İkinci dünya savaşında hizmet veren bu gemi, şimdiye kadar bulunan en derindeki gemi enkazı olarak biliniyor.
lSS Johnston adlı gemi 1944'te tarihin en büyük deniz savaşı olarak kabul edildiği sırada Pasifik Okyanusu'nun batısındaki Filipin Denizi'nin dibine battı. İki yıl önce bulunan gemi okyanusun dibinde 6,5 km derinde bulunuyor. Şimdi geminin diğer parçaları aranıyor.
Keşif gezisine liderlik eden ve denizaltına pilotluk yapan Victor Vescovo şunları söyledi:
"Enkaz çok derin, bu yüzden aşağıda çok az oksijen var ve deniz yaşamından dolayı paslanmış olsa da, dalgalarla boğuşsa da oldukça sağlam durumda.''
OKYANUSUN DİBİNDE YATIYOR
USS Johnston batmadan önce 115 metre uzunluğundayken şimdi birkaç parça halinde okyanus dibinde yatıyor.
Uzaktan çalıştırılan bir araç, geminin bazı kısımlarını çekebiliyordu, ancak enkazın önemli bir kısmı, su altı insansız hava aracının inceleyemeyeceği kadar derindi.
''ENKAZ TİTANİK'TEN DAHA ZOR''
Caladan Oceanic adındaki bir deniazaltı şirketi, Titanik'ten çok daha zor bir enkaz olduğunu, enkazın Titanik'e göre yüzde 62 daha derinde olduğunu açıklarken geminin Titanik'ten daha küçük olduğunu da ifade etti.
JAPON DONANMASI TARAFINDAN BATIRILDI
USS Johnston, Samar Savaşı sırasında 25 Ekim 1944'te Japon donanması tarafından batırıldı. ABD Denizcilik Tarihi ve Mirası'na göre, II.Dünya Savaşı'nda Japon donanmasının ölüm çanını çalan deniz savaşı ve angajman tarihinin en büyük savaşlarından biri olan Leyte Körfezi Muharebesi'ni oluşturan dört deniz savaşından biriydi.
Direktör Sam Cox, Johnston'ın enkazının yeni görüntülerinin Donanmanın mürettebatının kahramanlığı ve tarihine ışık tutmasına yardımcı olduğunu söyledi.
DENİZ HABER AJANSI