Ülkemizde son zamanlarda denizyolunun aktif olarak kullanılmasına yönelik geliştirilen ve uygulanan politikalar sonucunda, deniz yoluyla taşınan yolcu ve yük taşımalarında büyük artışlar kaydedildi. Bu taşımalarda lojistik zincirin en önemli parçalarından biri olan limanlar, genellikle kentin merkezinde veya yakınında hizmet veriyor. Limanların çevre duyarlılıklarının daha da artırılması ve daha yeşil liman tesislerinin ülkeye kazandırılmasının gerekliliği düşünülerek Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından “Yeşil Liman” (Green Port) projesi başlatıldı.
Avrupa Birliği Katılım Stratejimizin ana akslarından birisi olan “Temiz Denizler ve Kıyılara Ulaşma” hedefimizle de uyumlu olan bu proje ile Avrupa Birliği'nin çevre ve iklim değişikliği politikaları ile aynı doğrultuda limanlardan kaynaklı kirlenmelerin önüne geçmek için çok önemli bir adım atılmış olacak. Avrupa Birliği, Beyaz Kitap’ta 2050 yılı itibariyle ulaştırma sektörünün büyümesi engellenmeden gemi kaynaklı CO2 emisyonunun yüzde 40 oranında azaltılmasını hedefleniyor.
1997 Kyoto Protokolü ve 2009 Kopenhag Protokolü ile zamanımızın en büyük probleminin iklim değişikliği olduğu hususunun altı çizilmiştir. İklim değişikliği etkilerinin bertaraf edilebilmesi için limanlarda düşük emisyonlu teknolojilerin kullanılmasının sürdürülebilir kalkınma ve kirlenmelerin minimize edilmesi açısından zaruri olduğu biliniyor.
Dünyanın önde gelen bir birçok liman tesisi tarafından "Yeşil Liman” projelerinin uygulandığı ve bir saygınlık unsuru olarak kullanılmakta olduğu düşünüldüğünde, ülkemizin önde gelen liman tesislerinin beklenen hassasiyeti göstereceği, yapılacak çalışmaların vatandaşlarımızın sağlıklı bir çevre içerisinde hayatlarını sürdürmesi yönünde önemli katkılar sağlayacağı kesin.
"Yeşil Liman” projesi kapsamında Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar ve incelemeler neticesinde belirlenen şartları yerine getiren liman tesislerine “Yeşil Liman” sertifikası ile özel tasarlanan logonun kullanımı izni verilecek.