Marin sektöründe gemilerin içerisindeki bombe ihtiyaçlarına cevap veren Kartal Bombe, uluslararası sularda yüzecek gemilere de çözüm sunuyor. Bu alanda dünyanın da sayılı firmaları arasında bulunan firmanın Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Kartal ile görüştük. Kartal hem Ar-Ge`ye verdikleri önemi anlatırken, hem de bombelerin gemi inşa sanayi içerisindeki önemine değindi.
Kartal ailesinin üçüncü nesli tarafından yönetilen, bir ağır sanayi kuruluşu olarak çalışmalarını sürdüren Kartal Bombe, 1945 yılından bu yana sanayine çözüm sunuyor. Hizmet ve ürün ihracatı coğrafyasının yanında, yönetim kıstasları açısından da küresel bir kuruluş olan Kartal Grup kendi geliştirdiği sermaye ile büyüyen sektörün nadir örneklerden biridir. Kartal Grup’un KBS markası Avrupa`nın, Asya`nın, Orta Doğu`nun hatta uzak kıta Avustralya`nın en saygın sanayi kuruluşları için güvenilir ve bilinen bir metal şekillendirme tedarikçisi olarak, yıllık ortalama 50 bin ton metal işleme kapasitesiyle Türkiye`nin ilk, dünyanın sayılı uzmanlık markalarından birisi olarak tanınıyor.
Araç üstü ekipman sektörü, ağır sanayi ve gemi inşa gibi zorlu çalışma alanlarında yerli üretimin gücünü kanıtlayan firmada; çok çeşitli ebat ve tipte bombe üretimi gerçekleşiyor.
Kartal Bombe’nin çok farklı tipte ürünleri bulunuyor. Bu ürünlerinizin kullanım alanlarından biraz bahseder misiniz?
Gebze’deki fabrikamızda 3 cm’den 9 metreye kadar tek parça olarak bombe imalatı gerçekleşiyor. Ürün gruplarımızın kullanım alanları arasında hava tankları, petrol tankerleri hatta demir çelik sanayi ve denizcilik sanayi bulunuyor. Bombe, aslında hiç aklınıza gelmeyecek alanlarda dahi bir ihtiyaç olarak karşınıza çıkabilir. Yoğun olarak çalıştığımız demir çelik sektöründe demirin eritildiği bir pota vardır. O potanın alt kısmı bombedir; çünkü demirin ısıtılması ve soğutulması için tanklar gerekir. Oralarda yoğun olarak kullanıldığını görebilirsiniz. Gaz sektöründe sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz tankları gibi alanlarda karşınıza çıkar. Enerjinin depolanması gereken her yerde bombenin kullanılması gereklidir. Gemi inşa alanında ise modernizasyon yapılacak gemilerde karşınıza çıkar ve elbette ki hizmet edeceği sanayi koluna göre yeni inşa gemilerinde de çeşitli bombeleri gemilerin içerisinde görebilirsiniz.
Gemi içerisinde hangi alanlarda bombelere ihtiyaç duyuluyor?
Gemilerin içerisindeki buhar kazanları, hava tankları, soğutma tankları gibi alanlarda bombe ihtiyacı doğuyor. Daha çok yüksek basınçlı tanklar olduğu için karada kullanılacak herhangi bir şeye göre emniyet kat sayısı çok daha yüksek oluyor. Dolayısıyla bu bombeler daha kalın malzemelerden üretiliyor. Ama bir geminin içerisinde birçok yerde bombe kullanılabilir.
Marin sektörü tercihleri neye göre belirleniyor?
Geminin dizaynına, taşıma kapasitesine, taşınacak maddenin cinsine göre, model/yılına göre sadece yeni inşa edilen gemilerde de değil; modernizasyon yapılan gemilerde de bu kriterler önemlidir. Örneğin; bir hava tankının ömrü çalışma saatine göre de değişir. Mesela yarım küre şeklinde bombeler olabiliyor. Onların da içine gaz depolanabiliyor. Ancak bu tip kararların hepsi gemilerin üretimine geçmeden, daha henüz kontrat imzalanmasından sonraki proje kısmında belirlenir. Tersaneler onaylanan proje çiziminin üzerinden plakaları yani geminin dış kabuğunu üretmeye başlarken bizler de onlara istenilen ebat ve özelliklerdeki bombeleri üretmeye başlarız. Dış kabuğun üretimi bitip, geminin içinin dizaynına geçildiğinde de bombelerimizi tersanelere teslim ederiz. Dolayısıyla mühendislik noktasında da tercihler yapılırken daima ikili ilişkilerimizi sürdürürüz.
Bombe alanında siz araç üstü ekipman sektörüne de iş yapıyorsunuz, gemi inşa sektörüne de…
Her iki alandaki kriterler birbirinden farklı. Hangi alan daha zorlayıcı?
Bombe üretmek zaten kolay bir iş değil… Dünyada dahi sayılı firmaların yapabildiği bir uzmanlık alanı! Biz KBS Kartal Bombe markasıyla petrol rafinelerine de bombeler yapıyoruz… Mesela LNG doğal gaz taşıyan tankların bombelerini dünyada çok yapabilen firma yok; ama biz orada da varız. Genellikle gemi inşa sanayi üretimlerini Güney Kore’ye kaydırmış durumda; ama bizden bombe alabiliyorlar. Bir de şöyle bir durum var: bombe konusu çok teknik bir konu. Mesela doğal gaz depolamak için iki tane tanka ihtiyaç vardır. Yani tankın içinde tank olmalıdır. Bir tane tank paslanmaz çelikten oluşmalıdır. Hatta şu şekilde izah edeyim: Doğal gaz 290 ve yukarı derecelerde muhafaza edilir ve sıvı fazında depolanır. Dolayısıyla bunun için tankın paslanmaz çelikten oluşturulması gerekir. Onun içerisinde gaz depolanır, dışında ise bir tane daha tank olur. O tank da siyah malzeme olan karbon çelikten yapılır. Her iki tank arasında izolasyon malzemeleri konulur, ki korunma sağlanabilsin. Mesela yolda giderken havanın 30 derece olduğunu düşünün. Sıvı genleşmeye çalışır, eğer ki bu malzemeler iyi döşenmemişse bu sefer sızıntılar oluşmaya başlar. Ve bunun olmasını kimse istemez! Dolayısıyla iki tankın iç içe olması aynı zamanda hem koruma, hem de izolasyon sağlar. Bu tip nedenlerden ötürü bombe imalatı zordur ve bunu imal eden firma sayısı da oldukça azdır. Biz ise bugüne kadarki tecrübemiz ve kalitemizle bize ihtiyaç duyan her sektöre çözüm sunuyoruz. Bir sektörün talebi başka sektörünkine göre farklılık gösterse de bizim uzmanlığımız sayesinde hiçbir problem yaşamıyoruz.
Ülkemizde hangi tersanelerle çalışıyorsunuz?
Sedef Tersanesi, RMK Marin, Tuzla Tersanesi, Dearsan gibi gemi inşa sektörünün büyük oyuncularına ve tersane sektörüne hizmet eden diğer gruplara da hizmet sağlıyoruz.
Muazzam bir mühendislik hizmeti sunuyorsunuz… Peki, bu bölgede kalifiye eleman sıkıntısı yaşanmıyor mu? Siz bu sorunu nasıl ekarte ediyorsunuz?
Öncelikle mevcut elemanlarımızı mutlu etmeye çaba gösteriyoruz. Onlar için en ideal fiziki şartları oluşturmaya, refah bir çalışma ortamı sunmaya gayret ediyoruz. Bunlardan da öte onların neredeyse her problemiyle ilgilenmeye çalışıyoruz. Çalışanlarımızla ilk kez el sıkıştığımızda emekli etme niyetiyle anlaşıyoruz, hatta şayet çocukları da kalifiye ise onlara dahi iş imkanı sağlıyoruz. Ayrıca Kartal Bombe’de çalışmak bu işle ilgili olan birisi için çok büyük bir referanstır. Bizim bünyemizde çalışan bir kişi için firmamız okul niteliğindedir ve bizden sonra da iş bulma imkanları vardır. Kartal Bombe uzun yıllardır bu sektörde var ve işimizi hakikaten doğru düzgün yapıyoruz. Sadece Türkiye’de dünya çapındaki piyasalarda da tanınıyor ve tercih ediliyoruz.
Kartal Bombe’nin, Kartal Grup içerisindeki yeri nedir? Kartal Bombe’deki arazi genişleme süreci başladı mı?
Kartal Grup firmaları içerisinde Kartal Bombe, Güven Bombe, Kartal Sıvama Sanayi, Kartal Makine Sanayi, Bemmak ve Güçlü Büküm gibi firmalar bulunmaktadır. Kartal Bombe ise Dilovası OSB 4. Kısım’da, 13 bin metrekare kapalı olmak üzere 40 bin metrekarelik alanda faaliyet göstermektedir. Gebze Dilovası’nda 1991 yılında ilk kez üretime başladık. Şu anda mevcutta olan 13 bin metrekarelik yerimize fabrikamızın yanında bulunan araziyi de katarak kısmetse bu ay içerisinde bünyemizi genişletmeyi planlıyoruz. Yaklaşık 9 bin metrekarelik kapalı bir alan daha ilave edeceğiz.
2015 yılını sizin için nasıl geçti? 2016 yılı için yatırım çalışmalarınız hangi aşamada?
Biz geçtiğimiz sene ciromuzu yaklaşık yüzde 70, 80 aralığında artırdık. 2016 yılında yeni yatırımlarımız devam edecek. Kartal Bombe için çok büyük sıçramaların yapılacağı bir yıl olacak. Gerek fiziki şartların artırılması, mevcut araziye yeni fabrika binalarının eklenmesi, yeni ekipmanlarımızın hazır hale gelmesi üzerinde daha fazla çalışacağız. 2016 içerisinde bu yatırımlarımızı bitirmeyi amaçladık. “Gemilerin içerisindeki buhar kazanları, hava tankları, soğutma tankları gibi alanlarda bombe ihtiyacı doğuyor. Bu bombelerin üretiminde geminin dizaynı, taşıma kapasitesi, taşınacak maddenin cinsi gibi kriterler ön plana çıkıyor. Sadece yeni inşa edilen gemilerde değil; modernizasyon yapılan gemilere de hizmet sunuyoruz.”“Geçtiğimiz sene ciromuzu yaklaşık yüzde 70, 80 aralığında artırdık. 2016 yılında yeni yatırımlarımız devam edecek. Kartal Bombe için çok büyük sıçramaların yapılacağı bir yıl olacak.
Deniz Haber Ajansı