Kiraladığı gemilerle neredeyse tüm dünyaya hizmet veren Varamar Denizcilik, Süveyş’i geçip Arap Yarımadasına, Avrupa’dan Akdeniz’e, Akdeniz’den Amerika’ya ve de Türkiye’ye parsiyel taşımacılığı yapıyor. “Gemilerimizin nerede açık olacağını önceden planlayıp ona göre pozisyon alıyoruz. Bu esneklik kiracılarımıza avantaj sağlıyor. Elleçlediğimiz yük grupları arasında; demir-çelik, dökme, torbalı yük, trafo, rüzgâr gülleri ve bunun gibi diğer gabari dışı yükler yer alıyor” diyen Varamar Denizcilik Türkiye Direktörü Emre Öncü, şirketin kurulduğu 2009 yılından bu yana hızla büyüdüğünü söylüyor.
Sunduğu çözümlerle taşımacılık sektöründe adından söz ettiren ve yıllar içerisinde dünya genelindeki önemli ülkelerde 15 ofis açan, Varamar Denizcilik ’in Türkiye Genel Müdürü, Emre Öncü ile röportaj yaptık. Öncü, “Sektörde 12 yılımı geride bıraktım. Forwarding ve parsiyel servisi veren iki farklı firmada proje departmanlarında, operasyon, satış ve kiralama görevlerinde bulundum. Varamar’la yolumuz bir sene önce kesişti. Varamar, dünyada parsiyel taşımalarda tanınan şirketlerden biri. Kiraladığı gemilerle çeşitli destinasyonlarda çalışan Varamar’ın en dikkat çeken destinasyonları; Avrupa, Akdeniz ve Karadeniz’den başlayan seferler ile Süveyş’i geçip Arap Yarımadası’na ve Uzakdoğu’ya; yine bunun tam tersi rotasyon ile Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarına parsiyel taşımacılığı hizmetidir. Bunun yanı sıra Batı ve Doğu Afrika kıtalarına da seferler düzenleyip dünya taşımacılık sektöründe önemli role sahiptir. Türkiye ofisinin kurulmasındaki amaçlardan birisi, Türk kiracılara, Türk şirketlere, Türk brokerlere ve Türkiye’deki forwarderlere ulaşmak ve bunlarla olan ilişkiyi lokal düzeyde daha da geliştirmektir. Türkiye marketindeki deneyimim ile Türkiye’den ithal ve ihraç olan birçok projeyi geliştirmekte rol oynuyorum” şeklinde konuştu.
Tüm gemi tipleri ile neredeyse dünyaya taşıma
Dökme, kuru yük, gabari dışı ve konteyner taşımaları da yaptıklarını söyleyen Öncü, “Varamar, 1.000 mton ile 80.000 mton dwt arasındaki gemilerde çözüm üretebiliyor. Ticaret güzergâhlarımızdaki ofislerimizi saymak gerekirse; Belçika, Kanada, Amerika, Çin, Hollanda, Almanya, İtalya, Ukrayna, Türkiye, Hindistan, Yunanistan, İspanya, Dubai ve Bali. Her ofisimiz kendi bölgesindeki markete odaklanmakta ve diğer ofisler ile kooperasyon içinde çalışmakta” açıklamasını yaptı.
Multimodal ve intermodal trafo taşımaları yapıyoruz
Türkiye ofisi olarak 2023 yılı Ekim ayında kurulduklarını hatırlatan Öncü, “Bu seneki, en büyük olarak niteleyebileceğim projelerden birisi multimodal ve intermodal olarak yaptığımız trafo taşımalarıdır. Yükler, 180 ton maksimum ağırlıkta olup, Ukrayna içi destinasyonlara teslim edilmiş, Türkiye’nin önde gelen trafo üretici firmalarından çıkan taşımalarıdır.” ifadelerini kullandı.
Proje taşımacılığında başarılıyız
Emre Öncü, “İstanbul ofisinin aktif olduğu bölgeler olarak, Karadeniz’e kıyısı olan; Gürcistan, Romanya, Bulgaristan, Akdeniz’de de Kuzey Afrika ülkeleri ve Akdeniz’e kıyısı olan Avrupa ülkeleridir. Buradan Avrupa’ya olan ticareti yönetiyoruz. Projeleri takip etmekteki güçlü ağımız ile gemilerimizin nerede açık olacağını önceden planlayıp ona göre pozisyon alıyoruz. Bu bize büyük bir esneklik kazandırıyor. Elleçlediğimiz yük grubu arasında daha fazla; demir-çelik, trafo, büyük tonajlar, rüzgâr gülleri yer alıyor. İstanbul ofisimiz ayrıca Ukrayna’dan ithal olan tahıl ticaretinde de aktif rol oynuyor. Ukrayna’daki gücümüz ile Türk bölgedeki aktif diğer armatörlere buğday ticaretinde direkt bağlantı sağlayabiliyoruz.” ifadesinde bulundu.
Varamar mühendislik departmanı olan bir şirket
Piyasa koşullarına göre rekabetçi çözümler üretebildiklerinin altını çizen Öncü, “Parsiyel açık yük ve endüstriyel proje yükleri için uzun süreli sözleşmeler yaparak ve yeri geldiğinde yükleri birleştirerek rekabetçi navlunlar sunabiliyoruz. Oyun alanımızdaki gemiler genellikle çok amaçlı (multi-purpose) ve ağır taşıma yapabilme özelliğine sahip (Heavy-Lift) modern gemiler oluyor. Tarım ürünleri, organik ürünler, gübre, kömür, mineral, hurda, çimento ve kimyasal maddeler de odağımızdaki yük grupları.
Rüzgar tribünü ekipmanları, deniz altı kabloları, sondaj makineleri, demonte vinç ekipmanları, tekne taşımacılığı gibi yükler daimi iştigalimiz. Karayolu ve demiryolu araçları, çelik profiller ve çelik ürünlerde de gayet aktif bir tutum içerisindeyiz. Varamar, konusuna hâkim, mühendislik departmanı olan bir şirket. Burada istifleme planı, kaldırma ve bağlama planları yapılıyor. Yine liman kaptanlarımız nezaretinde bu yüklemeleri hayata geçiriyoruz. Süreçlerimiz, taşınacak yüklerin tekliflendirilmesi, taşıyıcı ve tedarikçiyi yönlendirmemiz, navlunun müzakere süreçleri, kargo takibi, operasyonlar ve hukuki destek olarak devam ediyor. Karmaşık olarak gözüken taşımalarda mühendislik ve denizcilik deneyimimizle hızlıca çözüm üretiyoruz” dedi.
Türkiye ve Ukrayna ilişkileri
Türkiye-Ukrayna arasındaki taşımalarda yaşanan sıkıntılar konusunda da bilgiler veren Öncü, “Odessa ofisimiz aktif. Limanların durumuyla alakalı, hangi limanda hangi operasyonu yapabiliriz diye güncel olarak Odessa ofisimizden bilgi alıyoruz. Sigorta şirketlerinden dolayı armatörler limanlara gitmeye çekiniyor ve bunu doğal karşılıyoruz. Savaş devam ediyor ama ticaret de bir şekilde devam etmek zorunda. Orada enerji ile ilgili ihtiyaçlar mevcut. Türkiye bu konuyla alakalı önemli bir rol oynuyor. Çin de işin içinde var ama seyir süresinden dolayı Türkiye tercih sebebi oluyor. Biz bununla alakalı da bir çözüme sahibiz ve Ukrayna’daki nihai teslim noktalarına dolaylı taşıma yapıyoruz. Bu yıl, toplamda 25 adet gabari dışı transformatör ve güç üniteleri taşıdık. Olmasını beklediğimiz demir çelik ürünleri için çözümler sunduk. Bununla alakalı oraya gitmek isteyen armatörler var. Onlarla riskleri masaya koyup ortak bir kararla bu çözümleri üretiyoruz” şeklinde konuştu.
Önceliğimiz tahılın bir an önce piyasaya girmesi
Tahıl taşımacılığı konusundaki durumu ve yaşanan sıkıntılarla ilgili sundukları çözümleri de aktaran Öncü, “Biz, oradaki tacirlerle, üretici firmalarla direkt görüşüyoruz ve çoğuna brokerlik hizmeti de veriyoruz fakat bizim önceliğimiz Ukrayna’daki tahılın bir an önce piyasada daha fazla yer bulmasıdır. Türk koster armatörleri ile eskiye dayanan güçlü ilişkilerimiz mevcut. Hem Odessa hem İstanbul ofisimiz, karşılıklı bilgi alışverişiyle çözüm buluyor. Tahıl, Ukrayna için çok büyük bir gelir kaynağı. Oradaki süreçleri yakından takip ediyoruz. Oradaki üreticilerin hakkını almaları için bir konsorsiyumun olmasını isteriz” ifadelerini kullandı.
Savaş sonrası hazırlık
Savaşın bitmesini bir an önce istediklerini söyleyen Öncü, “Küresel firmalar bu süreçte pozisyon almaktan ve yatırım yapmaktan çekiniyorlar. Savaş bittiği zaman Türkiye’deki üreticilerle daha fazla irtibat halinde olup oralardaki iş imkanlarıyla alakalı müzakerelerde bulunmak istiyoruz. İstanbul ofisinin kurulma amaçlarından birisi de bu. İnşaat sektöründen enerji sektörüne kadar birçok kaleme ihtiyaç olacak. Avrupa ve Amerika’nın da desteğiyle Ukrayna’yı yine yaşanabilir bir ülke haline getirip hatıralardaki kötü günleri bir an önce temizlemek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
DENİZ JABER AJANSI