Geçen yıl sezon boyunca 7 bin 300 kilogram kerevit avlayan Eğirdirli balıkçılar, bu yıl av sezonunun bitmesine kısa bir süre kala 30 tonluk kotanın 20 tonunu avladı. Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Yaşar Binatlı yaptığı açıklamada, beş avlanma bölgesinin bulunduğu Eğirdir Gölü'nde yaklaşık 500 balıkçının olduğunu söyledi.
Kerevit avcılığının 1970'li yıllarda oldukça iyi gelir sağladığını anlatan Binatlı, o yıllarda Avrupa'nın yıllık 3 bin 500 ton kerevit ihtiyacının yaklaşık üçte birinin Eğirdir Gölü'nden sağlandığını kaydetti.
Binatlı, 1984 yılında ise mantar hastalığı nedeniyle kerevitin yok olmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, yaklaşık 13 yıl boyunca hiç kerevit göremediklerini vurguladı. Binatlı, daha sonra birer ikişer kerevit avlanmaya başlandığını, fakat bu süreçte Avrupa pazarının kaybedildiğini dile getirdi.
Bu yıl kerevit av sezonunun 1 Temmuz'da başladığını anımsatan Binatlı, şöyle konuştu:
''Kerevit sezonu 30 Ekim'de sona erecek. Eğirdir Gölü'nde yaklaşık 500 balıkçı, Eğirdir merkezde ise 80 balıkçı var. Bilfiil 50 kayıkla çalışmalara devam ediyoruz. Kerevit üretiminde geçen yıl toplamda 7 bin 300 kilogram avlandık. Bu yıl geçen yıla nazaran çok daha güzel. Bugüne kadar 20 tona yaklaştık. 30 ton stok hakkımız var. Nasip olursa bunu tamamlamayı düşünüyoruz.''
Ağustos ve eylül aylarında havaların aşırı sıcak olması nedeniyle avlanmada düşüş yaşandığını ifade eden Binatlı, kerevitin sıcak havada devamlı kabuk değiştirdiğini ve hareket edemediği için ağlara girmediğini anlattı. Binatlı, ''Havanın mevsim normallerine dönmesini, sertleşmesini bekliyoruz. Kabuk değiştirmesi de hızlanacağından dolayı kerevit tutmaya devam edeceğiz'' dedi.
Kerevitin 26 Ağustos'a kadar firmalar aracılığıyla İsveç'e ihraç edildiğini, daha sonra ise konserve yapılarak gelecek sezon için stoklandığını anlatan Binatlı, 26 Ağustos'a kadar 14 liradan satılan kerevitin, bu tarihten sonra 9 liraya düştüğünü kaydetti.
''Eğitim çalışmaları güzel ve verimli oldu''
Ali Yaşar Binatlı, bu yıl sezon öncesi Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ITSO) önderliğinde, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ve Çek Cumhuriyeti'nden South Bohemia Üniversitesi işbirliğiyle AB destekli Türkiye'de Kerevit Üretim ve Pazarlamasının Geliştirilmesi Projesi yürütüldüğünü, bu kapsamda kapsamında ''Bilinçli Kerevit Avcılığı ve Pinter Ağı Donatma'' eğitimleri düzenlendiğini söyledi.
Eğirdir Gölü'ndeki 5 avlanma bölgesinde erkek ve kadınlardan oluşan 250 kişinin eğitimlere katıldığını ifade eden Binatlı, ''Kadınlarımız kerevit avcılığı için kullanılan 'pinter' yapmasını öğrendi. Gölde eğitim çalışması yaparak sepetlerin dökülmesi, çekilmesi, rengi, sepetlerin göz açıklığı ve hangi ürün daha iyi avcılık sağlıyor, bunları gördük. Eğitimimiz güzel ve verimli oldu'' diye konuştu.
Yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Çetin Ünsal ise 10 santimetrenin altında kerevit avlamadıklarını söyledi. Avladıkları kerevitleri sezon aralığında kooperatif aracılığıyla satışa sunduklarını anlatan Ünsal, kereviti nasıl avladıklarını ise şöyle anlattı:
''Kerevit, pinter ağıyla avlanıyor. Pinter ağı, iki ucu hazneli, ortasında bir perde olan ve yemsiz kullanılan ağ çeşididir. Kerevit ağa doğru geldiği zaman pinter ağındaki perde ile karşılaşıyor. Perdeden geçemeyen kerevit yanlara yöneliyor ve buradaki hazneye giriyor ve bir daha çıkamıyor. Pinter ağına giriş var çıkış yok. Dökülmez hokka gibi, orijinal bir şekilde dizayn edilmiş bir ağ.''
Ünsal, sezon başlarında günde ortalama 10-15 kilogram kerevit avladıklarını, ancak bu rakamın son günlerde sıcak hava nediyle 4-5 kilograma kadar düştüğünü sözlerine ekledi.