• BIST 9751.76
  • Altın 3976.612
  • Dolar 38.7398
  • Euro 43.4855
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Dokunanı yakıyor, parçalansa bile risk taşıyor

Dokunanı yakıyor, parçalansa bile risk taşıyor
Akdeniz’de kıyıya yaklaşan dev denizanaları tehlike saçıyor. Her biri 40 kiloya kadar ulaşabilen bu canlılar, dokunduğu an insan sağlığını tehdit ediyor.

Göç mevsimi başlayan denizanaları, deniz suyunun ısınmasıyla kıyılara yaklaştı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, denizanalarıyla temasın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bahar aylarının gelmesi ile deniz suyu ısındı ve denizanalarının göç mevsimi başladı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Jale Korun, kıyıya yaklaşan denizanalarıyla temasın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini açıkladı. "Bahar aylarında başlayan göçler genellikle mayıstan eylüle kadar devam edebiliyor. Suların ısınması ile birlikte Levant Denizi'nde yoğun şekilde görülüyorlar" diyen Prof. Dr. Korun, önceki yıllarda Antalya Körfezi'nde Manavgat'a kadar uzanan yaklaşık 100 kilometrelik alanda büyük sürüler halinde denizanalarının gözlemlendiğini hatırlattı.

Antalya'da En Sık Rhopilema Nomadica Türü Görülüyor

Antalya Körfezi'nde en sık rastlanan denizanası türünün Rhopilema Nomadica olduğunu aktaran Prof. Dr. Jale Korun, bu türün Doğu Afrika kökenli olduğunu, özellikle Doğu Akdeniz'de yoğun görüldüğünü belirtti ve "Denizanalarının 40 kilograma kadar ulaşabilen bireyleri var. Hem boyutları hem de sürüler halinde göç etmeleri nedeniyle kıyı kesimlerinde yoğun şekilde görülüyor" şeklinde konuştu.

Denizanaları Antalya'ya Nereden Geliyor?

Bu türün uzun yıllar Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı yolu ile Akdeniz'e ulaştığı düşünülen türün, son araştırmalara göre Doğu Afrika'da Tanzanya açıklarında da gözlemlendiğini, gemi balast sularıyla bölgeye taşındığının ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Korun, "Rhopilema Nomadica hem balıkçılık faaliyetlerini olumsuz etkiliyor hem de temas halinde ciddi cilt reaksiyonlarına yol açabiliyor" dedi.

Antalya Körfezi'nde sık görülen türlerin büyük boyutlara ulaştığını ifade eden Prof. Dr. Korun denizanalarına temas konusunda şu uyarılarda bulundu:

"Bazı denizanaları 40 kilograma kadar ulaşabiliyor. Bu da hem görsel olarak dikkat çekiyor hem de risk oluşturuyor. Vatandaşlarımız kesinlikle temas etmemeli. Eğer temas gerçekleşirse, bölge sadece deniz suyuyla yıkanmalı. Tatlı su, sirke ya da kolonya kesinlikle kullanılmamalı ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı" dedi.

 Deniz kenarında görülen denizanalarının parçalanmış olsa bile yakıcı etkisini sürdürebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Korun, "Yeni doğmuş olabilir, iğneleri aktif olabilir. O yüzden denizin dışında sahilde de olsa çocuklar ve yetişkinler kesinlikle dokunmamalı."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim