakültesi Trampet Takımı'nın konser verdiği törene katılanlar daha sonra Beşiktaş İskelesi'nden denize çiçek attı.

Törene Beşiktaş Kaymakamı Abdullah Kalkan, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ekan Dereceli, Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Başkanı Şaban Kaptanoğlu ve davetliler katıldı.

İzmir’de renkli görüntüler

İzmir'de, Kabotaj Bayramı'nın 90'ıncı yılı törenlerle kutlandı. Denizci halatları sergisinin de kurulduğu kutlamaların en eğlenceli anı ise protokol ve öğrenciler arasındaki geleneksel halat çekme yarışı oldu.

Kabotaj Bayramı'nın 90'ıncı yıl kutlaması, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Vali Yardımcısı Ufuk Seçil, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk'ün de hazır bulunduğu törende konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Güven Duran, denizciliğin önemini anlattı. Güven Duran, "Kabotaj Bayramı, Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferinin ilanıdır. Denizcilik, sadece bir taşımacılık metodu değildir. Ticaret, enerji, balıkçılık, güvenlik unsurlarıyla deniz gücünün bir aynasıdır" dedi.

DENİZCİ HALAT BAĞLARI SERGİLENDİ 

Törende, Cumhuriyet Meydanı'na denizci halat bağlama çeşitlerinin gösterildiği sergi de yapıldı. Sergide birçok bağlama yönteminin uygulandığı halatlar büyük ilgi gördü. Bu arada törenin en dikkat çeken ve eğlenceli yönü de, protokol ve öğrenciler karmasının geleneksel halat çekme yarışı oldu. Çimlerin üzerindeki halat çekme yarışmasında renkli görüntüler, yaşandı. Otizme dikkat çekip farkındalık yaratmak için bazı katılımcıların 'otizim' yazılı tişörtler giydiği tören sonrasında başarılı yelkencilere, plaket ve başarı belgeleri dağıtıldı.

Nene Hatun İzmir'de

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'nin ilk ve tek acil müdahale gemisi olan ERV Nene Hatun Acil Müdahale Gemisi, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları için bugün İzmir'e geliyor. Gemi, bugün Alsancak Limanı 1 nolu rıhtımda 14:00-18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

20 yataklı hastanesi var

Nene Hatun, 45 personel ve 20 kazazede taşıma kapasitesine sahip. Gemi tarafından her türlü hava koşulunda deniz üzerinde, gemi kurtarma, çeki, yangın söndürme, dalış hizmetleri, kazazede barındırma, deniz kirliliği tespit ve mücadele, deniz kirliliği analiz, helikopter hizmetleri, açık deniz kontrol ve komuta, stand-by bekleme gibi hizmetler veriliyor. Gemi içerisinde, acil durumlarda kullanılabilecek şekilde düzenlenmiş 20 yatak kapasiteli bir de hastane bulunuyor.

Antalya’da buruk geçti

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Antalya’da kutlandı.  1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Antalya'da kutlandı. Kutlamalar kapsamında denize çelenk bırakıldı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Antalya Liman Başkanlığı, Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanlığı ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanlığı çelenklerini sundu.

Denizciliğin son yıllarda yapılan atılımlarla çok iyi yerlere geldiğini beliren Antalya Liman Başkanı Deniz Kaya, "2002 yılından bu yana kara listede olan Türk bayrakları gemilerimiz 2008 yılından sonra beyaz listedeki yerini almıştır. Kıyı yapıları ve tersanelerde dünyanın gelişmiş denizcilik ülkeleriyle yarışabilir hale gelmiştir" dedi. Heyet daha sonra tekne ile açılarak deniz şehitleri anısına Akdeniz'e çelenk bıraktı. Kutlamalar kimsesiz çocukların tekne turuyla devam eden etti. Diğer taraftan İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör eylemleri dolayısı ile bir çok program iptal edildi.

Çanakkale’deki etkinlikler

Çanakkale'de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kent merkezinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlama programı saat 09.00'da, Çanakkale Liman Başkanı Mehmet Bayram'ın Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Türk Bayrağı göndere çekildi. Konuşma yapan Çanakkale Liman Başkanı Mehmet Bayram, 90 yıl önce 1 Temmuz 1926 tarihinde Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Bayram şunları söyledi: "Kabotaj Kanunu'yla önü açılan denizciliğimizin son yıllardaki kazanımları, 2002'den beri kara listede olan Türk Bayraklı gemiler, 2009'dan bu yana beyaz listededirler. Beyaz listede ticaret gemisi filomuzun kondisyon olarak uluslararası arenada en üst seviyede olduğunun tescilidir. Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri, uluslararası düzeyde kabul görmüş olup gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmiştir. Kıyı yapıları ve tersanelerde, dünya denizci ülkeleri ile rekabete girilmiş ve özellikle gemi inşası üzerinde büyük gelişmeler sağlanmıştır." 

Konuşmanın ardından Çanakkale Boğazı'ndaki törene geçildi. Çanakkale Valisi Hamza Erkal ve protokol üyeleri, 'Alınteri-8' isimli feribota binerek deniz şehitleri adına, denize çelenk bıraktı.

RÖMORKÖRLERDEN SU GÖSTERİSİ

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorkörlerden, kutlamalar kapsamında havaya su sıkılıp görsel etkinlik gerçekleştirildi. Türk bayrakları asılı balıkçı tekneleri de Çanakkale Boğazında kutlanan Kabotaj Bayramına ayrı bir renk kattı.

Zonguldak’ta resmi tören

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 90’ncı yıldönümü kapsamında Zonguldak Valiliği binası önünde kutlandı. Törene Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Vali Yardımcısı Vekili Hakan Özarslan,  Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, daire başkanları, şube müdürleri, parti başkanları,  Denizcilik ve Liman görevlileri katıldı.

Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından konuşma yapan Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, “Kabotaj hakkında Türk bayrağının ve ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90’ncı yıldönümünü tüm denizciler adına en içten duygularımla selamlıyorum. 1 Temmuz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denizcilikte ciddi menfaat ve ticari kazanç sağlayışının 90’ncı yıldönümüdür. Deniz gücünün sadece donanmadan ibaret olmayıp, ticaret filosu, gemi inşa sanayisi ve limancılık faaliyetleri ile bir bütün olduğunun ilk kez kanun düzeyinde bir devlet stratejisiyle teşvik edilmesinin de yıldönümüdür.  Türkiye Cumhuriyetinin ekonomik temellerinin atıldığı 1923 birinci İzmir iktisat kongresinde köklü bir geleneği ve büyük bir geçmişi olan Türk denizciliği, ekonomideki çalışmaları sırasında hazırlanan ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj kanunu, bu nedenle bir anlamda kurtuluş savaşının denizlerdeki zaferi olup, Avrupa ülkelerinin deniz ticaretindeki hakimiyeti bu yasanın yürürlüğe girmesiyle ortadan kalkmıştır. Söz konusu kanunla; yabancıların denizlerden elde ettiği sayısız çıkarlara son verilmiştir, sahillerimizdeki seyrüsefer hakkı asıl sahibine, yani Türk bayraklı gemilere geçerek deniz ulaştırmacılığı millileştirilerek Türk denizciliğindeki yabancı hükümranlığına son verilmiştir. Bu duygu ve düşüncelerimle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; Piri Reisi ve daha nice Türk denizci şehit ve gazilerimizi saygı ile anıyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı şahsım ve Bakanlığım adına kutluyorum.” dedi.
Zonguldak Valilik binası önündeki törenin ardından Römorkör ile denize açılan protokol , denize çelenk bırakıldı.

Mersin’deki kutlamalar

Mersin'de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Cumhuriyet Meydanı'nda ve sahilde düzenlenen törenle kutlandı. Törende, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanı Murat Harun Baştürk, Refah Şehitleri Anıtı önünden tüm deniz şehitleri anısını denize çelenk attı.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören sabah saat 9.00'da başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz'ın yanı sıra Mersin Liman Başkanı Baştürk, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Korer Özbenli ile protokol üyeleri katıldı.

Törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından konuşan Liman Başkanı Baştürk, 1 Temmuz 1926'da kabul edilen Kabotaj Kanunu ile yabancıların Türk denizleri üzerindeki yaklaşık 350 yıllık hakimiyetlerinin sona erdirildiğini söyledi. Kanunla Türk denizciliği ve ticaretinin önü açılarak, Türk denizlerinin tamamen millileştirildiğini vurgulayan Baştürk, "Bu yönü ile Kurtuluş Savaşı zaferimizin sonrasında denizlerde de zafer kazanılmıştır" dedi.

Kabotaj Kanunu'nun, denizlere sahip çıkılması bilinci oluşturmasının yanında, denizciliğin gelişmesinde de mihenk taşı olduğunu vurgulayan Baştürk, Türkiye dış ticaret yükünün önemli bir bölümünün denizyolu ile taşındığına dikkat çekti. Denizciliğin geliştirilmesi için gerçekleştirilen yatırımlar ve bu alanda yürütülen politikaların son yıllarda yoğunlaştığını dile getiren Baştürk, "Bu çalışmalar sonucu, dünya denizciliğinin kurallarını belirleyen,denizcilik politikalarına yön veren IMO'nun (Uluslararası Denizcilik Örgütü) kara listesinde yer alan limanlarımız ve gemilerimiz beyaz listeye geçmiştir. Bu durum, uluslar arası taşımacılık yapan lojistik firmalarının güvenini kazanmış ve limanlarımızdaki elleçleme rakamları yükselme trendine girerek deniz ticaretimizin ekonomimize katkısı giderek artış göstermiştir" diye konuştu.

2023'e kadar Türk sahipli deniz ticaret filosunun 50 milyon DWT'ye ulaşması ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer almasının hedeflendiğini ifade eden Baştürk, ayrıca, "Denizcilikte 100 bin zabit, 350 bin tayfa, 1 milyon amatör denizci sayısına erişilmesi, her 75 kişiden birinin tekne sahibi olmasını sağlayacak teşvik tedbirlerinin alınması hedeflenmektedir" diyerek, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı.

ŞEHİTLER ANISINA DENİZE ÇELENK ATILDI

Baştürk'ün konuşmasının ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören sona erdi. Törene katılanlar daha sonra yürüyerek meydanın karşısındaki Atatürk Parkı'na geçtiler. Refah Şehitleri Anıtı önüne gelen Başkanı Kocamaz, Liman Başkanı Baştürk ve Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Özbenli, buradan Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısına denize çelenk attılar.

Bursa'da 1 Temmuz sade bir törenle kutlandı

Mudanya'da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 89. yıl dönümü Ramazan ayına denk gelmesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin sahil düzenleme çalışmaları dolayısıyla sade bir törenle kutlandı. Her sene ilgi çeken deniz aktivitelerinden olan yüzme, ördek kapma ve yağlı direkten bayrak kapma yarışmaları ise Mudanya Kaymakamlığı bünyesindeki kutlama komitesinin kararı doğrultusunda yapılmadı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ardından Mudanya Liman Başkanı Yakup Koca günün anlam ve önemine dair bir açıklama yaptı. Mudanya Kaymakamı Orhan Çiftçi, Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Sahil Güvenlik Güney Marmara Grup Komutanı Deniz Yarbay Tayfun Paşaoğlu ile 10 kişiyi geçmeyen daire amirlerinin de hazır bulunduğu törende, deniz şehitleri anısına Mudanya İskelesi'nden denize çelenk bırakıldı. Daha sonra Mudanya Belediye Bandosu'nun da katılımıyla İzzet Kaptan gezi gemisi törene katılım sağlayanlara kısa bir körfez turu attırdı.

Ayvalık’taki kutlamalar

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90. Yıldönümü geçtiğimiz yıllara nazaran daha az bir katılımla kutlanması nedeniyle sönük geçti. 

Bu kapsamda yarın saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk anıtı önünde toplanan olan protokol ve vatandaşlar, Liman Başkanı Hüseyin Demir’in öncülüğünde anıta çelenk sunumuyla başlayan tören; Atatürk ve Deniz Şehitleri anısına saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı ile start aldı. Ayvalık Liman Başkanı Hüseyin Demir’in günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yapmasıyla sürdü. Pakmaya Kenan Kaptan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi öğrencisi Deniz Güner’in ‘Denizcilik Andı’nın okunmasının ardından saat 10.00’da yolcu motoru iskelesinde hazır bekletilen Sahil Güvenlik botuyla hazırlanan çelenk şehit denizcilerin ruhuna izafeten ilçe protokolü tarafından denize bırakıldı.

Ayvalık’taki 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramın etkinliklerinde her yıl olduğu gibi 50 metre Serbest Yıldızlar, 50 metre Serbest Gençler, 100 metre Serbest Büyükler yarışlarının yanı sıra günün en renkli ve heyecanlı yarışı yağlı direkten bayrak alma ve Marina ile Cumhuriyet Meydanı arasında kano yarışmaları keyifle izlendi.

Bu kapsamda yapılan yarışlarda; 50 Metre Serbest Yıldızlar kategorisinde; Serhat Bürüskbaba, ikinci Çetin Akkoç, üçüncü Mustafa Sakızlı oldu. 50 Metre Genç Erkekler Serbest yarışında ise; Efe Çavuşlar birinci olurken, ikinciliği Ahmet Cansöyler, üçüncülüğü Mehmet Emin Tut kazandı. 100 Metre Büyük Erkekler Serbest Yüzme Yarışmasında ise; Ali Özcan birinci, Fırat Altun ikinci, Ahmet Altun üçüncülüğü elde etti.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında Ayvalık’ta yapılan etkinlikler kapsamındaki Kano yarışmasında ise birinciliği Ahmet Can Söyler elde ederken, ikinciliği Cihat Gören ve üçüncülüğü de Ata Türke kazandı.

Ayvalık’taki Denizcilik ve Kabotaj Bayramında her yıl olduğu gibi en büyük ilgiyi Yağlı Direkten bayrak alma yarışı gördü. Üç kişinin katıldığı yarışma son derece çekişmeli geçti. Yarım saatlik mücadelenin ardından direkte olan bayrağı Fırat Altun adlı sporcu almayı başardı.

Yarışmalarda dereceye giren yarışmacıların hediyeleri; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Garnizon Komutanı Albay Aydın Nazlı, Ayvalık Liman Başkanı Hüseyin Demir, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Cem Hamzaoğlu, tarafından verildi.

Akçakoca’daki kutlamalar

Akçakoca'da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle tören düzenlendi. Akçakoca'da düzenlenen 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayram töreni Hükümet konağı önünde çelenk sunumu ile başladı. Törene Akçakoca Kaymakamı Mehmet Özer, Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özgür Üngüt, bazı siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından Akçakoca Balıkçı iskelesinde denize çelenk bırakılmasıyla tören sona erdi.

Foça’daki etkinlikler

Foça’da, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90. Yıldönümü dolayısıyla, çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Saat 10.00’da başlayan törende, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na, Foça Liman Başkanlığı çelengi sunuldu. Çelenk sunma törenine, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Foça Liman Başkanı Talat Yolcu, Belediye Meclis Üyeleri, Foça Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, Foça Yelken İhtisas Kulübü yöneticileri ve sporcuları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve daire amirleri katıldı. Katılımcılar, Ulu Önderimiz Atatürk ve Deniz Şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşımızı okudu.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından, Foça Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral H. İbrahim Yıldız, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Foça Liman Başkanı Talat Yolcu, Deniz Şehitlerimizin aziz hatıralarını anmak üzere hazırlanan çelengi, Beşkapılar Kalesi önünden denize bıraktı.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90. Yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı; ‘Üç tarafı denizlerle çevrili ve dünya üzerinde önemli iki boğaza sahip ülkemiz, denizcilikte daha modern seviyelere ulaşmalıdır.
Ülkemiz ekonomisine katkısını arttırmak, denizcilikte daha çok söz sahibi olabilmek için çalışmalıyız. Denizcilikte hedeflere ulaşmak dileğiyle tüm denizcilik camiasının ve halkımızın ‘1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyor, saygılarımı sunuyorum.'

İnebolu’daki törenler

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı. İnebolu Liman Başkanı Ergün Kayalı'nın Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Kayalı, yaptığı konuşmada, kabotaj hakkının Cumhuriyet Türkiye'sinin uluslararası kazanımlarının başında geldiğini belirterek "Bu kanunla kıyılarımızda ve göllerimizde, her türlü deniz ticareti, nakliye ve liman hizmetleri yapma hakkı, Türk Bayrağı taşıyan gemilere ve Türk vatandaşlarına tanınmıştır. Bu hakkın elde ediliş tarihi bir anlamda günümüz Türk denizciliğinin başlangıcı sayılabilir. Mevcut ticaret filomuz, kabotaj hakkının meydana getirdiği ortam sayesinde boy vermiş ve gelişmiştir." diye konuştu.

Atatürk anıtı önündeki törenin ardından limanda denize çelenk bırakılarak şehit denizciler için dua edildi. Törene, Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Turan Ergün, Belediye Başkan vekili Ayşe Baysal, Cumhuriyet Başsavcısı Erkan Yılmaz, Emniyet Müdürü Erdin Aydemir, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Tatvan’daki kutlamalar

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 90. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Bitlis’in Tatvan ilçesinde çelenk sunma töreni düzenlendi. Sabah saatlerinde Tatvan Kaymakamlığı bahçesinde bulunan Atatürk anıtına Liman Başkanlığı ve Feribot Müdürlüğü çelenklerinin konulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.

Çelenk sunma töreninin ardından Liman Başkanlığı ve Feribot Müdürlüğü personeli Tatvan Kaymakamlığı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Türk Ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı ile kıyı ve limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının 90’ıncı yıldönümü; “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” Girne’de törenle kutlandı. 

 KKTC’DE DE KUTLANDI                

Türk ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı ile kıyı ve limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının 90’ıncı yıldönümü; “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” Girne’de törenle kutlandı. Saat 09:00’da Atatürk Anıtı’nda yer alan törende, anıta çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Yüzbaşı Fevzi Fırat Erbil gerçekleştirdi. Tören, Girne Amerikan Koleji öğrencisi Gizem Armutlu’nun okuduğu ‘1 Temmuz Denizcilik Bayramı’ adlı şiirin ardından sona erdi.

Törene, Girne Kaymakamı Mustafa Erişmen, KTBK Girne Garnizon Komutanı Topçu Albay Kemal Çakmak, GKK Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Yarbay Şevket Üntaç Ekim,  Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bazı siyasi parti, dernek, okul, kurum kuruluşların temsilcileriyle askeri erkân katıldı.

ERBİL: “KURTULUŞ ŞAVAŞI’NIN DENİZLERDE KAZANILAN ZAFERİ”

GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Yüzbaşı Fevzi Fırat Erbil törende yaptığı konuşmada, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Şavaşı’nın denizlerde kazanılan zaferi olduğunu ifade etti.

Kabotaj Kanunuyla Türk Denizciliği’nin ekonomideki yerini aldığımı belirten Deniz Yüzbaşı Erbil,  denizlerin yabancıların elinden kurtarıldığı, zengin ve eşsiz sahil şeridine sahip  kıyılarda her türlü deniz ticareti, kılavuzluk, nakliye ve liman hizmetleri yapma hakkınınTürk Bayrağı taşıyan gemiler ve Türk halkına tanındığını vurguladı.

Kıbrıs Barış Harekatıyla başlayan Kıbrıs Türk Denizciliği’nin geçen 42 yıllık sürede uygulanan ambargo ve tüm engellemelere rağmen önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Yüzbaşı Erbil, KKTC deniz ticaret filosunun ülkenin dışa açılan kapısı olduğunu kaydetti.

KKTC’nin deniz ticareti, deniz taşımacılığı ve bu  alanlarda  gemilere yapacağı liman hizmetleri ile yat turizm işletmeciliği girişimleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturabileceğini belirten Yüzbaşı Erbil, “ümidimiz, gelecek yıllarda denizciliğin güçlü deniz ticaret filosu, modern ve işlek limanları ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanabilen tersaneleri ile daha güçlü bir konuma ulaşmasıdır” dedi.

Deniz Yüzbaşı Erbil, Türk Denizcileri’nin,  kıyılarda Türk Ulusunun haklarını korumaktan, uluslararası denizler ve limanlarda Türk ve KKTC  Bayraklarını dalgalandırmaktan, ekonomi, sanayi ve vatan savunmasına katkıda bulunmaktan onur ve mutluluk duyduğunu söyledi.

fotogaleri̇kabotaj.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim