Yaz mevsimi ile Bursa'nın büyük bölümü kıyılara akın ediyor. Gemlik, Mudanya ve Karacabey gibi Marmara'ya kıyı ilçelerde de turizm faaliyetleri büyük artış gösteriyor.
Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Uluşahin, denizlerde özellikle endüstriyel işletmelerden kaynaklı dikkate değer kirlenmeler olduğunu ve bu kirlenmelerin ağır metallerden kaynaklandığını söylüyor.
Kirlenen ortamların birbirinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini söyleyen Uluşahin; deniz, hava ve topraktaki kirliliğin birbirini etkilediğini, tüm canlılara büyük zarar verdiğini dile getirdi.
Ağır metaller sulara nasıl geçiyor?
Sanayi atıklarında, baza gazlarında, suya dökülen atıklarda ağır metaller vardır. Deniz ve hava kirliliği ile mücadele edeceksek atıkların döküldüğü yerleri incelemek gerekiyor.
Ali Uluşahin bakterilerin oluşmasıyla ilgili şöyle konuştu, "Bir bidon tehlikeli atık suya döküldüğünde, o bölgedeki oksijeni tüketir. Oksijen azaldığında suyun içindeki canlılık farklılaşır. Suyu temizleyen ve oksijene ihtiyaç duyan bakteriler yerine oksijensiz ortamda çoğalabilen çürükçül bakteriler ortaya çıkar. Ortam bataklığa dönüşür, çürük yumurta kokusu ortaya çıkar. Bu koku, bakterilerin salgıladığı hidrojen sülfür gazı kokusudur. Kirli derelerin yanından geçtiğimizde aldığımız bu koku, merkezi sinir sistemi olmak üzere vücuda çok çeşitli zararlı etkileri olan bir gaz."
Uluşahin, ağır metaller ölçülürse yaptırımının olmasını belirterek kirliliğin kaynağının bililnmesi gerektiğini söyledi.
DENİZ HABER AJANSI