Ordu'nun Perşembe açıklarında Karadeniz'de levrek ve somon balığı üretimi yapılan ağ kafeslerin, kıyıya 300 metre mesafeden 600 ile 900 metre arasında açığa çekilmesi balık üretimini artırdı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Metin Gürel geçen yıl ağ kafeslerde bin 200 ton civarında balık üretimi gerçekleştirilirken, kafeslerin açığa çekilmesiyle bu yıl Haziran ayı itibariyle üretimin bin 795 tona çıktığını, yıl sonu üretimin 2 bin 300 tonu geçmesini beklediklerini söyledi.
Ordu'nun Perşembe İlçesi'nde Karadeniz açıklarında 1992 yılında denizdeki ağ kafeslerde başlanılan somon ve levrek üretimi bu yıl rekor düzeye ulaştı. Kıyıya 300 metre mesafedeki ağ kafeslerin geçen yıl 600 ile 900 metre açığa çekilmesiyle 30 metrelik derinlik de 40- 50 metreye ulaştı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Metin Gürel, somon ve levrek üretiminin yapıldığı kafeslerde en fazla balık üretiminin bu yıl gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
HAZİRAN İTİBARİYLE GEÇEN YILI GEÇTİ
Kafeslerin açığa çekilmesinin balık üretimini önemli ölçüde artırdığını belirten Gürel şu bilgileri verdi:"Kafesler önceden kıyıya yakındı, 300 metre mesafedeydi. İşletmeciler yeniden projelendirdi, ÇED'leri dahil olmak üzere gerekli yasal izinler alındı. 600 ile 900 metre açığa çekildi. Böylece 30 metrelik derinlik 40- 50 metre derinliğe ulaştı. Alanları aynı kalmasına rağmen kafesler daha fazla derinliğe inmiş oldu. 6 işletmeci denizde ağ kafeslerde geçen yıl bin 200 ton civarında balık üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl Haziran ayı itibariyle bin 795 ton levrek ve somon üretimi yapıldı. Yıl sonuna kadar bu rakamın 2 bin 300 tonu geçmesini bekliyoruz. İlimizde kafes balıkçılığında en fazla üretimin bu yıl gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.
İÇ SULARDA YILDA 200 TON ALABALIK ÜRETİLİYOR
Denizde ağ kafeslerin yanı sıra iç sularda üretilen somon üretiminin de yıllık 200 tona kadar çıktığını belirten Gürel şunları söyledi: "Özellikle Ramazan ayında sofralarda somon ve levrekler yoğun olarak tüketiliyor. Ağ kafeslerde yetiştirilen bu balıklar başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük şehirlere, turizmin yoğun olduğu Akdeniz bölgesine gönderiliyor. Yine iç sularımızda üretilen balıklar da daha çok balık restoranlarında tüketiliyor ya da perakende olarak satılıyor. Ordu'da iç sularımızda ise 25 işletmede ortalama yıllık 200 ton somon üretimi yapılmakta."
SİVRİBURUN KARAGÖZ DE ÜRETİLİYOR
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Metin Gürel Karadeniz'de ilk defa geçen yıl Mart ayında projelendirilerek deneme amaçlı üretimine başlanılan, kafeslere konulan 150 bin adet sivriburun karagöz balığı yavrusunun yıl sonuna kadar büyüyerek hasat edilmesinin hedeflendiğini, levrek ve somondan sonra sivriburun karagöz balığı yetiştiriciliğinin bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Deniz Haber Ajansı