İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Burak Zincir’in Prof. Dr. Cengiz Deniz danışmanlığında hazırladığı doktora tezi “An Alternative Fuel Assessment Model for Ships and Experiments on the Effect of Methanol on Diesel Engines” İTÜ tarafından 2019 Yılı En Başarılı Doktora Tez Ödülleri’ne layık görüldü.
Zincir, ödülünü düzenlenen lisansüstü mezuniyet töreninde İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun elinden aldı.
İTÜ En Başarılı Doktora Tez Ödülleri 2014 yılından beri farklı anabilim dallarında kaliteli, orijinalliği yüksek doktora tezi hazırlamış ve bu tezini nitelikli akademik yayınlarla desteklemiş olan öğrencilere veriliyor. İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma Mühendisliği doktora programında doktora yapan bir öğrenciye ilk defa verilen ödül, üniversite bünyesinde 2019’da hazırlanan 176 doktora tezinden içinden seçilen 17 tezden biri oldu.
EN UYGUN YAKITI ARAŞTIRDI
Öğretim Üyesi Dr. Burak Zincir doktora tezinin konusunu şu şekilde anlattı:
“Doktora tezim iki ayrı kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda gemilerde kullanılabilecek 7 farklı alternatif yakıtın farklı kriterler açısından değerlendirilmesine olanak sağlayacak bir değerlendirme modeli oluşturulmuş ve gemilerde kullanımı en uygun olacak alternatif yakıtlar bu model vasıtasıyla belirlenmiştir. Değerlendirme modelinin sonucunda elde edilen alternatif yakıtlar, denizcilik sektörünün gerçekleriyle uyuşmuştur. Gemilerde kullanılabilecek en uygun yakıt LNG çıkarken, onu metanol, amonyak ve hidrojen takip etmiştir. LNG günümüzde en çok kullanılan alternatif yakıtken, metanollü gemiler de seyir yapmaya başlamıştır. Bu yakıtların yanında amonyak ve hidrojen üzerine birçok proje devam etmekte ve karbon içermeyen yakıt olduklarından gelecekte bu yakıtların kullanımı üzerine yoğunlaşılması düşünülmektedir.
METANOL ÜZERİNDE DENEYLER
Tezimin ikinci kısmında ise Avrupa’daki en kabiliyetli ve büyük laboratuarlarından olan Lund Üniversitesi’ne ait motor test laboratuarında yaptığım deneysel çalışmaların sonuçları bulunmaktadır. Deneysel çalışmalarımda, gemilerde dizel jeneratör olarak kullanılabilecek olan Scania dizel motor üzerinde farklı yanma teknikleri kullanılarak metanol yakıtının kullanılması, makine performansına ve emisyonlarına etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarda, metanolün gemilerde kullanılması sonucu karbondioksit emisyonlarında azalma, sülfür oksit ve partikül madde emisyonlarında sıfıra yakın emisyon elde edileceği bulunmuştur. Nitrojen oksit emisyonlarında ise Tier 2 limitleri sağlanırken, Tier 3 limitleri için ekstra önlemlerin alınması gerektiği sonucu çıkmıştır. Doktora çalışmalarım kapsamında 3 adet kaliteli dergilerde basılmış uluslararası makale, 1 adet uluslararası yayın evine ait kitap bölümü, 1 adet ulusal makale ve 3 adet uluslararası konferans bildirisi yayımlanmıştır. Doktora tezimde danışmanlığımı yapan ve çalışmalarımı ilerletmek için yol gösteren Prof. Dr. Cengiz Deniz’e ve Prof. Dr. Martin Tuner’a teşekkürlerimi sunarım.”
2010 yılında SUNY Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği’nden mezun olan Öğr. Üyesi Dr. Burak Zincir, 2014’de yüksek lisansını, 2019’da ise doktorasını İTÜ Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma Mühendisliği Programı’nda bitirdi. Aldığı davetle Kasım 2017 – Ekim 2018 yılları arasında ve Mart 2019’da İsveç’teki Lund University, Department of Energy Sciences, Combustion Engines Division’da doktora çalışmalarımı yapmak üzere bulunan Zincir, Aralık 2013 – Kasım 2019 tarihleri arasında Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak görev aldı. Zincir, Şubat 2020’den beri de öğretim üyesi doktor olarak çalışmaya devam ediyor.
DENİZ HABER AJANSI