24. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği kongre açılış konuşması, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle başladı: “Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer.” Sözleri vurgulanarak açılış konuşması bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
24.Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Tunahan AKIN açılış konuşmasına ‘’Başka bir sektör daha yoktur ki kendi geleceği için bu kadar çalışmış olsun,’’ sözlerini vurgulayarak başladı. Denizci Öğrenciler Derneği’nin denizcilik alanında ilk ve tek en büyük sivil toplum kuruluşu olduğunu katılımcılara hatırlattı. Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenmesinden gurur duyduğunu belirten AKIN, beş yıl önce ilk kez katıldığı kongrenin kendisine katmış olduğunun daha fazlasını bu kongrede bulunan katılımcıların elde etmesini diledi ve ardından teşekkürlerini iletti. Konuşmasını ise ‘’DÖDER’le kalın.’’ vurgusuyla tamamladı.
Açılış konuşmasında Başkanı AKIN'ın ardın 23. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Kadir IŞIK, Türkiye Denizci Öğrenciler Birliği Kurucu Başkanı ve DİTAŞ Genel Müdürü Hakan Karaca, Gemi Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Faruk SARI, Türkiye Denizcilik Federasyonu Genel Sekreteri Sayın Nuri Koray KURUN ve Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu konuşma gerçekleştirdi.
‘’Ağ Değil Bağ Kurun’’
1. gün birinci panelde Networker Eğitmeni Erdal UZUNOĞLU, 22. Ulusal Denizkızı Kongresi’nin ilk panel konuşmasını, katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleştirdi. Samimi bir şekilde denizci öğrencilerin dikkatini çeken UZUNOĞLU, konuşmasına Festina Lente yani ‘’Ağır Ağır Acele Et’’ anlamına gelen cümlesiyle başlarken, Denizci Öğrenciler Derneği’nin kendisine bunu hatırlattığını belirtti. Huzurlu, güven veren bir organizasyon olduğunu dile getiren UZUNOĞLU, davet adına teşekkürlerini iletmesinin ardından Denizci Öğrenciler Derneği’nin kendisi için kıymetinden bahsetti.
‘’Deniz Taşımacılığında Operasyonel Süreçler’’
22. Ulusal Denizkızı Kongresi’nin ilk günün ikinci panelinde yer alan ‘’Deniz Taşımacılığında Operasyonel Süreçler’’ adlı panel gerçekleştirildi. DİTAŞ Denizcilik Commercial Director Onur ÖNYILMAZ, YMN TANKER HSEQ Departman Müdürü & DPA Kaptan Kpt. Muhsin DEMİR, YMN TANKER Operasyon Müdürü Kpt. Muhammet AKKAYA ve DİTAŞ Denizcilik Gemi Operasyonları Müdürü Fatih ER’in katılımlarıyla denizci öğrencileri bilgilendiren bir panel atmosferi yaratıldı.
Konuşmalarına kendilerini ve firmalarını tanıtarak başlayan panelistler, ardından günümüz sorunlarını ve gelecek planlarından söz ederek devam ettiler.
Onur ÖNYILMAZ, dünya piyasalarında ham petrol üretimi ve talebi üzerine denizcilik sektöründe her şeyin hemen değişebileceğini ve ön görülemeyen durumlarda iş arkadaşlarına duyulan güven hakkında bilgi verdi. Değişen durumlara göre opsiyon almaya ve yeniliğe açık olmaya vurgu yaptı.
Ardından konuşmayı devralan Muhammet AKKAYA, dünya üzerindeki deniz yolu taşımacılığının öneminden bahsetti. Ham petrolün dönüşebildiği kimyasallardan ve bu kimyasalların taşınmasında armatör ve gemi kaptanlarının görevlerini denizci öğrencilere aktardı. Yük alımlarında ve yeni yük bulunmasında brokerlerin önemi ve görevlerini anlatarak yük taşınmasında geminin yük taşıyabilirliği hakkında da önemli konuları açıkladı.
Bir gemiyi bağlamanın iki süreci olduğundan söz eden AKKAYA, bağlamadan öncesinin taleplere göre düzenlendiğini ifade etti. Bağlamadan sonra ise ilk olarak filtreden geçtiğini ardından ise kiracının isteklerine göre hareket ettiğini söyledi.
Gemilerdeki dijitalleşmeden bahseden Fatih ER, gemi kaptanlarına yardımcı olabilecek programlardan söz ederek konuşmasının ana vurgusunu karbondioksit emisyonu üzerinde yoğunlaştırdı.
Gelecekte bizi nelerin beklediğini anlatan Muhsin DEMİR, Sire 2,0 Sistemini dört ana başlık altında anlatarak akıllardaki soru işaretlerini giderdi.
Sire 2,0’da güncellenen sistemleri anlatan DEMİR, insan faktörünün dijital sisteme adapte olması ve büyük çaplı risklerde çözüm odaklı olmasından bahsetti.
Muhsin DEMİR kuru yük gemilerinde Rightship Kuruyük denetlemelerinin başladığını söyleyerek bu denetlemelerin amaçları ve faydaları hakkında bilgi verdi ve ardından salondaki öğrencilerin soruları dinlenerek cevaplandı.
DENİZ HABER AJANSI