Deutsche Bank'ın BOTAŞ’a Avrupa ve ABD’li tedarikçilerden LNG ithalatında kullanmak üzere 1 milyar eurodan fazla (1,08 milyar dolar) kredi sağlamak üzere yapılan görüşmelerde son aşamalara gelindiği belirtildi.
Bloomberg'e konuşan kaynakların verdiği bilgiye göre BOTAŞ, en fazla beş yıl vadeye sahip olması beklenen krediyi, Rusya, İran ve Azerbaycan gazına bağımlılığı azaltmak amacıyla tedarikçilerini çeşitlendirmek için kullanacak. Kaynaklardan bazıları Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisinde kullandırılacak kredinin gelecekte azami 2 milyar euroya kadar çıkarılması opsiyonu olacağını bildirdi. Kaynaklara göre kredi anlaşması haftalar içinde imzalanabilir.
İki kaynak BOTAŞ’ın bir yıl artı bir hafta vadeli olmak üzere iki Türk bankasından 400 milyon dolarlık kredi sağladığını bildirdi.
"TAMAMEN FİNANSAL GEREKÇELER YOL AÇTI"
Türk yetkililer Deutsche Bank ile olası anlaşmaya tamamen finansal gerekçelerin yol açtığını vurguladı. Yetkililer ocak ayında İran tarafından yapılan gaz kesintisinin sanayi tesislerinde elektrik kesintilerine yol açması sonrası Türkiye’nin daha fazla LNG tedariği sağlamak istediğini de belirtti.
Deutsche Bank konuya ilişkin yorum yapmadı. BOTAŞ ve Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin yorum yapmadı.
BOTAŞ'IN BÜTÇE YÜKÜ ARTIYOR
Artan maliyetler sonucu BOTAŞ’a bu yıl merkezi yönetim bütçesinden borç verme ve cari transfer kanalıyla 57,5 milyar lira aktarıldı. Aynı kanaldan geçen yılın tümünde, çoğunluğu Aralık ayında olmak üzere, yaklaşık 70 milyar TL aktarılmıştı. BOTAŞ Kasım 2021-Mart 2022 döneminde gaz ithalatını finanse etmek için TCMB’den 18 milyar dolar değerinde Döviz satın almıştı.
Doğalgaz fiyatları pandemiden toparlanan ekonomilerin artan doğalgaz talebini üreticilerin karşılayamaması sebebiyle yükselmişti. Fiyatlar bu yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte de yükseliş kaydetti.
BOTAŞ artan maliyetlerini karşılamak için bu yıl uyguladığı iki fiyat artışıyla birlikte konutlara doğalgaz fiyatını azami yüzde 60, sanayiye ise yüzde 100’den fazla artırdı.
Mevcut LNG fiyatlarıyla 1 milyar euro ile yaklaşık 1 milyar metreküp doğalgaz alınabiliyor. Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi ise 61 milyar metreküpü aşıyor.
DENİZ HABER AJANSI