Ege hamsisi dünyanın gözdesi oldu. İzmir'den her hafta 22 ton hamsiyi Avrupa'da Fransa, Almanya ve Belçika'ya gönderdiklerini belirten Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, "Gelen talepleri yetiştirmekte zorlanıyoruz" dedi. Ege'den Karadeniz'e bile hamsi gönderdiklerini belirten Çakan, "Karadeniz'de hamsi sadece 2 ay olur. Daha sonra göç eder. Ama Ege'de sezon boyunca bol miktarda hamsi var. Hamsiyi anavatanı olan Karadeniz'e bile biz gönderiyoruz" diye konuştu.
Aslan Payı Ege'nin
Su ürünleri sektörünün 2015 yılında Türkiye'ye kazandırdığı 690 milyon dolarlık dövizde aslan payını 490 milyon dolar ile Ege Bölgesi aldı. Su ürünleri ihracatında Ege Bölgesi, Türkiye ihracatının yüzde 71'ini tek başına gerçekleştirdi. Ege Bölgesi 62 firmanın 2015 yılında, 56 ülkeye ihracat yaparak Türkiye'ye 490 milyon 438 bin dolar döviz kazandırdı. Ege Bölgesi'nden su ürünleri ihracatı yüzde 15 artış gösterirken, 2015 yılında 690 milyon dolarlık dövizde aslan payını 490 milyon dolar ile Ege Bölgesi aldı. Ege'de ihracatın yüzde 15 artış göstermesinin büyük bir başarı olduğunu ifade eden Çakan, "2015 yılında Türkiye'ye daha fazla döviz kazandırmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Dünya genelinde sağlıklı beslenmenin yolu balıktan geçiyor. Özellikle hamsinin yanında Türk çipurası ve levreği zengin Omega 3 deposu olduğu için dünyada yoğun talep görüyor" diye konuştu.
Karadeniz'e hamsi sattık
Hamsinin, anavatanı olan Karadeniz'de bile 2 ay kaldığını, bu nedenle oraya da Ege hamsisi gönderdiklerini belirten Çakan, "Ege'de hamsi sezon boyunca bulunuyor. Ama Karadeniz'de sadece 2 ay görülür daha sonra göç eder. Karadeniz'de 15 Ekim ve 15 Kasım tarihleri arasında sadece 2 ay hamsi görüldü. Daha sonra ise Karadeniz'deki hamsi Abhazya ve Gürcistan tarafına geçti. Bu nedenle Karadeniz'den bile Ege Bölgesi'ne hamsi için gelen balıkçılar oldu" dedi.
Deniz Haber Ajansı