Dünyanın en büyük gemisi ünvanını elinde bulunduran Pieter Schelte’nin Avrupa kıtasına yaptığı ilk ziyaret, geminin bir Nazi subayının adını taşıdığının ortaya çıkmasının ardından büyük tepki topladı.
Güney Kore’deki Daewoo tersanesinde inşa edilen ve sadece üç hafta önce Hollanda’nın Rotterdam kentinde demir atan dev gemi İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi partisinin SS birliklerinde görev yapan Hollandalı subay Pieter Schelte Heerema’nın adını taşıyor.
SAVAŞ SUÇUNDAN HÜKÜM GİYMİŞ
Dev gemiyi inşa ettiren Allseas şirketinin başkanı Edward Heerema’nın babası olan Pieter Schelte Heerema, savaşın sona ermesinin ardından savaş suçları işlemekten hüküm giymiş ve 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Savaş sırasında Dutch East şirketinin direktörlüğünü de yürüten Pieter Schelte Heerema, bazı Hollanda vatandaşlarını Nazi işgali altındaki Doğu Avrupa ülkelerindeki çalışma kamplarına göndermekle suçlanıyor.
Pieter Schelte Heerema, hapis cezasının bir kısmını çektikten sonra erken salıverilmiş ve Venezuela’ya yerleşerek bir mühendislik şirketi kurmuştu.
BU İSİM KABUL EDİLEMEZ
Avrupalı Yahudiler, Paris’te terör kurbanı olan Yahudilerin acısı taze ve Auschwitz toplama kampının kurtarılmasının 70. yıldönümü için düzenlenen anma ve hatırlama etkinlikleri devam ederken bir gemiye işlediği savaş suçları nedeniyle hüküm giymiş bir Nazi subayının isminin verilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Yahudi örgütleri Allseas şirketi, yetkililerinden geminin adını değiştirmelerini talep etti.
382 metre uzunluğunda
382 metre uzunluğa sahip olan mega gemini genişliği 124 metre. Bu özelliği ile “dünyanın en geniş gemisi” unvanını elinde bulunduran gemi çift pruvaya sahip ve özellikle denizde büyük petrol ve gaz platformları kurulum ve kaldırma için tasarlanmış.
Pieter Schelte
Geminin ismi 1981 yılında ölen, Heerama Şirketi kurucusu Pieter Schelte Heerema’dan geliyor. İkinci dünya Savaşı döneminde Waffen-SS subayı olan Heerama Yahudi aleyhtarı ve anti-komünist olarak tanınıyor.
Savaş sonrasında tutuklanan Pieter Schelte Heerema 1947 yılında serbest bırakıldı ve daha sonra Venezuella’ya gitti. 1961 yılında Hollanda’ya dönen Heerama 1981 yılında vefat etti.
Deniz Haber Ajansı