Deniz Ticaret Odası’nın Aylık Olağan Toplantısında konuşan Batı Karadeniz Bölgesi Ereğli Şube Başkanı İrfan Erdem Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Kıran, sektördeki durumla ilgili olumsuz tablo çizdiler. 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temelini attığı Ereğli tersaneler bölgesinde bu günlerde istihdam ve işsizlik sorunlarıyla boğuşulduğuna dikkat çeken İrfan Erdem, “Ereğli, Tuzla’dan sonra ikinci en büyük tersane bölgesidir. Bölgemizde 10 adet tersane mevcut. 2003 yılında Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın temelini attığı tersanelerimizin bugün geldiği nokta içler acısıdır. Tersanelerimizde 11 bin kişi istihdam edilirken bugün 150 kişi çalışıyor. Yaşanılan sıkıntılardan dolayı tersanelerimizin kapanmasıyla Ereğli ekonomisi büyük bir çöküş yaşamıştır” diye konuştu.
Erdem ve Kıran’dan karamsar tablo
Deniz Ticaret Odası’nın Aylık Olağan Toplantısında, Batı Karadeniz Bölgesi Başkanı Erdem ve GİSBİR Başkanı Kıran, denizcilik sektöründe yaşanan sıkıntılara vurgu yaptılar.
Tersanelerin tekrar faal hale gelebilmesi için çeşitli yazı ve raporlar yazdığını ifade eden Erdem, bu çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi. Bölgeye hareketlilik getirmek için önerilerde de bulunan Erdem, şunları dile getirdi;
MİLYON DOLARLARIMIZI YATIRIP TERSANE YAPTIK
“İstediğimiz iki husus var. Bunlardan biri bölgemize geçici gemi söküm alanı yapılmasıdır. Çünkü hurdanın en büyük alıcısı demir çelik fabrikalarıdır. Ereğli demir çelik fabrikası yılda 4.5 milyon ton demir çelik üretiyor. Her çelik fabrikasının sıvı çelik elde edebilmesi için yüzde 15 ile 22 arasında hurdaya ihtiyacı var. Yani Ereğli demir çelik fabrikalarının yılda 1 milyon ton hurdaya ihtiyacı var ve ortaya çıkacak hurdaları Ereğli demir çelik fabrikaları almaya hazır. İkinci konu Ereğli demir çelik fabrikalarının tevsi edildiği için yatırımları var, buraların çelik üretiminin tersanelerimize kaydırılmasını talep ediyoruz. Başka da seçeneğimiz yok. Biz devletten arsa almadık. Devlet bize denizi ikram etti biz de milyon dolarlarımızı yatırdık tersane yaptık. 2009 yılına kadar da son derece başarılı olduk. Hollanda’ya, Belçika’ya, Amerika’ya, Almanya’ya anahtar teslim gemiler yaptık. Şimdi bunların hiçbirisi yok. Yetiştirdiğimiz elemanlarımızın yüzde 90’ını kaybettik.”
Erdem’in ardından Bodrum şube başkanı ve Fethiye şubesi de yapılan faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Kürsüye gelen Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran da Ereğli şube başkanı İrfan Erdem’in konuşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Ereğli’ye gemi söküm alanı yapılmasının kanuni olarak zaman alacağını ve çok da kolay olmadığını ifade etti.
İŞ KOVALAMAMIZ GEREKİYOR
Dünya gemi inşa alanında genel bir kriz olduğuna vurgu yapan GİSBİR Başkanı Murat Kıran, 2008 yılında yaşanan krizin denizcilik krizi değil dünya global krizin bir etkisi olduğuna dikkat çekti. Gerçek krizin 2010 yılında yapılan teslimatlardan sonra başladığını söyleyen Kıran şöyle konuştu;
Dünya ticaret hacmi bizim navlun olarak top seviye dediğimiz 2007 senesine göre yüzde 3 daha fazla. Peki, neden navlunlar aynı paralelde artmıyor? İnanılmaz bir tonaj girişi oldu ve hurdaya ayrılan tonaj bunu karşılayamıyor. Dolayısıyla bu tonaj ciddi bir rekabet oluşturuyor. Ne zaman düzelecek? Genel olarak dünya armatörleri bir hataya daha sürükleniyor. 2008 yılına kadar verilen siparişlerde ciddi rakamlar ödeyerek gemi sahibi oluyorlardı. Bugün aynı gemileri Uzakdoğu’ya 3’te 1 fiyatına yaptırma imkânı var. Bu da yeni tonaj girişi anlamına gelebiliyor. Bizim armatörümüz zor durumda. Dünyanın 4 bir tarafında çok büyük firmalar ile çalışıyoruz, onlar da sıkıntı içerisinde. Dolayısıyla bizim de şunu yapalım bunu yapalım demek yerine biraz daha iş kovalamamız gerekiyor. Şu an Tuzla’da, Yalova’da daha niş işlere yönelmiş arkadaşlarımız var. Bu süreç böyle geçecek. 2000 yılında başlayıp 2008’e kadar olan süreçte Türkiye gemi inşa sanayimizin maliyetleri yükseldi. Bu maliyetlerden bizim yaptığımız ürünü müşteriye cazip gösterme şansımız yok.
GÜNÜ KURTARMAMIZ, AYAKTA KALMAMIZ LAZIM
Karadeniz için benim çok büyük umudum var. Biz hep ofshore dedik. Gemi inşa sanayinin ve Türkiye’nin geleceği bizce bu. Karadeniz’de araştırmalar yapan halihazırda gemiler var. Başbakanımızın açıkladığı gibi petrol kazma işi yapacak platformların inşasının Türkiye’de yapılmasının yollarını araştırıyoruz lafı çok güzel bir haber. Biz bu alanda çalışabiliriz. Bizim bugün günü kurtarmamız lazım, ayakta kalmamız lazım. Biz bu işlere girelim, bu platformları yapabiliriz. O denizden petrol çıkarma günü geldiğinde ayakta olmamız lazım, hazırlıklı olmamız lazım.”
KİRA ARTIŞLARIYLA TERSANECİLER ZOR DURUMDA
Tuzla tersaneler bölgesinde yer alan tersanelerin kira bedellerinde yapılan artışın tersanecileri zor durumda bıraktığını ifade eden Kıran, şöyle devam etti;
"2012 yılında 101 bin lira olan kiralama bedelleri 2013 uyarlamasında 1 milyon 701 bin lira olarak gerçekleşti. Çok ciddi bir artışla karşı karşıyayız. Bu değerlendirmeler maalesef bu şekilde geliyor. Mahkemeden yazı geliyor, borcunuzu şu tarihe kadar ödeyin diye. Ödemezseniz tek taraflı fesih hakkı var. Milyon dolarlık yatırımınız var bunu riske edemiyorsunuz. Delinin biri kuyuya bir taş atmış, 40 akıllı çıkartamıyoruz. Bu konuda girişimler yapılması lazım. Biz GİSBİR olarak bazı çalışmalar yürüttük. Sesimizi de duyurduk, ama zaman alacak. Özellikle Denizcilik Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışmalar yürütüyor, bunun böyle olmaması gerektiğini düşünüyorlar. Ama bu çalışmalar süreç alacak. En azından bu süreç sonuna kadar talep edilen rakamların bir önceki seneye uyarlanarak talep edilmesi sektöre katkı yapacaktır.”
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
15 Mart 2013 Cuma 16:37
Kitap yazmak
Ben hiç Üniversite ya da fakülte adına kitap yazmadım, bastırmadım. Pardon, 1951 yılında Yüksek Denizcilik Okulu İngilizceden çevirdiğim "Kaptanlara Radar ve Hiperbolik Seyir Kılavuzu" kitabımı basarken sizin dediğiniz kontrollar yaptıktan sonra kitabımı basmıştı. Sanırım siz bunu söylüyorsunuz. Elbette baskı parasını Üniversite ya da Fakülte ödeyecekse gerekli kontrolları yaptıktan sonra kitabı basar. Benim kitaplarımın baskı prasını ve ya ben ya da sponsorlarım ödediği için böyle kontrollar yapılmadı. Herkes parasını ödedikten sonra kitap basmakta özgürdür. Sağ olsunlar kitaplarımın basılmasında otuzdan fazla sponsor bana yardımda bulunmuştur. Ben de şimdi web sayfamda bu kitaplardan bazılarını down-load yaparak yalnız Allah razı olsun karşılığında denizcilerin, öğrencilerin yararına sundum. Durum böyle bilgilerinize arzederim. Allah yardımcınız olsun. www.refikakdogan.com
94.54.109.59
Denizci
15 Mart 2013 Cuma 12:37
Kitap nasıl yazılır ?
Ciddi yayınevleri basacakları kitaplar için o konudaki uzman hakemlerin görüşlerine başvurur. Kabul edilirse basılır. Sizin dediğiniz kitaplar ise, ancak tefrika ve hikaye kitabı olabilir.
Hele Üniversitelerde kitap yazabilmek için gerekli işlemler yapılıp, izin alınır. Her isteyen kitap yazamaz. Kuralları vardır. Bilmem hala anlatamadımsa, asıl gülünç olan sizsiniz. Kıskanılacak bir durum yok. doğru olanı, Dünya'daki geçerli usulleri (etik olanı) anlatmaya çalışıyorum. Yeterli akademik birikimi olmayanların dediklerimi anlamamalarına hiç şaşmıyorum.
Zaten, anlasalardı şaşırırdım.Piyasada İTÜ Denizcilik Fakültesi
öğretim görevlisi sıfatıyla kitap çıkartanların bir kısmı da ayni durumdadır. Üniversitenin izni olmadan, kitap çıkartıp, oraya adınızın yanına o kurumun adını (izinsiz) yazamazsınız. Hala anlamak istemiyorsanız, başka da sözüm yok.
Hele Üniversitelerde kitap yazabilmek için gerekli işlemler yapılıp, izin alınır. Her isteyen kitap yazamaz. Kuralları vardır. Bilmem hala anlatamadımsa, asıl gülünç olan sizsiniz. Kıskanılacak bir durum yok. doğru olanı, Dünya'daki geçerli usulleri (etik olanı) anlatmaya çalışıyorum. Yeterli akademik birikimi olmayanların dediklerimi anlamamalarına hiç şaşmıyorum.
Zaten, anlasalardı şaşırırdım.Piyasada İTÜ Denizcilik Fakültesi
öğretim görevlisi sıfatıyla kitap çıkartanların bir kısmı da ayni durumdadır. Üniversitenin izni olmadan, kitap çıkartıp, oraya adınızın yanına o kurumun adını (izinsiz) yazamazsınız. Hala anlamak istemiyorsanız, başka da sözüm yok.
78.189.180.121
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
15 Mart 2013 Cuma 10:10
Kitap yazmak
İçinde meslek aşkı olan, öğrendiklerini gençlere, melektaşlarına aktarma heyecanı duyan ve bilgisine güvenen kitap yazar, kaynak bulursa da bastırır. Kitap yayınlarken, makale yazarken denetleme kurullarının ve hakemlerin süzgecinden geçtiğini ilk kez duyuyorum. İyi ki adınızı açıklamamışsınız yoksa gülünç duruma düşerdiniz. Aslında adlarını açıklamayanların yorumlarının fazla bir değeri yoktur. Çok gerilerde kaldığımı sanmıyorum. 40, 50 sene önceki şeyleri de tekrarladığım yok. Uluslararası Bilim dünyasında her gün nefis kitaplar yayınlandığı doğrudur. Bunları kaç kişi elde edebilir ve alabilir. Hele öğrencilerin bu kitaplaraı satın alabildiğini sanmıyorum.Ben ülkem için yayın ve yorum yapmaya çalışıyorum. Yorumunuzda kıskançlık duygularınız açıkça anlaşılıyor. Yapamıyorsunuz ve yapanları da aşağılamak istişyorsunuz. Hadi bakalım siz de bir şeyler yayınlayın da Türk denizciliği yararlansın. Yazanları aşağılamakla elinize bir şey geçmez, ayrıca ayıplanırsınız da. İyiki isminizi açıklamamışsınız! Allah yardımcınız olsun. www.refikakdogan.com
94.54.109.59
Gemici
14 Mart 2013 Perşembe 19:15
Kitap yazmak
Sayın Akdoğan,
Bilimsel faaliyetler (kitap, makale yazmak gibi) değişik denetleme kurumlarının ve hakemlerin süzgecinden geçtikten sonra basılır. Öyle her isteyen, her aklına gelen pehlivan tefrikası gibi kitap yazarsa, onun adı bilimsellikten nasibini alamaz. Kusura bakmayın, bu konularda siz çok gerilerde kaldınız. 40-50 sene önceki şeyleri ha bire tekrarlıyorsunuz. Bunların kimseye pek bir faydası yok. Şimdi Uluslararası Bilim Dünyasında her gün nefis kitaplar satışa çıkıyor. Bu konuda bir sıkıntı yok, merak etmeyin. Bilim adamları sürekli üretiyor.Kitap yazmak o kadar kolay değil, ciddi iştir.
Bilimsel faaliyetler (kitap, makale yazmak gibi) değişik denetleme kurumlarının ve hakemlerin süzgecinden geçtikten sonra basılır. Öyle her isteyen, her aklına gelen pehlivan tefrikası gibi kitap yazarsa, onun adı bilimsellikten nasibini alamaz. Kusura bakmayın, bu konularda siz çok gerilerde kaldınız. 40-50 sene önceki şeyleri ha bire tekrarlıyorsunuz. Bunların kimseye pek bir faydası yok. Şimdi Uluslararası Bilim Dünyasında her gün nefis kitaplar satışa çıkıyor. Bu konuda bir sıkıntı yok, merak etmeyin. Bilim adamları sürekli üretiyor.Kitap yazmak o kadar kolay değil, ciddi iştir.
78.189.180.121
Diğer Haberler
Müsilaj Marmara'da 24 metreye kadar yayıldıMarmara Denizi için endişelendiren müsilaj açıklaması geldi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük zarara yol açan müsilaj oluşumunun yeniden ortaya çıktığını açıkladı.
Doğu Karadeniz'deki plastik kirliliğinin boyutu dip çamurunda ortaya çıktıRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kenan Gedik, Karadeniz'in doğusunda akarsuların denizle birleştiği noktalarda yaptıkları araştırmada bir kilogram dip çamurunda 597 adet mikroplastik bulduklarını, Karadeniz'deki plastik kirliliğinin ana kaynağının akarsular olduğunu söyledi.
Tedavileri tamamlanan deniz kaplumbağaları mavi sulara bırakıldıMuğla'nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 3 deniz kaplumbağası, mavi sularla buluşturuldu.
Antalya'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu denize taşındıANTALYA'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 101'inci yılı kutlamaları denizde de sürdü.
- “Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
- Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
- MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
- 5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim