Türkiye’de sualtı arkeoloji alanında akademik eğitim veren tek kurum olan Selçuk Üniversitesi, UNESCO ile birlikte ‘Dünya Akademik Sualtı Arkeolojisi Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.
Dünya’da sualtı alanında eğitim vermekte olan üniversiteleri 16-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında Kemer’de bir araya getirecek zirve, uluslararası sualtı arkeolojisi programlarının yaygınlaştırılmasını hedefliyor. Türkiye’den Selçuk, 9 Eylül ve Bilgi Üniversitesi’nin katılacağı zirveye, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere 20 ülkeden sualtı alanında eğitim ve araştırma faaliyetleri olan 33 üniversite ve kurum katılacak.
DÜNYA’DA İLK KEZ
Bu alanda Dünya’da ilk kez gerçekleştirilen zirve, Kemer Tanıtım Vakfı ve Akdeniz Arkeolojisi Kurumları Birliği tarafından Kemer Belediyesi ve Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (GATAB) tarafından desteklenen ‘12. Kemer Uluslararası Sualtı Günleri’ çatısı altında gerçekleştirilecek. 12 yıldır Antalya kıyılarındaki sualtında yatan doğal ve kültürel değerlerin uluslararası tanıtımı amacıyla gerçekleştirilen Kemer Uluslararası Sualtı Günleri Platformu söz konusu zirve için her türlü desteği veriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklenen toplantı, ülke turizmine ve tanıtımına da büyük katkı sağlayacak.
ULUSLARARASI SUALTI PROGRAMLARI AÇILMASI HEDEFLENİYOR
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan, uzun süredir UNESCO ile sualtı arkeoloji alanında çalışmalar yürüten Selçuk Üniversitesi’nin, şimdiye kadar Türkiye’deki Sualtı Arkeolojisi alanında doktora ve yüksek lisans sahibi sualtı arkeologlarının tamamına yakınını yetiştirdiğini söyledi. Prof. Tırpan, “Bu alanda uluslar arası programların açılmasını hedefleyen Selçuk Üniversitesi, etkinlik kapsamında Mayıs ayı içerisinde Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve UNESCO yetkilileri tarafından konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıya Uruguay, Japonya, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerden Sualtı Arkeolojisi, Gemi Arkeolojisi, Deniz Arkeolojisi, Denizcilik Arkeolojisi alanlarında akademik eğitim veren üniversitelerin tamamına yakını ile sualtı arkeolojisi merkezlerinden yöneticiler katılacak. Dünya’da bu alana ilişkin ilk kez gerçekleştirilecek zirveye Selçuk Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyacağız.” dedi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise zirvenin hem Türkiye hem Konya hem de Selçuk Üniversitesi’nin tanıtımı açısından önemli bir fırsat olduğunu belirterek, “Alanında Dünya’nın en önde gelen isimleri bu zirve kapsamında Türkiye’de olacak. Selçuk Üniversitesi olarak Türkiye’nin oldukça zengin kültürel ve tarihi sualtı mirası olduğunu biliyorum. Bu mirası en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz” dedi.