Ege'de balık piyasasının belirlendiği İzmir Balık Hali'nde av sezonunun sonuna gelinmesine rağmen sakin bir mezat yaşandı.
Av sezonuyla ilgili değerlendirme yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası (İZTO) Balıkçılık ve Av Malzemeleri Grubu Meslek Komitesi Üyesi Şahin Çakan, Ege Denizi'nde bin 560 adet çeşitli ebatlarda balıkçı teknesinin bulunduğunu ve bunların 15 Nisan'a kadar avlanabileceğini anımsattı.
Satışlar sıkıntılı
Balıkçı ağlarının bu sezon bereketli olduğunu ama satışlarda sıkıntı yaşandığını aktaran Çakan, şöyle konuştu:
"Bu sene yılbaşına kadar sezonumuz çok iyi geçti, avcılık da vardı balıkçılık da. Karadeniz ve Marmara'da avın iyi gitmemesi Ege'ye yüklenilmesine neden oldu. Ama yılbaşından sonra tüketim düştü. Her yıl burada sezon sonuna doğru çok balık satardık, insanlar alır, stok yapar evine koyardı. Şimdi ise balıklar tezgahlarda duruyor. Halde bugün sardalyanın kasası 20 ila 25 liraya, pazarda ise kilosu 5-6 liraya düştü."
Çakan, satışların düşmesinde otellerin yaptıkları stoklardaki azalmanın da etkili olduğunu belirtti.
Her yıl otellerin tatil sezonuna hazırlık olarak büyük miktarda balık alarak dondurduğunu anlatan Çakan, bu yıl turizmden gelen talebin de beklenen seviyede olmadığını dile getirdi.
"Av yasağı yeniden düzenlensin"
Şahin Çakan, avlanma dönemlerinin üniversiteler, Bakanlık ve balıkçılardan oluşacak bir komisyonla yeniden belirlenmesi gerektiğini savundu.
Balığın üreme döneminde avlanmasına müsaade edildiğini ileri süren Çakan, "Balığı havyarlı olduğu zaman tutmamamız gerekiyor, havyarsız balık zamanı bu işin serbest olması lazım. Bizde 15 Nisan'da yasak başlarken bu tarihlerde Yunanistan'da belli balık türlerinde avcılık başlayacak. Artık bizim de av yasaklarını balık türlerine göre belirlememiz gerekiyor." dedi.
Teknesini sezonun bitmesine 5 gün kala Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'na demirleyen balıkçı Süleyman Canbaz, 58 yıldır balıkçılıkla uğraştığını, bu yıl bekledikleri geliri elde edemediklerini söyledi.
Balık tüketiminin istikrarlı olmamasının piyasayı sıkıntıya soktuğuna işaret eden Canbaz, balık işleyecek entegre tesislerin bulunmaması nedeniyle piyasanın dengeye kavuşamadığını ileri sürdü.
Öte yandan Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer, balıkçıların kalkan sezonundan umduklarını bulamadıklarını söyledi.
YASAK TARİHİ DEĞİŞSİN
Tuncer, son yıllarda hızla nesli tükenen kalkanın az avlanan bir balık türü olduğunu anımsattı. 15 Nisan'da sona erecek av sezonu boyunca balıkçıların istedikleri ölçüde kalkan avlayamadıklarını ifade eden Tuncer, şöyle konuştu: "Balıkçılarımız kalkan sezonundan umduklarını bulamadı. Kalkan için av yasağı 2012 yılına kadar 1 Mayıs'ta sona eriyordu.
Daha sonra söz konusu tarih 15 Nisan'a çekildi. Bu karar balıkçımıza darbe vurdu. Çünkü deniz suyu zaten 20 Nisan'dan sonra ısınmaya başlıyor. Balıkçılar olarak biz yasak tarihinin tekrar 1 Mayıs'a çekilmesini istiyoruz." Tuncer, kalkanın Sinop'ta tezgahlarda kilogramı 70 liradan alıcı bulduğunu kaydetti.
Deniz Haber Ajansı