Dünyanın ilk LNG ile çalışan römorkörünü geçtiğimiz yıl inşa eden Sanmar, Danimarka’daki denizcilik firması Svitzer’den 12 römorkör siparişi almıştı.
Son birkaç yıl içerisinde Svitzer firması için üretilen bir düzine kadar römorkörden biri olan 'Svitzer Hermod' dünyanın ilk uzaktan kontrol edilebilen ticari gemisi olma özelliği yanı sıra, 70ton çeki gücü, Fifi-1 harici yangın söndürme ve ABCU adamsız makine dairesi özelliklerine / notasyonlarına sahip.
Firmanın, deniz üzerindeki yangınları mürettebatı riske atmadan insansız şekilde müdahale etmek için geliştirmek istediği uzaktan kumandalı römorkör fikrini hayata geçiren Sanmar, uzun bir Ar-Ge dönemi geçirdi. Dünyanın ilk uzaktan kumandalı ticari gemisini üretmek için kolları sıvayan Türk mühendisler, Robert Allan’ın 28 metre uzunluğunda 13 metre genişliğindeki tasarımı üzerinde çalıştı. Rolls Royce’un geliştirdiği, uydudan alınan verilerle deniz üzerinde sabit kalmayı sağlayan dinamik konumlandırma sistemi ve özel algılama sistemleri yüklenen ticari geminin 70 ton çekebilecek kapasitesi en etkili gücü oldu. Harici yangın söndürme sistemi geliştirilen teknenin makine dairesinde hiç kimse bulunmadan hareket edebilmesi için de uzaktan kumanda sistemleri geliştirildi.
Kopenhag’da çalışıyor
‘Svitzer Hermod’ geçtiğimiz aylarda firmaya teslim edilirken Danimarka’nın Kopenhag Limanı’nda çalışmaya başladı.
Gemi üzerinde teçhiz edilen özel sensör ve kamera sistemleri uzaktan kumandayı yapan kaptana gece-gündüz ve her türlü hava şartında görüş sağladığı gibi gemi üzerinde teçhiz edilen 'Dinamik Konumlama' sistemiyle kontrol ve manevralarda kolaylık sağlıyor. Bu gibi özel donanım ve yazılımlar sayesinde uzaktan gemiyi kontrol eden kaptan gemi içerisindeki rahatlık ve konforda bütün operasyonu yapabiliyor.
Svitzer Genel Merkezi’ndeki kumanda odasından idare edilen römorkör, 50 bin ton ağırlığında 300 metre uzunluğundaki gemilerin bile yanaşmasını sağlarken, çıkabilecek yangınlara insansız müdahale edilmesine de olanak veriyor. Gemi üzerindeki özel sensör ve kamera sistemleri, uzaktan kumandayı yapan kaptana gece-gündüz ve her türlü hava şartında görüş sağlıyor.
Svitzer Teknik Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Kristian Brauner, "Yenilikçilik yoluyla değişim neredeyse her endüstri ve sektörde yaşanmaktadır. Teknoloji denizcilik endüstrisini de değiştirmesi kaçınılmazdır. En büyük küresel römorkör ve terminal operatörü şirketi olarak, müşterilerimize ve mürettebatımıza fayda sağlamak için romorkörculuk işlemlerinin güvenliğini ve verimliliğini artırmak için yenilikçi yollar keşfetmemizi sağlayan bu projede emeği geçenlere bu vesileyle teşekkür etmek isterim. " dedi.
Sanmar Tersaneleri Projeler Direktörü Ali Gürün, "2016 senesinin sonunda teslim ettiğimiz, o yılda üretilen 25. Römorkör olan Svitzer Hermod, dünya çapında başarısını defalarca kanıtlamış Sanmar Terminal Serisi römorkörlerdendir. Sadece bu seriden aynı firmaya 6 adet teslim ettik, 6 adet daha inşa halinde, ve müşterimiz bizden çok memnun. Bu yuksek teknolojiyi bize inşa ettirdiği için çok mutluyuz. Turk Mühendisleri olarak projenin ortağı olmak çok keyifli bir tecrübeydi. İnşallah bu sene de 25 civarında römorkör teslim edeceğiz. Modern römorkör üretiminde dünyada ilk 3 de olduğumuz görüşündeyiz. Teknoloji ve kalite, iş güvenliği ve çevreye saygıda dünyanın en iyisiyiz. Bu Turkiyemizin gururudur. Römorkör inşasında başarımızın en önemli sebebi aynı zamanda verdiğimiz Römorkör ve Kılavuzluk Hizmetlerinden gelen bilgi, tecrübe ve finansal destektir. Ihracatta ve üretimde sağlıklı ilerlememiz için Römorkör ve Kılavuzluk hizmetlerinde devam bizim için çok önemlidir." ifadelerini kullandı.
Sanmar, Tuzla ve Altınova’da bulunan iki tersanesi ile son 5 yıldır gemi ihracatında ilk 3 sırada bulunarak, toplam ihracatında 800 milyon dolara ulaştı. Sanmar römorkör hizmetlerinde kullandığı 16 adet römorkör ile 777 ton çekme gücüne ulaşmış, buna ek olarak bir düzine palamar ve pilot botuna sahip.
DENİZ HABER AJANSI