Türkiye'nin en köklü sanayici ailelerinden Sabancı'nın yeni nesil girişimcilerinden Hacı Sabancı, babası ve halasının ortaklığında kurulan Densa Denizcilik'le iş dünyasına hızlı bir giriş yaptı. Hacı Sabancı, kısa sürede denizcilik sektörüne 1 milyar dolar yatırım yapan Densa'nın gelecek planlarını anlattı.
Densa hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Şirketinizde yeni yatırım planınız var mı?
Densa Denizcilik, 2009 başında kuruldu. Babam Ömer Sabancı ile halam Demet Sabancı Çetindoğan'ın yüzde 50-50 ortak yatırımı. 2008 krizinde fiyatların düşmesinin ardından yatırım fırsatı doğduğunu düşündük. Denizcilik piyasasında hem gelirler hem de gemilerin varlık değerleri çok büyük düşüş yaşadı. Denizciliğe girme fikri buradan çıktı. Yavaş yavaş başladık, ilk gemimizi 2010 yılının ortasında teslim aldık. Bugün suda 17 gemi var. Bu sene dört tane, bir tane de 2014'te olmak teslim alacağız ve toplamda filomuz 22 gemiye çıkacak. Kuru yük ve tanker gemilerine yatırım yaptık. 18 kuru yük gemisi, 1 milyon 200 bin ton taşıma kapasitesiyle filonun ağırlığını oluşturuyor. Dört tankerimiz ise 530 bin tonluk kapasitemiz var. Tankerler ham petrol taşıyor. Ana iş alanımız bu, denizcilikte başka bir bölüme kaymayı düşünmüyoruz. Kuru yük ve tankerde kalarak biraz daha büyütme çabamız. Tanker bacağında biraz daha yukarı çekerek taşıma kapasitesinde biraz daha dengeli bir seviyeye getirmek istiyoruz.
Siz başlangıçtan itibaren işlerin içerisinde miydiniz yoksa daha sonra mı ekibe dahil oldunuz?
Ben 2009'un mayısında Amerika'da Tufts University'den mezun olduğumda şirket kuruluyordu. Londra'ya gidip denizcilik ve finans konusunda bir senelik bir master programına katıldım. Ben masterımı tamamlayıp döndüğümde ilk gemimizi teslim aldık. Yani ben en başından beri varım aslında. Arada altı aylık askerlik süresinde yoktum sadece. Birçok geminin teslimine bilfiil katıldım, hala da devam ediyor. İşten bir kere çok keyif aldım. 2008 krizinden sonra 2012'de denizcilik sektörü bir kriz daha yaşadı. Bunun sebebi de, krizden önce verilen gemi siparişleri 2009-2010-2011'deymiş ve hep ötelemişler teslimlerini 2012'ye. 2012'de bir arz fazlası oluşunca gelirlerde çok ciddi düşüşler oldu. Biz açıkcası, 2014'ün haziran ayından önce bir toparlanma beklemiyoruz. Önümüzdeki yıl mart ayından sonrasına artık pek yeni gemi siparişinin olmadığını görüyoruz.
Gemileriniz Türkiye'deki tersanelerde mi üretiliyor?
Hepsi Uzakdoğu'da inşa edildi. Güney Kore'de Hyundai, STX gibi büyük tersanelerle çalışıyoruz. Bizim gemilerimizin en küçüğünün taşıma kapasitesi 37 bin ton, en büyüğünün ise 180 bin ton. Türkiye'de yapılabilecek en büyük gemiler zaten 37-40 bin ton civarında. Yanılmıyorsam bir tane tersane 55 bin tonluk gemi yapabiliyor ama bir kere fiyatta rekabetçi olamıyor Türk tersanesi. Orada demir-çeliği, motoru, jeneratörü, pervaneyi kendi üretiyor. Türkiye'nin rekabet edebildiği segment 10 ila 25 bin ton arasında taşıma kapasitesi olan kimyasal tankerler. Bunlarda da gerçekten rekabetçi.
Denizcilik sektörünün krizden geçtiğini söylediğiniz, mevcut durumda ne gibi fırsatlar veya zorluklar var?
Biz hala fırsat olduğunu düşünüyoruz. Yatırım yapmaya devam ediyoruz, edeceğiz de. Tabii ki, zorlukları var. Kriz ortamı gelirler düşük, bu durumda maliyetlerin iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Finansmanın ve nakit akışının iyi ayarlanması gerekiyor. Bunları ayarlayanlar eminim daha rahat atlatacaktır kriz dönemini.
Genel anlamada Türkiye'nin dünyadaki denizcilik sektöründe açısından önündeki yolu nasıl görüyorsunuz?
Her tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak çok ufak kalmışız. Bir Yunan, Japon filosuna göre çok çok ufak kalmışız yıllarca. Ama görüyorum ki, kriz dönemlerini fırsata çevirmeye çalışan bizim gibi birçok büyük yatırımcı var. Önümüzdeki yıllarda da Türk ticaret filosunun daha da büyüyeceğini düşünüyorum.
Sizin Densa olarak başka alanlarda yatırım planınız var mı?
Kesin karar verilmedi ama denizcilik haricinde yatırım çalışmalarımız var. Bir arayıştayız. Denizcilik yatırımımız daha yeni ve geliştirdiğimiz bir alan olduğu için çok da aslında farklı alanlara zaman ayıramıyoruz. 1 milyar dolar seviyesinde mevcut yatırım tutarımız, daha da büyütmeyi öngörüyoruz, o yüzden şu anda daha çok denizciliğe odaklanmış durumdayız diyebilirim.
Toplam personel sayınız nedir?
Densa Denizcilik'te 400 personelimiz var.
Genç bir işadamı olarak iş dünyasında kendinize örnek aldığınız kimse var mı?
Babam var bir kere her şeyden önce. Çoğu erkek evlat babasını idol olarak alır. Ben de onlardan biriyim. Küçükken de örnek aldığım babamdı. Şimdi de sadece iş hayatı için değil özel hayatta da örnek aldığım kişi babamdır. Çok adildir, dürüsttür, disiplinlidir, detaycıdır, bunların hepsinin iş hayatında çok önemli olduğunu düşünüyorum. Özel hayatında aile yapısına çok önem verir. İşinizde iyi olmanız için önce evinizde huzurunuzun olması gerekir. Başarılarını takip ettiğim birçok işadamı var ama idol olarak babamı örnek alıyorum. Rahmetli dedem Hacı Sabancı'yı örnek alıyorum. Kendisi de bütün hayatını ailesine, işine, Adana'ya adamış.
Sizin Adana'ya yatırımınız olur mu? Adana'nın Sabancı Ailesi için önemini biliyoruz...
Tabii ki çok önemli. Ben 6-7 yaşıma kadar orada yaşadım, babam yıllarını geçirdi, dedem zaten hayatını orada geçirmiş. Bir yatırım fırsatı çıkarsa neden olmasın.
Sivil toplum kuruluşlarıyla münasebetiniz nasıl? TÜSİAD'da mesela görev almayı düşünür müsünüz?
TÜSİAD'a 2010'dan beri üyeyim. En genç üyeyim. TÜSİAD'ın yeri benim çok farklı. Babam orada başkanlık yaptığı için özellikle çok önemli. Ben TÜSİAD'a daha fazla zaman ayırmak istiyorum. O çorbada benim de bir tuzum olabilirse ne mutlu bana. İnşallah, elimden geldiğince katkı sağlamaya, faydalı olmaya çalışacağım.
Siyaset düşünüyor musunuz?
Kesinlikle yok. Anladığım bir konu da değil açıkcası. Biz daha çok ekonomi, finans, ticaret alanında ilerleyebiliriz.
Hangi takımı tutuyorsunuz, futbolla aranız nasıl?
Beşiktaş'ı tutuyorum. Babam da, iki erkek kardeşim de Beşiktaşlı. Benden daha fanatikler. Biz Beşiktaş'ı çok seviyoruz, tutku diyebilirim. Buradaki maçlarını kaçırmıyoruz kesinlikle. Yurtdışı deplasmanı olursa onlara gitmeye çalışıyoruz. İyi bir taraftarız diyebilirim.
Son yıllarda biraz üzüyor herhalde sizi de...
Beşiktaş öyledir. Bir sevindiriyor, ondan sonra uzun bir süre üzebiliyor. Olsun böyle de seviyoruz. Güzel günlerin geleceğine eminim. Bizim de daha keyif alacağımız günler gelecek.
Beşiktaş en çok görmek istediğiniz futbolcu kim?
Çok var ama Lewandowski'yi çok isterdim. Hayal ama öyle bir golcüyü Beşiktaş'ta görmek muhteşem olurdu.
HACI SABANCI KİMDİR?
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Sabancı'nın oğlu olan Hacı Sabancı, 1987 yılında İstanbul'da doğdu. Liseyi Fransız St. Benoit Lisesi'nde okudu. 2009 yılında Amerika'da Tufts University'de ekonomi eğitimini tamamladıktan sonra Cass Business School'da finans ve denizcilik master programını tamamladı. Eğitim hayatının ardından Densa Denizcilik Yönetim Kurulu Üyesi olarak iş hayatına atılan Hacı Sabancı, aynı zamanda Densa Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Hayat Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Electroworld Yönetim Kurulu Üyesi olarak ticari faaliyetlerini sürdürüyor. TÜSİAD'ın en genç üyesi olan Hacı Sabancı, Beşiktaş Spor Kulubü'nde de kongre üyesidir.