• BIST 9638.35
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 13 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 12 °C

Denize atılan çöpler, balıkların üremesini engelliyor

Denize atılan çöpler, balıkların üremesini engelliyor
ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, denize ulaşan atıkların zincirleme olarak bir zarara neden olduğunu ve balık üretiminin de buna bağlı azaldığına dikkat çekti.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, karasal atıkların denize ulaşmasıyla deniz suyunun kalitesinin düştüğünü, bu durumun balıkların hem üremesini hem de beslenmesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy Mahallesi'ndeki Belicesu plajında incelemelerde bulunan Balık, plajın dereler aracılığıyla denize gelen çöplerle kirlendiğini belirtti.

Karadeniz’in karasal atıklarla kirlendiğini ifade eden Balık, "Karadeniz plajlarının kirlenmesine neden olan bu atıklar, denizlerimize akarsularla taşınmıştır. Deniz de bu atıkları kabul etmeyerek dışarı atmıştır, yalnız denizin dışarı atamadığı atıklar, denizin dibinde çokça bulunmaktadır" dedi.

Balık, Karadeniz topoğrafyası dağlık olduğu için yerleşim şeklinin dağınık olduğuna işaret ederek, "Halkımız çöplerini dere kenarına bırakıyor. Yağışlarla birlikte taşan dereler de çöpleri denize kadar sürüklüyor" diye konuştu.

Denize ulaşan çöplerin insan ve diğer canlıları olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Balık, şunları söyledi: "Bu atıkların denize ulaşmasını ve kirletmesini engelleyebilmemiz için yerel yönetimlerin, yerleşim yerlerindeki çöpleri daha titiz toplaması ve halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Bu atıklar dere kenarına bırakılmasa denizimiz kirlenmeyecek. Halk olarak bu konuda bilinçlenmemiz lazım. Yerleşim yerlerine çöpleri dağınık şekilde bırakmamamız gerekiyor.Doğa için daha fazla fedakarlıkta bulunup çöplerimizi çevreye atmamız gerekiyor."

Balık, denize ulaşan atıkların zincirleme olarak bir zarara neden olduğunu ve balık üretiminin de buna bağlı azaldığına dikkati çekerek, "Bu çöplerin geneline baktığımız zaman içerisinde insan sağlığı açısından zararlı kullanmış tıbbi malzemeler, zirai ilaçlar ve kimyasal maddeler bulunuyor. Bu atıkların denize ulaşmasıyla deniz suyunun kalitesi düşmektedir. Bu durum balıkların hem üremesini hem de beslenmesini olumsuz etkilemektedir. Balıkların yem olarak tükettiği planktonların üremesi de bu atıklardan olumsuz etkilenmekte. Bu da besin zincirinde bozukluğa neden olduğu için balık üretiminin azalmasına neden olmaktadır" ifadesini kullandı.

Balık, denizdeki dalgalar tarafından plaja gelen çöplerin, toplanmaması halinde rüzgar ya da dalgayla yeniden denize karışacağını sözlerine ekledi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim