Deniz Ticaret Odası Kasım ayı Olağan Meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. 47 kez toplanan DTO olağan meclis toplantısının açılışını DTO Meclis Başkanı Faruk Ürkmez yaptı. Toplantıda geçtiğimiz günlerde Büyük Kulüpte hayatını kaybeden DTO eski Hukuk Danışmanı Oğuz Teoman anıldı. Ardından da Piri Reis Yılı etkinlikleri kapsamında Piri Reis Üniversitesi’nin düzenlediği ve DTO’nun sponsor olduğu I. Uluslararası Avrasya Türk Denizcilik Tarihi Kongresi üyelere hatırlatıldı.
Gündemin belirlenmesinin ardından söz alan Faruk Okuyucu marina yatırımlarına değindi. Okuyucu devletin marinaları inşaatı hazır bir halde özelleştireceğini söyledi. Okuyucu kıyı yapılarıyla ilgili olarak da planlama ve tahsisinin, kendi üzerine alma yetkisi bulunduğunu söyledi.
Okuyucu’dan sonra kürsüye çıkan Antalya Şube Başkanı Ahmet Erol, Cenova Boat Show’a katıldıklarını, Avrupa’da Türkiye’nin cazip bir ülke olarak görüldüğünü söyledi. Erol ancak yat konusunda ciddi sorunlarla karşılaştıklarını da açıkladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Antalya’ya ziyaretine de değinen Erol, Yıldırımla balıkçılık ve barınaklar ile ilgili sıkıntılarını konuştuklarını belirtti. Başkan Ahmet Erol, Bakan Yıldırım ile Kasım ayında yeniden bir araya geleceklerini ve denizlerde ihtisas bölgeleri konusunu görüşeceklerini de sözlerine ekledi.
Erol’dan sonra kürsüye gelenlerin çoğunluğu, eğitimin önemine, öğretmen açığına öğrencilerin staj sıkıntılarına vurgu yaptı.
Deniz Ticaret Odası Kasım ayı Olağan Meclis toplantısında söz alanlardan biri de Yılmaz Ulusoy idi. Ulusoy sektördeki öğretmen açığına değindi ve “40 bin öğretmen ataması yapılıyor ancak bunların sadece 34’ü denizcilik alanına tahsis ediliyor” diye konuştu. Eğitimin çok önemli olduğuna dikkat çeken Ulusoy, DTO’nun sektördeki öğretmen açığının kapatılması için gerekli çalışmaları yapmasını istedi ve yakın bir zamanda fen lisesi yaptıracağı müjdesini de verdi.
DTO toplantısına katılanlardan biri de Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli oldu. Şevli’de Ulusoy gibi eğitimin önemine vurgu yaptı ancak asıl sorulması gereken sorunun; “M.E.B ve YÖK’ün ortak sorunu öğretim üyeleri değil, kimler bu dersleri verebilir? sorusu olmalıdır. M.E.B lise açtığı zaman kendi yönetmeliğine göre açıyor. Deniz Ticaret Odası eğitim konusundaki sıkıntılara daha duyarlı olmalı” diye konuştu.
Konuşmasında eğitim alanında sektördeki büyük bir açığı kapatan Piri Reis Üniversitesi’ne de değinen Şevli “Piri Reis Üniversitesi denizcilik alanına büyük katkı sağlıyor. Ancak öğrencilerimizin staj sorunlarını da biran önce çözülmesi gerek” dedi. Şevli “Okul Gemisi Projesi” ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtirken hedeflerinin sektöre gönül vermiş gençlerin staj sıkıntılarının giderilmesi olduğunu açıkladı.
Stajyerlik konusundaki sıkıntıların arttığını, her gemide bir stajyer bulundururlarsa bu durumun en aza inebileceğini ifade eden DTO Meclis Üyesi İlhan Karavelioğlu, sözü sendikalara getirdi. Sendikalardaki değişiklik taslağını okuyan Karavelioğlu, bazı iş kollarındaki birleşmenin kendilerine sorulmadan yapıldığını belirtti ve sözlerini Sendikanıza sahip çıkın!” diyerek bitirdi.
Eğitim konusuna değinen konuşmacılardan biri de Mahmut Aydın oldu. Aydın, denizcilik eğitimen 5-6 kadar lise ile başladıklarını ancak şimdi bu rakamın 54’e çıktığını, sorunların Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’e iletilmesi durumnda çözülebileceğini söyledi.
Daha sonra söz alan DTO Yönetim Kurulu Üyesi Sualp Ürkmez ise simülatör konusuna değindi, Türkiye’de simülatör konusunda büyük bir israf yaşandığını açıklayan Ürkmez, simülatör öğretecek öğretmenlerin azlığına dikkat çekti. Ürkmez; AB’ye proje başvurusunda bulunduklarını ve bu projenin onaylandığı müjdesini de toplantıya katılanlarla paylaştı.
Ürkmez’den sonra kürsüye çıkan Halim Mete de simülatör ve eğitime dikkat çekti. Simülötörün zamanın Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Hüseyin Çelik tarafından çözüldüğünü, bu sayede 10 olan rakamın 50’e çıktığını söyledi. Bir de itirafta bulunan Mete, DTO olarak en büyük hatalarının sektöre elaman yetiştiren okullar açıldıktan gerekli desteğin verilmemesi olduğunu söyledi. Mete, TOBB ve MEB’in meslek eğitimi ile ilgili bazı çalışmalar yaptığını da sözlerine ekledi.
DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh’un konuşmasının ana teması eğitim oldu. Denizcilik eğitiminin ilkokuldan başlaması gerektiğini söyleyen Dologh bu yıl 15 bin ilkokul öğrencisine denizcilik eğitimi verdiklerini açıkladı. Türk denizciliğinin yurt dışında iyi tanıtılamamasından yakınan Dologh “ Yabancı kişiler bize taşımacılıkta, Türkiye’nin kaç ton taşıdıklarını soruyorlar. Bende söylüyorum rakamı ve söyledikleri cümle şu oluyor; Türkiye O kadar gelişti mi? diyorlar” diye ifade etti.
Daha sonra söz alan İstanbul Liman Başkanlığı'na H. Gani Aygün ise; Liman yönetmeliğinin yayınlandığını belirtti ve eğitim hakkındaki görüşlerini ifade etti.