• BIST 9659.96
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara -1 °C
  • İzmir 5 °C
  • Antalya 7 °C
  • Muğla 4 °C
  • Çanakkale 0 °C

Denizlerde yasa dışı balık avcılığına geçit verilmiyor

Denizlerde yasa dışı balık avcılığına geçit verilmiyor
Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 1 Eylül 2020 sezon açılışından itibaren gerçekleştirilen denetimlerde 25 uzatma ağına ve 60 kg balığa el koyuldu. Yapılan denetimlerde ayrıca kesilen 24 adet idari para cezası karşılığında 178 bin 650 TL idari yaptırım uygulandı.

Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından su ürünleri avcılığına getirilen düzenlemelerin takip ve kontrolü ile su ürünleri yasa dışı avcılığın engellenmesi amacıyla ortak denetimler gerçekleştirildi.

İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan Su Ürünleri Kontrolörleri, Jandarma Komutanlığı personeli, Sahil Güvenlik ve İl İlçe Emniyet Müdürlüğü personelleriyle ortaklaşa gerçekleştirilen denetimlerde Sinop’un tüm karaya çıkış noktaları, iç sular, su ürünleri depoları, balıkçı gemileri, perakende satış yerleri, balık unu-yağı fabrikaları ve su ürünleri işleme tesisleri kontrol edildi.

Bölgedeki su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce finanse edilerek Sinop İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne teslim edilen Su Ürünleri Kontrol Teknesi Kuzey Yıldızı’nın da kullanıldığı denetimlerde yasa dışı aykırı su ürünleri avcılığı yapanlara ceza yağdı.

Gerçekleştirilen denetimler hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Ahmet Tam, 1 Eylül 2020 sezon açılışından itibaren gerçekleştirilen denetimlerde 25 uzatma ağına ve 60 kg balığa el koyulduğunu ve yapılan denetimlerde ayrıca kesilen 24 adet idari para cezası karşılığında 178 bin 650 TL idari yaptırım uygulandığını söyledi.

Tam, "Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ilkesi içerisinde sürdürülebilir balıkçılık kavramı, su ürünleri kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılması adına sosyal bir sorumluluk olarak ele alınmalıdır. Dünya nüfusunun artmasına paralel olarak,  özellikle hayvansal proteine duyulan ihtiyaç önemli ölçüde artmıştır. Besin değerinin yüksek olması, önemli ölçüde doymamış yağları içermeleri ve zengin protein içeriği sebebiyle su ürünlerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Tüm dünyada ve ülkemizde beslenme alışkanlıkları ve gıda kaynaklı hastalıkların ortaya çıkması, su ürünlerine olan talebin artmasına sebep olmaktadır.

Ülkemizde su ürünlerinin önemi büyüktür. Su ürünleri açısından Karadeniz'de Sinop'un önemi daha da büyüktür. Sinop İli palamut, lüfer, hamsi gibi ekonomik değeri yüksek olan pelajik türlerin göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca kalkan, mezgit, barbunya gibi dip balıklarının da bol olarak av verdiği bir alandır. Verimli deniz salyangozu sahalarına sahiptir. İlimizin bir başka özelliği, sularının büyük bir kısmının trol avcılığına kapalı olmasıdır. Bunu yanında çok fazla koya sahip oluşu, balık yatak ve yuvalarının bulunuşu sebebiyle Sinop suları adeta balıkların üreme ve çoğalma alanı olmuştur” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIKÇILIKTA DENETİMLER BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Balıkçılıkta ülkemizde önemli bir yere sahip olan Sinop’ta su ürünlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için denetimlerin büyük önem taşıdığının altını çizen İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Ahmet Tam denetimlerin devam edeceğini söyledi.

Tam, “Su Ürünlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi; bilimsel temelli planlanma, ekosistem bazlı yönetim, sıkı gözlemler ve kontrollerin yapılması ile başarılabilir. Tüm bunlar, gelecekte önemini daha da çok hissedeceğimiz açlık, doğal kaynakların azalması gibi doğacak kötü sonuçların en aza indirilmesinde son derece önemlidir. Bu nedenle su ürünleri avcılığına getirilen düzenlemelerin takip ve kontrolü ile  su ürünleri yasa dışı avcılığın engellenmesi amacıyla ortak denetimler yapılmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz denetimlerle balıkçılarımızı ve su ürünleri paydaşlarımızı öncelikle bilinçlendirmeyi ve yası dışı avcılığı engellenmeyi hedeflemekteyiz. Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün talimatlarıyla ülke genelinde eş zamanlı denetimler gerçekleştirilmiştir. Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğümüz koordinasyonu ile 19 - 25 Ekim 2020 tarihleri arasında İl/İlçe Müdürlüğümüzde görev yapan Su Ürünleri Kontrolörleri, Jandarma Komutanlığı personeli, Sahil Güvenlik ve İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü personelleriyle ortak, İlimizin tüm karaya çıkış noktaları, iç sular, su ürünleri depoları, balıkçı gemileri, perakende satış yerleri, balık unu-yağı fabrikaları ve su ürünleri işleme tesislerine eş zamanlı denetimler gerçekleştirdik.

İlimiz denetimlerinde kullandığımız  Su Ürünleri Kontrol Botu, yüksek çözünürlüklü kameramız ve dronlar denetimlerimizi daha etkin kılmaya başlamış olup, yasa dışı aykırı su ürünleri avcılığının tespitini de artırmıştır. 1 Eylül 2020 sezon açılışından itibaren gerçekleştirdiğimiz denetimlerde 25 uzatma ağına ve 60 kg. balığa el koyulmuştur. 24 adet idari para cezası kesilmiş olup, 178.650 TL idari yaptırım uygulanmıştır. İl Müdürlüğümüzce denetim ve kontroller aynı hassasiyetle devam edecektir. 

Su ürünlerinde  en önemli üretim şekli stokları korumaktır. Gelecek nesillerimize bu değerli varlığımızı miras bırakabilmek için yasaklara uyalım, uymayanları uyaralım" diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim