• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 9 °C
  • Antalya 13 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 9 °C

Denizlerde ticaret Panama’dan sorulur

Denizlerde ticaret Panama’dan sorulur
4 milyonluk Panama’nın 8 bin 200 ticari gemide bayrağı var. 80 Türk armatör sağladığı ajantajlar nedeniyle gemilerine Panama bayrağı çekiyor.

Dünya ticareti büyük oranda deniz üzerinden gerçekleşirken, irili ufaklı 8 bin 200 ticaret gemisi Panama bayrağı ile dolaşıyor. 

Sağladığı avantajlar ile 80 Türk armatörün de gemilerinde dalgalandırdığı Panama bayrağı, Panama ekonomisine ciddi bir getiri sağlarken ülkenin de tanıtımını yapıyor. 4 milyonluk nüfusa sahip olmasına rağmen 60’ın üzerinde ülkede temsilcilik açarak denizcilere bayrağını tanıtan Panama’nın İstanbul Başkonsolosu Andres Gregorio Nunez, ülkesinin denizcilik politikasını Milliyet’e anlattı. 

Andres Gregorio Nunez, “Deniz ticaretinde söz sahibi olmamız yüz yıllık deneyimin sonucu. Panama deniz ticaret filosunun parçası olmanın en önemli avantajı bu deneyimimizden faydalanılması. Panama bandırasına sahip armatörlere ve gemi sahiplerine milliyet sınırlaması getirilmez. Güvenilir ipotek karşılığı ile bankalardan kredi alınabilir. Vergi muafiyeti sunulur. 60’ın üzerinde konsoloslukla uluslararası sorunlarda çözüme ulaşıyoruz. Teknik ofislerimiz var. IMO (Uluslararası Denizcilik Organizasyonu) yönetimine kanıtlanan tam uyum ile üst sıradayız. Paris ve Tokyo Liman Kontrolü anlaşmalarında beyaz listedeyiz” dedi.  

Avantajlı ülke: Panama 

Dünyada yaklaşık 223 milyon ton yükün panama bayrağı altında yer değiştirdiğini söyleyen Andres Gregorio Nunez, Panama’nın coğrafi konumunun Türkiye ile benzerlikler taşıdığını da söyledi. Nunez, “Panama Cumhuriyeti bölgedeki lojistik gelişmeye katkıda bulunan ayrıcalıklı bir coğrafi konumda. İki okyanusu birleştiren geniş bir kanal kadar modern limanlar ile destekleyen kara ve hava yolu ülkemizi ileri taşıyor. Lojistik sektörü çok büyüyor. Panama Kanalı’ndan geçen yük akışı ve Panama limanları büyümeye devam ediyor” dedi. 

WMD Etkinliği gelecek yıl Panama’da

Denizcilik Organizasyonu’nun yan etkinliklerini düzenleyeceğini belirten Nunez sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin bu yıl büyük başarı ile yaptığı etkinlikleri biz de 1 Ekim 2017’de gerçekleştireceğiz. Türkiye o kadar başarılı ve kaliteli bir etkinlik yaptı ki bu kaliteyi tutturmak için çalışacağız. ‘Gemileri, limanları ve kişileri birleştirerek’ sloganıyla hareket ederken Türkiye’de edindiğimiz tecrübeleri denizcilik tecrübelerimizle birleştireceğiz.”

Türkiye’de en genç başkonsoloslardan biri 

Panama’nın İstanbul Başkonsolosu Gregorio Nunez, “İstanbul’da görev yapmak büyük şans. Evinden binlerce kilometre uzakta olsam da bu mistik ve büyüleyici şehir beni evimde hissettiriyor” dedi. 

9 kişinin çalıştığı konsoloslukta ise 6 kişi denizcilik ve bayrak işlemleri için görevli. Panama, Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanusu birbirine bağlayan 

77 kilometre uzunluğundaki kanalı ile dünya denizcilik tarihine geçen ülkelerden biri. Armatörler Panama bayrağını vergi muafiyeti nedeniyle tercih ediyor. Büyük bir gemi Panama bayrağını kullanırsa ayda 30 bin dolara kadar kar edebiliyor. Panama, yılda 500 milyon dolar bayrak ve denizcilik hizmetlerinden elde ediyor.

Haber: Gökhan KARAKAŞ / Milliyet Gazetesi

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim