Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye'nin enerji güvenliği konusunda kritik öneme sahip olduğunu belirterek, 'Enerjinin ekonomik koşullarda Avrupa’ya taşınabilmesi için Türkiye üzerinden gitmesi gerekiyor. Türk Akımı Projesine ilişkin hükümetler arası anlaşmalar imzalandı. Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin (TANAP) inşaatı devam ediyor. Bununla beraber Rus gazı, Türk-Yunan sınırında yakın zamanda Azeri gazıyla buluşacak' dedi.
Gürkan Kumbaroğlu, konferans için gittiği Avrupa Birliğinin (AB) birçok ülkesinde, AB’nin doğal gaz talebinin önümüzdeki yıllarda artacağını ve Türkiye’nin dört bir yanının doğal gazla çevrili olduğunu anlattığını belirterek, bu kaynakların ekonomik koşullarda Avrupa’ya taşınabilmesi için Türkiye üzerinden gitmesi gerektiğini söyledi.
Türk Akımı Projesine ilişkin hükümetler arası anlaşmaların imzalandığını ve TANAP'ın inşaatının devam ettiğini aktaran Kumbaroğlu, bununla beraber Rus gazının, Türk-Yunan sınırında yakın zamanda Azeri gazıyla buluşacağına dikkati çekti.
Türk Akımı Projesinin neredeyse iki katı kapasitesinde ikinci bir Kuzey Akım Projesi için Alman şirketlerin Gazprom ile ortaklık anlaşması imzaladığı bir ortamda Türkiye’nin Rusya ile enerji iş birliğini geliştirmesinin eleştirilemeyeceğini vurgulayan Gürkan Kumbaroğlu, şöyle devam etti: 'Bir sonraki adım Doğu Akdeniz’de İsrail açıklarında bulunan rezervleri Avrupa’ya taşımak. İsrail gazının, diğer ülkelerden gelen gazda olduğu gibi, sadece Türkiye’den geçerek Avrupa’ya ekonomik olarak ulaşması mümkün. İsrail gazı da Türk-Yunan sınırına gelir ve sınır kapısı farklı ülkelerden gelen doğal gazın buluşma noktası olur. Bunun Avrupa için anlamı kaynak çeşitliliği, rekabetçi bir piyasa ve enerji güvenliği. Bugün Avrupa’nın enerji güvenliğinin önündeki en büyük engel Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına yönelik tavsiye kararı ile ortaya çıkan güvensizlik ortamı. Türkiye ile güvensizlik ortamı Avrupa’nın enerji güvenliğini tehdit ediyor' dedi.
Kuzey Irak’taki petrol ve gaz rezervlerine de değinen Kumbaroğlu, bunların da Türkiye üzerinden Avrupa’ya ucuza taşınabileceğini ancak bölgede hüküm süren terör ortamı nedeniyle projelerin hayata geçirilemediğini anlattı.
Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 'Suriye ve Irak’ta enerji kaynaklarının, güzergahların, rafinerilerin ve pazarların bulunduğu yerler aynı zamanda terör ve savaş ortamının hüküm sürdüğü yerler. İstikrar ortamı sağlandığında AB enerji güvenliğine katkı sağlayacak yeni bir kaynak Kuzey Irak gazı olacak. Tek ekonomik güzergah yine Türkiye ve buluşma noktası yine Türk-Yunan sınırı. Bir diğer alternatif dünyanın ikinci büyük rezervlerinin bulunduğu İran gazı. Ambargonun kaldırılmasından sonra İran-Türkiye-Avrupa Boru Hattı Projesine ilişkin umutlar yeşerdi ancak burada halen koşullar çok değişken ve belirsiz. Enerjide rotaların yeniden çizildiği heyecanlı ve önemli, dinamik bir dönemdeyiz' ifadelerini kullandı.
DENİZ HABER AJANSI